Când va trece România la ora de iarnă. Care e diferența față de anul trecut

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 04:35
6515 citiri
Când va trece România la ora de iarnă. Care e diferența față de anul trecut
Trecerea la ora de iarna are loc în ultimul weekend din octombrie FOTO facebook

Schimbarea orei este fenomenul care are un impact semnificativ asupra oamenilor, iar mulți suferă în primele zile de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei.

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00, drept pentru care se va întuneca mai devreme, dar vom dormi cu o oră mai mult. Ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă în 2023 are loc în ultima zi de duminică a lunii octombrie. Diferența față de anul trecut este că acum trecerea are loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie, în vreme ce anul trecut s-a produs în noapte de 29 octombrie spre 30 octombrie.

România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

România a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#ora iarna, #trecere, #octombrie, #Romania, #weekend, #schimbare , #stiri sociale