Justiția, mumă și ciumă pentru Nelu Iordache. Cum a scăpat „regele asfaltului” de Dosarul Transalpina - MOTIVARE

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 21:50
3732 citiri
Justiția, mumă și ciumă pentru Nelu Iordache. Cum a scăpat „regele asfaltului” de Dosarul Transalpina - MOTIVARE
Nelu Iordache execută în prezent 11 ani și 9 luni în Dosarul autostrăzii „Nădlac-Arad”. FOTO: Youtube.com/captură video

Nelu Iordache, regele încarcerat al asfaltului, a avut parte în instanță – la fel ca-n afaceri – de eșecuri răsunătoare, dar și de succese neașteptate. Condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, Nelu Iordache a scăpat basma-curată dintr-un dosar cu un prejudiciu de aproape 46 de milioane de euro, fără ca magistrații să-i analizeze prea mult rolul pe care l-a avut în întreaga „afacere”.

Este vorba despre dosarul în care Nelu Iordache a fost achitat pe rolul Tribunalului București – alături de fosta conducere a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova – pentru fraude legate de Modernizare DN 67C Bengești – Sibiu.

Procesul a ajuns la Curtea de Apel București, unde Nelu Iordache și foștii directori de la DRDP Craiova – Adrian Lumezeanu, Doina Ilie, Delia Mihaela Nedelcu, Emil Ion Pană și Florina Iovan – au avut un prim termen de judecată, luni, 26 septembrie.

Pe scurt, procurorii DNA îl acuzau pe Nelu Iordache în acest dosar că a dat un „tun” de 45.798.769 de lei printr-o „șmecherie” pe care a introdus-o în contract și pe care conducerea DRDP Craiova a acceptat-o. Este vorba despre o clauză diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către Compania de Autostrăzi urma a se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro, plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății.

Practic, procurorii DNA l-au acuzat pe Nelu Iordache că a condiționat semnarea contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008, de această modalitate de plată.

În privința angajaților DRDP Craiova DNA susține că au „închis ochii” la cerințele lui Nelu Iordache și că au acceptat să-l plătească pe „regele asfaltului” în funcție de fluctuațiile euro într-o perioadă în care România era în criză economică.

Numai că de la data faptelor până la trimiterea în judecată au trecut ani buni, iar în 2016 (când se judecau primele termene pe fond) a venit decizia CCR care a dus la redefinirea abuzului în serviciu. Toți directorii de la DRDP Craiova au fost achitați de această infracțiune, iar Nelu Iordache – acuzat de complicitate la abuz în serviciu – a scăpat și el fără prea multe explicații din partea judecătorilor.

În prezent, altă decizie a CCR – cea din 26 mai 2022, cu privire la prescripție – îi va veni în ajutor lui Nelu Iordache în caz că la Curtea de Apel București va avea parte de magistrați mai puțin îngăduitori.

Argumentele Tribunalului București pentru achitarea lui Nelu Iordache

Ziare.com prezintă extrasele relevante din motivarea deciziei Tribunalului București prin care au toți inculpații au scăpat cu achitare:

