Cum a scăpat Nicușor Constantinescu de dosarul articolelor „comandate” în presa locală. Martor: „Titlurile stranii erau creația inculpatului” MOTIVARE

Marti, 05 Septembrie 2023, ora 03:04
4626 citiri
Cum a scăpat Nicușor Constantinescu de dosarul articolelor „comandate” în presa locală. Martor: „Titlurile stranii erau creația inculpatului” MOTIVARE
Nicușor Constantinescu are „la activ” mai multe condamnări definitive, cea mai mare fiind de 10 ani. FOTO: Constantinescu Nicușor Daniel / Facebook

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, este citat marți, 5 septembrie, la Înalta Curte, unde judecătorii dezbat recursul în casație declarat de procurorii DNA în dosarul în care acesta a scăpat prin prescripție de dosarul în care era acuzat că și-a făcut publicitate pe banii constănțenilor.

Nicușor Constantinescu este la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută 10 ani de pușcărie în Dosarul perdelelor forestiere, o „afacere” de 30 de milioane de lei, cu rezultate „pe hârtie”.

Fostul șef al CJ Constanța și apropiat al lui Radu Mazăre a mai primit 5 ani în Dosarul Retrocedărilor, 5 ani în Dosarul finanțărilor blocate la Centrul Militar Zonal și 4 ani pentru elicopterul SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol.

Pe data de 03.05.2023, Curtea de Apel Constanța a dispus încetare procesului penal față de Nicușor Constantinescu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu o serie de articole de presă pe care acesta le-a „comandat” și le-a plătit din banii Consiliului Județean. În respectivele articole, Nicușor Constantinescu își ataca adversarii politici și se lăuda pe sine.

Curtea de Apel Constanța a constatat intervenția prescripţiei în acest dosar, în care Tribunalul Constanța pronunțase, pe data de 04.05.2021, o hotărâre de achitare pentru Nicușor Constantinescu.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Procurorii DNA au depus un recurs în casație pe rolul Înaltei Curți, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat, pe data de 24.07.2023, că toate cele peste 5.700 de dosare închise prin constatarea prescripţiei în baza deciziilor CCR și ICCJ din 2022 sunt contrare dreptului european.

Motivarea instanței: Faptele au fost comise fără tăgadă, dar s-au prescris

Magistrații Curții de Apel Constanța notează în motivarea de încetare a procesului penal că Nicușor Constantinescu a săvârșit infracţiunea de abuz în serviciu atunci când a plătit 401.700 lei (circa 95.000 euro la data faptei) către un trust local de presă pentru a-i „spăla” imaginea.

Banii au ajuns în conturile societății Combat Press Constanta, care edita ziarul „Liderul de opinie”, pentru prestări servicii de publicitate în presa scrisă locală. Firma este controlată de jurnalistul Valentin Corvin Popescu, un apropiat al lui Nicușor Constantinescu.

Iată ce reține instanța în motivarea consultată de Ziare.com:

  • Din probele administrate pe tot parcursul procesului penal rezultă, fără tăgadă, că inculpatul a urmărit obţinerea unui folos material necuvenit în beneficiul (SC Combat Press SRL – n.r.) atunci când a ordonat subalternilor şi a aprobat efectuarea plăţilor către această societate ştiind că nu erau îndeplinite condiţiile legale pentru aceste plăţi din fondurile publice.
  • Din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză reiese relaţia apropiată pe care inculpatul o avea cu (Popescu Valentin – n.r.), administratorul societăţii în cauză, fiind probabil un motiv pentru tratamentul preferenţial acordat, alături de intenţia aferentă de a-şi promova o imagine pozitivă în presă şi a-şi denigra adversarii.
  • Întrucât termenul de prescripție a răspunderii penale a început să curgă din noiembrie 2010, acesta s-a împlinit în luna noiembrie 2018, astfel că urmează a se dispune încetarea procesului penal, fiind incidentă instituţia prescripției răspunderii penale”, se arată în motivarea Curții de Apel Constanța.

