Să se majoreze, dar să nu se schimbe nimic… - calvarul noii legi a pensiilor

Autor: Doru Sinca - inginer
Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 12:00
3220 citiri

Pasiuni ascunse s-au trezit, când a fost vorba de asumarea responsabilității guvernării, la ședința de guvern, de joi 10 noiembrie. Greu de înțeles tactica ministrului finanțelor, dl. Marcel Boloș, care a participat la toate etapele de elaborare a proiectului de lege, conform declarațiilor celor din PSD. Dacă nu s-a preocupat să-și configureze anvelopa bugetară pentru această lege, atunci ce a făcut domnia să la acele ședințe?

Președintele PNL, dl.Ciucă, a pierdut ocazia să își asigure o masă importantă de alegători din rândul seniorilor, deși în declarațiile din 10 noiembrie s-a lăudat că, de trei ani a tot luptat pentru creșterea pensiilor, și le-a mărit, de au ajuns la 1785 lei, punctul de pensie. Uită să vorbească de Legea 127, pe care a trecut-o la congelator, iar dacă se uită în ea, ar fi văzut că valoarea punctului de pensie, pentru anul 2021 ar fi fost de 1875 lei. Cine va da celor care nu au beneficiat de condiții favorabile, în anul ieșirii la pensie, diferența de bani, din 2021 până în 2024, septembrie. E retorică întrebarea. Acum, că se apropie anul electoral, cei din echipa de campanie a PNL se străduiesc să refacă punțile, rupte de dl. L. Orban, dl. Cîțu, moștenite de dl. Ciucă de-a gata, nemaiputând face nimic să îndrepte ce au stricat cei dinainte. Ar fi bine că cei care îi fac discursurile să evite să-l pună într-o postură ingrată, care n-o merită total, ci numai în ultima perioadă de guvernare, când putea pune în vigoare legea pensiilor, dacă la Ministerul Muncii avea un partener devotat funcției și sincer în acțiuni. Iar la Ministerul Finanțelor să fi fost un căutător profesionist de resurse bugetare, nu de găuri financiare, ce nu au soluții de redresare, așa de bine au fost proiectate și plantate în Buget.

Media, tot mai divizată, după cum văd eu, încearcă să inducă în mentalul colectiv, că la o treime dintre pensionari nu le crește pensia cu noua recalculare. Dacă nu sunt intenții subversive, în declarațiile sau articolele scrise, constat că nivelul de înțelegere al problemelor cu care se confruntă societatea noastră, e din ce în ce mai scăzut. Cum altfel să apreciezi asemenea opinii?

Legea pensiilor, și cea din 2019, votată și de colegii d-lui Ciucă din PNL, și cea care se trimite în Parlament acum, are că scop principal, pe lângă uniformizări și reglementări, răsucite de tot felul de politicieni “bine intenționați”, rezolvarea inechităților din sistem. Și pentru asta, cei care au beneficiat de avantajul coeficientului de corecție de 1.41 (aceasta fiind una dintre distorsiunile cele mai mari, cred eu), trebuie să stea pe loc, altfel nu pot fi aduse celelalte pensii la valoarea celor cu acest coeficient. Nu înțeleg jurnaliștii care, din dorința de a mai scrie un articol, indiferent de ce mesaj pot transmite, fac afirmații subiective, cu tentă subversivă – “la 1/3 din masă pensionarilor nu le vor crește pensiile” - uitând să specifice și motivele pentru care acești pensionari nu primesc nimic. Genul asta de răutăți gratuite, nu fac cinste formatorilor de opinie, cum ar trebui să fie cei care și-au ales această meserie.

Această lume, la care aspir eu, după o viață de muncă, aș vrea să fie preocupată de existența și bunăstarea cetățenilor din comunitățile componente, nu de adversitățile, alimentate de contexte istorice politice sau rasiale. Iar pentru asta, jurnaliștii ar trebui să relateze civilizat și obiectiv starea națiunii, dar numai după o documentare profundă, nu după ureche sau alte motive, la fel de nejustificate.

În loc să se întreacă, acum, la spartul târgului, la ce eforturi au făcut să le fie mai bine seniorilor, minunata coaliție ar face bine să se așeze serios la masa tratativelor și să analizeze încă o dată, acum, în condițiile situației economice și financiare cunoscute, în pragul elaborării proiectului de buget pe 2024, dacă nu ar fi mai eficient economic, să inverseze procesele, întâi inechitățile și apoi indexarea.

Spun asta, cu două argumente pe care le pot descoperi eu, ca un simplu cetățean. Primul argument este că sumele folosite pentru diversele compensații la cei cu pensie sub 3000 lei, pot fi folosite pentru rezolvarea inechităților, ele putând fi majorate, dacă contextul în care au fost luate de Ministerul Fondurilor Europene, îl permite. Pentru că cei mai loviți de sărăcie sunt tocmai cei care au aceste pensii mici, ce necesită ajutor din partea statului, să supraviețuiască. Al doilea argument ar fi că, odată inechitățile rezolvate, poate fi reglat și procentul de indexare, să nu se dezechilibreze Bugetul de Stat. Nu cred că cineva ar obiecta dacă procentul rezultat la indexare ar fi 12% sau 16%, cum ar fi normal pentru inflația din 2022. Problemă de percepție, cu ochii la deficitul Bugetului de Stat. Dar după rezolvarea inechităților, refacerea puterii de cumpărare, datorită erodării sale de către inflație, nu va fi neacceptată de pensionari, care deja vor avea cu ce să-și plătească cheltuielile zilnice.

