Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

CNA mareste amenzile aplicate posturilor radio si TV

Duminica, 03 Mai 2009, ora 14:11
972 citiri
CNA mareste amenzile aplicate posturilor radio si TV
Foto: Gandul

Cuantumul maxim al sanctiunilor aplicate posturilor de radio si televiziune care incalca reglementarile audiovizualului ar putea fi marit la 200.000 de lei, a declarat, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu.

"Exista in acest moment, la Senat, un proiect de modificare a Legii Audiovizualului, care mareste plafonul amenzilor aplicate acestor institutii pentru incalcarea prevederilor Codului de reglementare a continutului audiovizual. Senatorii au dublat plafonul maxim, propunerea finala fiind de 200.000 de lei. Proiectul a fost adoptat in Comisia de cultura, arta si mass media, urmeaza votul in plen, apoi adoptarea legii de catre parlament, procedura care va mai dura cel mult o luna", a precizat Popescu.

Potrivit presedintelui CNA, prin marirea cuantumului amenzilor, se spera, printre altele, in diminuarea tendintei posturilor radio si TV de a specula pe marginea unor ipotetice dezastre pentru a-si mari audienta, precum si in abordarea mai temperata a unor astfel de stiri.

Prezent la sedinta de saptamana trecuta a comisiei, vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a declarat ca amenzile de la articolul 90 din Legea audiovizualului, care se incadreaza, in prezent, intre 5.000 si 100.000 de lei, au fost marite de senatori la 10.000 si, respectiv, 200.000 de lei, in vreme ce, pentru sanctiunile de la articolul 91, intervalul cuantum minim - maxim a fost si el modificat, de la 2.500 - 50.000 de lei la 5.000 - 100.000 de lei.

Pentru amenzile al caror cuantum a fost modificat la 10.000 - 200.000 de lei, comisia a propus ca posturile de radio si televiziune sa poata fi sanctionate direct, fara a primi mai intai somatie, asa cum se intampla in prezent.

"Legea audiovizualului va suferi modificari"

"Amenzile aplicate in prezent sunt ca niste piscaturi de tantar pentru posturile radio si TV. Acestea trebuie date intemeiat, insa am fost de acord cu marirea cuantumului, astfel sanctiunile sa insemne cu adevarat o spaima. Incalcarea legislatiei in vigoare este o chestiune obisnuita pentru unele posturi", a comentat, pentru NewsIn, senatorul Mircea Diaconu, membru al Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa.

Ioan Onisei a mai precizat ca Legea audiovizualului va suferi si alte modificari, de natura tehnica, necesare in vederea trecerii la digitalizare.

Codul de reglementare a continutului audiovizual detaliaza obligatiile posturilor de radio si de televiziune licentiate in Romania in ceea ce priveste continutul editorial, precum informarea corecta, protectia demnitatii umane, dreptul la replica, protectia minorilor si respectarea regimului publicitatii. Cuantumul amenzilor este prevazut in Legea audiovizualului (nr. 504/2002), cu modificarile si completarile ulterioare.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#amenzi marite, #amenzi aplicate CNA, #post radio televiziune, #Rasvan Popescu , #mass media