Titluri „stranii”, date chiar de Nicușor Constantinescu: „Știa el mai bine!”

În același document se regăsesc, însă, detalii savuroase cu privire la modalitatea în care au văzut „lumina tiparului” articolele comandate de Nicușor Constantinescu pe banii constănțenilor.

De exemplu, aflăm că șeful CJ Constanța s-a implicat personal în redactarea articolelor de presă:

  • „Audiat în cursul urmăririi penale, martorul (…) a confirmat că a existat o înţelegere între Preşedintele Consiliului Județean Constanţa şi reprezentanţii SC Combat Press SRL în sensul că, în schimbul plăţii lunare a unei sume de aproximativ 30.000 lei fără TVA, societatea de presă va asigura publicarea într-un ziar cotidian local a unor materiale care, în mare măsură, priveau activitatea personală a numitului (Constantinescu Nicușor Daniel – n.r.) şi a partidului pe care acesta îl reprezenta. În locul informaţiilor de interes general, erau publicate materiale prin care era elogiată activitatea preşedintelui Consiliului Județean Constanţa sau erau denigraţi adversari politici.
  • Asta a fost convenită de inculpat și de (Popescu Valentin Corvin – n.r.), care era un apropiat al inculpatului (Constantinescu Nicușor Daniel – n.r.), pe care îl vizita des în biroul instituției și căruia îi cerea ca instituția să solicite publicarea a cât mai multor articole.
  • Inculpatul, pe de altă parte, era interesat să-i fie promovată imaginea. De asemenea, a mai declarat că publicitatea reală, de interes public, nu putea ocupa mai mult de 4 pagini pe lună, dar s-a plătit pentru dublu. Multe articole erau inadecvate și aveau titluri stranii, precum „Palaz derapează spre totalitarism” (n.r. – prefectul de Constanța, Claudiu Palaz), dar acestea erau creația inculpatului asupra cărora nu putea interveni nimeni. Martorul i-a explicat inculpatului că astfel de articole nu pot fi acceptate și plătite, dar acesta i-a replicat că el (inculpatul) are experiență și știe mai bine.
  • Relevant este şi răspunsul acestui martor la întrebarea procurorului „De ce au fost plătite articole despre activitatea CJC, despre conducerea acestei instituţii sau despre adversarii politici ai acesteia din urmă?”, în sensul că el nu se putea opune, decizia fiind a preşedintelui Consiliului Județean. Şi viza era obţinută la fel – dacă cineva refuza să semneze era imediat chemat în biroului şefului unde era certat”
  • Martorul (...) a declarat că (Popescu Valentin Corvin – n.r.) intra brutal în birourile Direcţiei economice, unde pretindea plata facturilor. În contextul în care acestuia i se explica că sunt bani publici şi că trebuie încheiat un contract sau documente asemănătoare, (Popescu Valentin Corvin – n.r.) spunea că „a fost la Nicușor şi acesta i-a spus: Da domnule, ia-ţi banii de salarii”.
  • Atunci când întârzia cu plăţile către Combat Press, (martora – n.r.) era chemată de consilierul personal al inculpatului şi forţată să efectueze imediat procedurile de trimitere a banilor.
  • În cursul judecăţii, martora a mai adăugat că plăţile se ridicau la suma de 400.000 lei şi s-au efectuat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi că nu stie din ce motive nu s-a încheiat pentru anul 2010 un contract cu Combat Press SRL”, se mai arată în documentul citat.

Acuzațiile DNA pentru Nicușor Constantinescu

În acest dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu pe data de 08.06.2018, pentru abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • „În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei.
  • Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum.
  • Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale.
  • Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale”, se arată în comunicatul DNA.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Nicusor Constantinescu, #abuz in serviciu, #prescriptie, #recurs, #DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #presa , #justitie