Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Presa de azi: Dati statul in judecata!

Vineri, 27 August 2010, ora 07:30
3820 citiri
Presa de azi: Dati statul in judecata!
Foto: Arhiva

Haosul creat la ghisee de romanii care vroiau sa depuna declaratia veniturilor din activitati independente, dar si pozitia ministrului Muncii, Mihai Seitan, cu privire la acest lucru, sunt subiecte care tin prima pagina a ziarelor de vineri.

Daca Jurnalul National vorbeste despre "coltosul Seitan, care o lasa mai moale", Romania libera exprima pozitia specialistului Gheorghe Pipera: "Codul Fiscal nu poate fi aplicat", iar Gandul pe cea a "a intelectualilor lui Basescu, care se revolta dupa ce Boc le-a platit-o pe drepturi de autor".

Adevarul: Haosul drepturilor de autor costa 3,97 milioane de euro

Cei 500.000 de romani cu drepturi de autor cheltuiesc pe transport, formulare si timpul petrecut la ghisee mai mult decat estimeaza Guvernul sa incaseze din colectarea contributiilor sociale.

Estimarile Adevarul arata ca, pana a ajunge sa-si plateasca noile taxe, un roman mai cheltuieste lunar 33,4 lei pentru transport, formulare si timpul pierdut la cozi.

Pentru ca statul sa incaseze in fiecare luna 12,7 milioane de lei (3,02 milioane de euro) din taxarea drepturilor de autor, asa cum a estimat Executivul, peste 500.000 de persoane vor cheltui suplimentar contributiilor alte 16,7 milioane de lei (3,97 milioane de euro). Asta in cazul in care ei aleg sa se deplaseze la fiecare institutie abilitata, ceea ce presupune un timp mediu de trei ore pe care il vor petrece la ghisee dintr-o zi de lucru.

Pentru a ajunge la cele trei ghisee, Casa de Sanatate, Casa de Pensii si Agentia de Somaj, un angajat cu contract de drepturi de autor pierde in medie trei ore dintr-o zi de lucru. La un salariu mediu net pe luna de 1.422 lei, o ora de munca este de 8,46 lei. Astfel, timpul pierdut la cozi valoreaza 25,4 lei.

Evenimentul Zilei: Teste-grila de cosmar pentru romanii platitori de taxe

Formularele pe care trebuie sa le completeze romanii care obtin venituri din activitati independente contin rubrici care le pun serios la incercare cunostintele de economie.

Romanii care obtin venituri din activitati independente si care au fost obligati de stat sa plateasca contributii pentru pensii si somaj s-au lovit de declaratii care le-au pus la incercare nu doar nervii, ci si cunostintele de e conomie. Exact ca testele-grila pe care ar trebui sa le treaca la un examen, scrie Evenimentul Zilei.

Astfel, in declaratia de asigurare pentru pensie, contribuabilul trebuie sa inscrie "baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor", "cota de contributie individuala de asigurari sociale", dar si numarul contului de la Trezorerie unde trebuie virati banii, informatii cu care jongleaza mai degraba specialistii din domeniul fiscal.

In plus, trebuie sa-si calculeze singuri "cuantumul contributiei individuale de asigurari sociale".

Gandul: Intelectualii lui Basescu se revolta dupa ce Boc le-a platit-o pe drepturi de autor: "E o bataie de joc". Ce spun Patapievici, Cartarescu, Voinescu si Preda

Printre nemultumiti se numara si mai multi dintre intelectualii care l-au sustinut pe Traian Basescu de-a lungul timpului, si care se declara "jigniti" si "indignati" de umilinta la care Guvernul instalat de acelasi Traian Basescu ii supune pe creatori.

Unii au facut pasul spre politica, lasand activitatea publicistica pe locul al doilea, pentru a intra in partidul prezidential, atrasi de promisiunile de reforma a statului. Pentru prima data, o masura a actualei guvernari revolta intelectualitatea de dreapta, lovita direct in principala sursa de venit. Felul in care Guvernul a gestionat plata acestui impozit a fost calificat unanim ca "bataie de joc", comenteaza Gandul.

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, spune ca a fost in concediu si ca a vazut la televizor stirile despre cozile la ghisee. "Daca intr-adevar asa stau lucrurile, este o aberatie. O gandire profund gresita si o batjocura la adresa oamenilor, indiferent ca ei sunt scriitori sau muncitori. Eu m-am intors ieri din concediu si am apucat sa vad la televizor cateva informatii confuze.

Deputatul PD-L Sever Voinescu, publicist si fost jurnalist, este si el revoltat. "Eu tocmai am luat decizia de a-mi incheia contractul pe drepturi de autor din cauza ca felul in care se administreaza plata obligatiilor este umilitor. Este o oroare administrativa. Simpla idee de a trimite un om la trei ghisee in fiecare luna este dincolo de imaginabil iar eu unul nu sunt dispus sa fac acest lucru.

Europarlamentarul Cristian Preda, autor al mai multor volume de politologie, a identificat si el vinovatul in persoana ministrului Muncii, pentru care remanierea ar fi o pedeapsa prea usoara: "Seitan nu ar trebui remaniat, ci pus sa stea la coada. Ii cedez eu drepturile de autor pe care ar trebui sa le primesc pentru ultimul volum publicat.

Romania Libera: Piperea: Codul Fiscal nu poate fi aplicat. Dati statul in judecata!

In toata aceasta nebunie, Gheorghe Piperea, conferentiar universitar la Facultatea de Drept si unul dintre cei mai cunoscuti avocati din zona financiara, explica de ce modificarile aduse Codului Fiscal incalca nu doar Constitutia, ci si unul dintre principiile fundamentale ale dreptului european.

