Catalin Croitoru: Subiectele de bacalaureat la romana sunt in afara programei

Duminica, 18 Mai 2008, ora 19:31
2757 citiri
Catalin Croitoru: Subiectele de bacalaureat la romana sunt in afara programei

Liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si totodata seful Comisiei de Educatie si Cercetare a PD-L, Catalin Croitoru, sustine ca subiectele pentru limba si literatura romana de la proba orala a examenului de bacalaureat sunt in afara programei.

Intr-un comunicat remis presei, Catalin Croitoru spune ca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, face in legatura cu bacalaureatul tot felul de schimbari pripite, "insuficient gandite din cauza grabei dictata de programul de campanie".

Croitoru sustine ca protestul public al academicianului Eugen Simion, al cadrelor didactice de liceu si al parintilor si elevilor de clasa a XII-a referitor la subiectele de la limba si literatura romana, proba de examinare orala "este perfect indreptatit si trebuie luate masuri imediate pentru a preveni o catastrofa la notarea elevilor sau aparitia unui fenomen de coruptie in masa".

Potrivit lui Catalin Croitoru la proba de limba si literatura romana subiectul de literatura a fost inlocuit cu unul de comentare a unui text la prima vedere din cele patru stiluri functionale ale limbii romane.

"Absolventii liceului romanesc nu trebuie sa fie capabili sa vorbeasca despre Caragiale, Blaga, Calinescu, Eminescu, Bacovia, Stanescu, Sorescu, ci numai despre 'Ghidul cetateanului roman in UE', 'Raportul Tismaneanu' sau 'Raportul de Sociologie Urbana si Regionala'", se arata in comunicatul liderului FEN.

Acesta sustine ca astfel de subiecte se afla in afara coordonatelor programei de liceu, "deoarece numarul de ore afectat sectiunii Comunicare in cei patru ani nu justifica existenta la bacalaureat doar a acestui tip de subiect", iar profesorii nu sunt pregatiti sa le noteze unitar.

In plus, Croitorul ii reproseaza ministrul Adomnitei publicarea cu mare intarziere, abia la sfarsitul lunii aprilie 2008, a subiectelor pentru examenul de bacalaureat, acest lucru fiind facut doar pe site-ul Ministerului Educatiei, ceea ce nu a asigurat o preluare unitara pentru toti absolventii de liceu.

In concluzie, potrivit liderului FEN exista riscul ca, la examenul de bacalaureat, prin "mijloace specifice coruptiei, sa se amplifice si aprofundeze stimularea materiala a profesorilor pana la aparitia unui fenomen de masa care va scapa de sub control".

In viziunea lui Catalin Croitoru cea mai buna solutie ar fi retragerea imediata a acestor subiecte si aplicarea celor din 2007 pentru care elevii s-au pregatit deja.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#romana, #bacalaureat, #subiecte, #programa , #stiri Nationala Romaniei