Reforma invatamantului poate fi realizata nu numai cu bani de la buget, ci si cu fonduri europene, afirma fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea. El a amintit ca numai pentru partea de resurse umane in educatie ar fi disponibile 2,3 miliarde de euro.
"Cu o parte din acesti bani putem sa perfectionam modul in care se da examenul de bacalaureat. Mai mult, cu fonduri europene am putea, in doi ani, sa reformam tot sistemul de invatamant", a precizat Miclea, intr-o emisiune la Realitatea TV.
Prezent si el la emisiune, un alt fost ministru de resort, Cristian Adomnitei, a spus ca, in decembrie 2008, cand el se mai afla, inca, la conducerea Ministerului Educatiei, institutia a depus sapte proiecte pentru finantare europeana, dintre care patru pe reforma curriculara.
Cu acelasi prilej, actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a subliniat ca pachetul de legi ale educatiei va fi finalizat pana la 1 septembrie. Asaltata din mai multe directii cu reprosuri pentru faptul ca ar neglija propunerile de aceeasi natura venite din afara ministerului, Andronescu a subliniat ca, in ceea ce o priveste, este deschisa sa ia in calcul tot ce este util. "Pachetul de solutii al comisiei prezidentiale conduse de domnul Miclea nu poate fi insa aplicat ad literam, ci trebuie discutat", a spus Andronescu.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca a discutat cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, in urma solicitarii presedintelui, si ca la viitoarea sedinta de guvern ministrul va prezenta un punct de vedere in legatura cu masurile de reforma din sistem. Boc a spus ca inainte de inceperea anului scolar 2009-1010 trebuie ca principalele "modificari de susbstanta" sa fie operationale.
Presedintele Traian Basescu i-a solicitat, miercuri, prim ministrului, Emil Boc, o informare referitoare la planul de adoptare a solutiilor legislative privind Educatia, propuse de Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, in aprilie, ca pachetul de legi ale educatiei va aborda global sistemul de invatamant preuniversitar si cel superior. "Spre deosebire de ministeriatul anterior, noi nu consideram ca invatamantul superior si cel preuniversitar sunt doua parti dinstincte ale educatiei, iar prin noua lege vrem sa abordam global cele doua sisteme. Vrem sa punem la punct o lege care sa dea stabilitate sistemului pentru 10-12 ani", a precizat atunci Andronescu.
Ce trebuie sa contina legea?
Pachetul de legi ar urma sa contina, printre altele, un nou curriculum scolar si o noua metodologie pentru examenele nationale. "As vrea sa reducem numarul de probe la bacalaureat, pentru ca elevii sa se poata pregati temeinic", a spus, in ianuarie, ministrul Educatiei, care a adaugat ca va elimina si tezele unice si va reintroduce examenele de admitere la liceu.
Pe de alta parte, Andronescu a precizat ca nu va face publice niciun fel de informatii despre modul in care va avea loc bacalaureatul din 2010, "pentru a nu-i deruta pe candidatii de anul acesta".
Ideea unui pachet de legi ale educatiei a fost vehiculata de Andronescu inca de la numirea sa in functie, in decembrie 2008.
NICI O REFORMA NU POATE FI REALIZATA... Vezi tot