Obiectivul lui Piturca, in pericol! UEFA poate "ingropa" nationala

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 14:20
5604 citiri
Obiectivul lui Piturca, in pericol! UEFA poate "ingropa" nationala

Presedintele UEFA, Michel Platini, vrea sa schimbe sistemul de calificare la Campionatul European, incepand cu editia din 2016, si sa imparta preliminariile in doua faze, care ar avantaja echipele puternice.

Seful forului continental doreste sa revolutioneze preliminariile pentru Euro 2016 dupa sistemul folosit in Liga Campionilor si Europa League, scopul declarat fiind cresterea veniturilor obtinute din drepturile de televizare.

Platini vrea modifice radical programul de calificare la turneul final din Franta, eliminand varianta cu doua echipe calificate din fiecare grupa plus barajul tur-retur intre echipele de pe locurile trei, informeaza editia tiparita a cotidianului Gazzetta dello Sport.

Conform sursei citate, preliminariile ar urma sa fie impartite in doua faze. Reprezentantele celor 52 de natiuni europene (mai putin Franta, calificata din oficiu in calitate de gazda) vor fi impartite in 13 grupe a cate patru, pe un sistem valoric similar celui aplicat in prezent.

Meciurile din aceasta faza se vor dispta in 2014, iar castigatoarele celor patru grupe, cel mai probabil capii de serie, vor obtine biletele pentru Euro 2016 si vor avea urmatorul an liber pentru cantonamente si jocuri amicale atractive, impotriva celorlalte echipe puternice calificate.

In cea de-a doua faza, celelalte 39 de formatii se vor lupta pentru un loc la turneul final intr-un sistem cu 10-12 grupe, in urma caruia se vor califica, asemeni primului tur, doar ocupantele primelor pozitii.

Campanie infernala pentru Romania

Solutia prezentata de Michel Platini la intrunirea "UEFA Strategy Meeting" de la Limassol (Cipru) ar putea pune serioase probleme nationalei lui Victor Piturca. Din cauza pozitiei ocupate in clasamentul FIFA, Romania va avea sanse minime de calificare in prima faza, urmand ca in cel de-al doilea tur sa intalneasca cel putin un adversar mai puternic.

In acest moment, "tricolorii" ocupa locul 27 in clasamentul European, pozitie care ne-ar plasa in cea de-a treia urna valorica a tragerii la sorti pentru prima faza a preliminariilor. Situtia s-ar putea schimba insa daca Romania se califica la Campionatul Mondial din 2014 (Brazilia) sau daca are un parcurs in preliminarii care sa-i permita o ascensiune de cateva pozitii in ierarhia continentala.

Obtinerea calificarii la Euro 2016 este stipulata in contractul incheiat de Federatia Romana de Fotbal cu selectionerul Victor Piturca.

Federatiile mici, ademenite cu bani

Sursa citata mai noteaza ca initiativa lui Michel Platini nu este privita cu ochi buni de catre federatiile mai slab cotate din Europa, reprezentatii acestora fiind nemultumiti de faptul ca li se reduc drastic atat sansele de calificare, precum si bugetele, din cauza reducerii numarului de meciuri cu echipe puternice. Astfel, seful UEFA va incerca sa obtina OK-ul tuturor forurilor europene oferindu-le mai multi bani din drepturile de televizare.

24 de nationale vor participa la Campionatul European din 2016, o premiera pentru cel mai important turneu fotbalistic inter-tari de pe Batranul Continent.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Victor Piturca, #nationala Romaniei, #Michel Platini UEFA, #Romania preliminarii Euro 2016 , #stiri Nationala Romaniei