"In primul rand, normele contrazic legea. Ordonanta spune despre drepturile de autor (nu o spune direct, expres, se subintelege, pentru ca ordonanta a fost facuta special pentru chestiunea asta si s-a pornit de la cazul Realitatea TV) ca, atunci cand incasezi cu caracter de continuitate drepturi de autor, esti in relatie de dependenta cu platitorul drepturilor de autor si asta inseamna ca trebuie sa suporti toate contributiile pe care le suporta un angajat obisnuit.

Si mai spune un lucru, ca cel care plateste aceste contributii prin retinere la sursa nu este beneficiarul venitului, ci platitorul acestui venit, asa cum, de altfel, a fost si pana acum . Normele vin si spun (o aberatie mai mare decat asta nu am putut sa aud): contractele de drepturi de autor, indiferent ca sunt cu caracter de continuitate sau ocazionale, indiferent ca sunt suprapuse pe un contract de munca sau sunt, pur si simplu, cu caracter independent, nu pot fi recalificate ca fiind raporturi de dependenta. Ori aceste prevederi contrazic direct chiar Ordonanta 58", a declarat acesta, pentru Romania libera.

"Comparand sistemele din alte tari cu nebunia care este la noi, putem sa spunem ca acolo, intr-adevar, lucrurile sunt foarte, foarte simple. La un singur ghiseu, omul se duce cu o declaratie unica, ce nu are 300 de pagini, ci 2-3 pagini in care spune ce venituri are, din ce tipuri de activitati si pe baza acestei declaratii se stabilesc impozitul pe venit si toate contributiile", a continuat el.

Puterea: Mihai Seitan - stapanul haosului

Artistii, scriitorii, jurnalistii si ceilalti romani care lucreaza pe drepturi de autor si contracte de persoana fizica autorizata l-au remaniat, simbolic, pe ministrul muncii, Mihai Seitan. Balbaileile ordonantei care reglementeaza acest domeniu si atitudinea sa aroganta de a nu vedea de la inaltimea scaunului de ministru cozile de la ghisee l-au transformat pe Seitan in cel mai injurat roman din ultimele trei zile.

Este injurat cu subiect si predicat pe bloguri si pe la cozile de la ghisee, ironizat si criticat chiar de politicienii din principalul partid de guvernare, PD-L. Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda i-ar pune in brate un teanc de drepturi de autor si l-ar impinge la coada sa vada si el cum este.

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean il face vinovat de haosul creat la ghisee alaturi de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, Puterea.

Joi, 70 de scriitori, actori si jurnalisti au depus la Guvern un protest in care ameninta ca de la 1 septembrie vor intra in greva fiscala daca nu li se pune la dispozitie o declaratie-cadru simpla care sa se completeze anual si on-line.

Jurnalul National: Coltosul Seitan o lasa mai moale

Joi, la o conferinta de presa pe care trebuia s-o organizeze cu mult inaintea batjocurii de la casele de pensii, ministrul Muncii, Mihai Seitan, o tinea intruna ca presa a exagerat cu cozile mari de la ghisee, caci, in realitate, ele erau mult mai mici. "Nu stau 500.000 de oameni la cozi asa cum s-a vehiculat. Nu o sa gasiti cozi. Dimineata erau 20-30 de oameni la Casa de Pensii si probabil ca o sa mai vina, dar suntem pregatiti", a spus Seitan.

Si seful Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca a venit in ajutorul ministrului. "Unde ati vazut 500.000 de oameni? Mintiti si aici!", i s-a adresat el unui reporter care le amintea reprezentantilor institutiilor publice calvarul prin care au fost nevoiti sa treaca romanii zilele trecute, titreaza Jurnalul National.

Cat priveste o statistica a celor care si-au depus declaratiile de venituri pana acum, Seitan explica: "Numarul celor care au venit pana acum, in total, fata de un potential de cateva sute de mii de oameni, este in prezent mult sub 5%-10% dintre cei care trebuiau sa vina."

Aproape 16.000 de persoane care au obtinut venituri din activitati independente (drepturi de autor, persoana fizica autorizata, conventii civile) si-au depus declaratiile la Casele de Pensii. Cei mai constiinciosi au fost clujenii. 2.709 persoane au fost pana la 25 august si au stat la cozile de la ghisee pentru a-si declara veniturile incasate in luna iulie.

Potrivit presedintelui Casei de Pensii, Doina Parcalab, in Bucuresti au fost depuse 2.420 de declaratii, iar la Timisoara - 1.088. "In restul judetelor au fost depuse sub 1.000", a explicat Doina Parcalab. "In agentiile teritoriale s-au prezentat pana ieri (n.r. - miercuri) 36.600 de persoane. Cei mai multi au fost in Bucuresti, 15.000 de persoane si la Cluj, 14.500.

E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
Pensionarii pot sta liniștiți, vor avea bani pentru Sărbătorile Pascale. Guvernul a decis joi, 25 aprilie, că pensiile vor veni în avans în luna mai atât pe card, cât și la ușă. În...
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#declaratie drepturi autor, #Ministrul Muncii, #cozi ghisee , #ministrul Muncii
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
De doua zile cei mai vocali ziaristi si politicieni au un nou subiect de dezbatere (o noua tinta de injurat)! Ca sa vezi ce inseamna sa-i pui pe ziaristi si intelectuali in general sa plateasca sau sa stea la cozile la care mii de romani asteapta zilnic !