Unde a ajuns managementul deseurilor in SUA - dispozitive incredibile de strans gunoiul

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 18:12
6788 citiri
Unde a ajuns managementul deseurilor in SUA - dispozitive incredibile de strans gunoiul
Foto: Factroom

Ceea ce vedeti in imagine nu este un automat de servit cafeaua. Este un container pentru colectarea deseurilor, experimentat deja cu succes in mai multe state din SUA, dar si in Marea Britanie.

Sistemul, cunoscut sub numele BigBelly, este mult mai complicat decat simplele noastre pubele si chiar decat containerele pentru depozitat deseuri reciclabile amplasate prin Europa pe la raspantiile marilor orase si in alte puncte frecventate, dar la noi inca insuficient folosite, informeaza Factroom.

BigBelly are doua compartimente: deseuri obisnuite si deseuri reciclabile. Fiecare din acestea are o capacitate de 567 litri si este prevazut cu un mecanism pentru compresarea deseurilor, actionat de un motor electric, alimentat de la baterii solare.

Senzori instalati in interior sesizeaza momentul cand rezervorul s-a umplut, dau semnalul necesar intr-un sistem electronic de avertizare, iar de aici informatia este transmisa (fara fir, bineinteles) la dispeceratul central al managerului.

Numaidecat va pleca spre locul cu pricina autospeciala, prevazuta anume pentru preluarea rezervorului plin si introducerea in loc a unuia gol. Totodata se face revizia si intretinerea intregului agregat, pentru ca acesta sa functioneze ireprosabil pana la urmatorul ciclu.

Functionarea corecta este indispensabila, intrucat in cazul unei defectiuni, nu s-ar mai transmite semnalul catre dispecerat, autospeciala n-ar mai veni la fata locului si totul s-ar bloca.

Important este faptul ca, folosind energia solara, containerul isi compreseaza in permanenta continutul, iar evacuarea rezervorului se poate face la intervale destul de mari, atunci cand senzorii atrag atentia ca este cazul.

Bineinteles, instalatia este costisitoare si, fiind inca in faza de testare, nu poate fi folosita in gospodarii. Deocamdata cele cateva state din SUA si unele locatii din Marea Britanie o folosesc in marile orase, in parcuri, campusuri universitare si alte asemenea locuri mult frecventate.

Gospodariile din intreaga lume se bazeaza tot pe clasicile pubele individuale, sau pe cele din spatiul public, unde deseurile se depun sortate pe categorii de interes, pentru reciclare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#deseuri recuperare, #deseuri reciclare, #deseuri colectare , #reciclare