Economia făcută prin inversarea proceselor menționate, poate reda liniștea spirituală d-lui Boloș, să se concentreze pe găsirea cailor de majorare a procentului de colectare a veniturilor, la nivelul mediei UE. De data asta, poate nu cu mila creștinească și iertarea, folosite în educația și profesia domniei sale, ci cu fermitate și determinare, a unui om de stat, responsabil de viitorul națiunii care i-a încredințat cea mai importantă și sensibilă onoare – cea de ministru al finanțelor, singurul lubrifiant care poate face ca rotițele sistemului economic național să se miște previzibil, ordonat, fără sincope.

S-a remarcat ezitarea d-lui Ionel Ciucă în postura de prim-ministru, când a fost vorba de decizii abrupte, dar necesare, invocând lipsa acordului coaliției de guvernare. Nu cred că o coaliție este abilitată de vreo lege să conducă în locul prim-ministrului desemnat de Președinte, și aprobat de Parlament. Că, după ce ia decizia, care consideră domnia sa că este în folosul cetățenilor acestei țări, va răspunde în fața partenerilor de guvernare, e problema domniei sale, pentru care și-a asumat răspunderea, când a semnat mandatul încredințat de Președintele României. Și dacă coaliția sau partenerii de guvernare nu-i mai acordă încrederea, intră în procedurile stabilite de lege, pe asumarea răspunderii. Nimic nu e nou și nici complicat. Să ne tot ascundem, că nu s-a întrunit coaliția pentru o decizie sau altă, nu este o scuză, pentru mine, un urmăritor asiduu al evoluției societății. Pentru că în acest caz, înseamnă că cineva îmi sfidează inteligența, și mă trimite la seriale TV.

Dl. Ciolacu, dacă consideră că știe ce are de făcut și este convins, că ce decide este în folosul concetățenilor săi, trebuie să treacă peste toate obstacolele false, puse doar pentru a nu-și aroga, el sau PSD, dreptul conferit de puterea funcției, de a da pensionarilor drepturile ce li se cuvin.

În această cheie, cred că discursul d-lui Ionel Ciucă din 10 noiembrie, poate fi justificat, cei de la PNL au simțit că pierd alegători în problema legii pensiilor, dar, din păcate, nu a fost inspirat, pentru că din start, dl Ciucă a călcat cu stângul, a afirmat că, de trei ani s-a preocupat de soarta pensionarilor, crescând punctul de pensie până la 1785 lei. Opinia mea este, că în guvernarea PNL nu s-au mărit pensiile, nici măcar cu 1 leu. Tot ce au încercat să facă, a fost să readucă valoarea puterii de cumpărare a pensionarilor, la nivelul datelor, prevăzute în Legea 263, pentru corectarea valorii pensiilor. Și nu le-a reușit, pentru că au rămas datori întotdeauna, cu 2-3%, de, mică ciupeală, cu care ne-au obișnuit. Dând vina, ba pe INS, ba pe conjunctura bugetară, fără să-și asume vreo răspundere politică. Și dacă vă mai amintim că refacerea puterii noastre de cumpărare, se făcea după doi ani, în care noi am tot contribuit la încasările statului, nu cred că mai e ceva de spus.

Singura problemă în inversarea celor două modificări importante în viața pensionarilor, o constituie labilitatea Caselor de Pensii Publice de a recalcula rapid noile pensii. Aici poate vice-premierul responsabil de Ministerul Muncii, ar trebui să se implice mai aplicat, cu autoritatea și experiența sa profesională. D-na Simona Bucura Oprescu e, după părerea mea, din ce declarații a făcut până acum, prea blândă, în raporturile sale cu subordonații. Și asta, nu în toate cazurile, da rezultate. Iar la CNPP sunt personalități bine așezate în scaune, care cunosc multe dedesubturi în funcționarea departamentelor componente, care știu să blocheze dispoziții sau termene, angajate de superiorii lor, și să nu li se întâmple nimic. Din păcate nu e singurul caz, dacă ne uităm la ANAF, vămi, agenții de tot felul, pentru tot soiul de activități, vedem același comportament. De ce? Pentru că se poate…

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Poşta Română anunţă că a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai Compania Naţională "Poşta Română" anunţă că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai....
E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
Pensionarii pot sta liniștiți, vor avea bani pentru Sărbătorile Pascale. Guvernul a decis joi, 25 aprilie, că pensiile vor veni în avans în luna mai atât pe card, cât și la ușă. În...
#pensii, #legea pensiilor, #modificari legea pensiilor , #legea pensiilor