  • „Textele de lege avute în vedere de titularul acuzației nu stipulează în mod explicit atribuții de serviciu în sarcina reprezentaților autorității contractante care încheie contractul de achiziție publică, ci doar trasează principiile care trebuie să stea la baza oricăreia dintre procedurile reglementate de OUG nr. 34/2006, privind achizițiile publice.
  • Din cuprinsul textelor de lege a căror încălcare li se impută inculpaților nu rezultă în mod concret anumite atribuții de serviciu ale acestora, astfel că nu se poate aprecia că legislația primară avută în vedere de Ministerul Public ar statua cu privire la un anumit comportament interzis funcționarilor publici respectivi în etapa semnării contractului de achiziție publică, un astfel de comportament neputând fi stabilit, eventual, prin raționamente de natură substitui sau complini neclaritatea normei juridice”.
  • „În cauza de față nu se poate aprecia că normele juridice indicate ar fi neclare, ci doar că acestea au o aplicabilitate extrem de generală și nu prevăd în mod explicit, neechivoc și relativ precis conduita interzisă funcționarilor publici în etapa încheierii contractului de achiziție publică. În aceste condiții, chiar dacă normele din legislația secundară nu sunt excluse din sfera actelor susceptibile de a completa norma penală, astfel de acte nu ar putea decât să detalieze prevederile normei primare, ceea ce, în cauza de față, nu este posibil, pe de-o parte pentru că titularul acțiunii penale nu a avut în vedere astfel de norme la formularea acuzației, iar pe de altă parte deoarece prevederile art. art. 2 alin. 2 din OUG nr. 34/2006 și ale art. art. 5 din OG nr. 119/1999 nici măcar nu schițează vreun set de atribuții de serviciu care să poată fi detaliate de o eventuală legislație secundară”.
  • În ceea ce îl privește pe inculpatul (Iordache Nelu – n.r.) acuzația formulată împotriva sa vizează săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave (...). Constituie complicitate ajutorul dat, cu intenție, autorului la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală sau înlesnirea, cu intenție, a comiterii acesteia de către autor. Astfel, pentru reținerea complicității la săvârșirea unei infracțiuni este necesar să se constate săvârșirea de către autor a unei fapte tipice, existența unei activități de înlesnire sau ajutor la comiterea acesteia din partea complicelui, respectiv caracterul intenționat al activității complicelui”.
  • În aceste condiții, în lipsa tipicității faptelor de abuz în serviciu reținute în sarcina presupușilor autori, ca urmare a lipsei elementului material al laturii obiective a acestor fapte, nici fapta de complicitate la abuz în serviciu, de care este acuzat inculpatul (Iordache Nelu – n.r.), nu este tipică, dat fiind caracterul accesoriu al participației, fapta unui eventual complice putând dobândi relevanță din punct de vedere al legii penale numai din momentul în care autorul comite, în formă consumată sau în forma unei tentative incriminate, fapta tipică la care complicele a înțeles să ajute”.

Patronul Romstrade are „la activ” alte patru dosare, plus o condamnare

În afară de acest dosar în care a fost achitat, Nelu Iordache mai are pe rolul instanțelor trei procese: Dosarul Bata Sky, evaziunea fiscală la Romstrade, Dosarul Poșta Română și - mai nou - cel legat de obținerea frauduloasă a unei autorizații pentru o groapă de gunoi de la fosta șefă de la Protecția Mediului Ilfov.

Într-un al cincilea dosar, Curtea de Apel București l-a condamnat pe omul de afaceri Nelu Iordache, pe data de 8 septembrie 2021, la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad. Decizia este definitivă.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, printre care și fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societății SC Romstrade SRL.

La finalul lunii iulie 2021, Nelu Iordache ar fi vrut să plece din țară cu o cursă low cost, de pe Aeroportul Otopeni, cu o oră și jumătate înainte să fie preluat de procurorii DNA. Însă acesta s-a încurcat în formalități la aeroport, iar avionul a plecat fără el.

Astfel, afaceristul a plecat cu următoarea cursă cu destinația Roma, iar când aeronava a decolat, procurorii i-au cerut comandantului să o oprească. Pilotul s-a conformat, astfel că Nelu Iordache a fost preluat de anchetatori, dus la parchet, iar după șase ore de audieri a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și dare de mită.

Ninsoare pe Transalpina la final de aprilie. Recomandările drumarilor pentru șoferi VIDEO
Ninsoare pe Transalpina la final de aprilie. Recomandările drumarilor pentru șoferi VIDEO
Autorităţile anunţă, joi, 25 aprilie, că ninge pe Transalpina, iar drumarii intervin cu utilaje, cerându-le şoferilor să nu pornească la drum dacă nu au maşinile echipate corespunzător....
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Nelu Iordache Romstrade, #Transalpina, #achitare, #motivare, #CCR, #abuz in serviciu , #justitie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cine l-o fi pus să-și facă cele două tronsoane de autostradă de câ