Cum a reușit o angajată să se pensioneze la vârsta de 40 de ani: "Până luni seara, plângeam în hohote"/ "Nu este pentru toată lumea"

Duminica, 03 Martie 2024, ora 03:30
8439 citiri
Cum a reușit o angajată să se pensioneze la vârsta de 40 de ani: "Până luni seara, plângeam în hohote"/ "Nu este pentru toată lumea"
Femeie care plnge FOTO Pexels

Nupur Dave credea că decizia ei de a se pensiona la vârsta de 40 de ani în 2022 a fost una ușoară.

La acea vreme, locuia în Bengaluru, India. Lucrase la Google timp de 10 ani în birourile companiei din Atlanta, Mountain View și Bengaluru. În plus, lucrase pentru startup-uri, avea siguranță financiară și era convinsă că un program corporatist de la 9 la 5 nu mai era pentru ea.

"Am renunțat la job vineri," a spus Dave pentru Business Insider.

"Până luni seara, plângeam în hohote," a continuat ea. "Plângeam cu lacrimi amare pentru că mi-am dat seama că trebuie să fiu în mijlocul oamenilor."

Nupur Dave își planificase viața de după pensionare: avea să scrie a treia sa carte, să petreacă timp cu foștii săi colegi și să se conecteze cu fondatori și artiști în spații comune de lucru.

Dar realitatea pensionării timpurii s-a dovedit a fi cu totul altceva.

Prima zi ca pensionar

A realizat rapid că nu va mai avea aceeași relație cu foștii săi colegi.

"Singurătatea în spațiul comun de lucru m-a lovit cu adevărat când am intrat fizic acolo și am stat jos - era complet gol", a spus Dave despre prima sa zi ca pensionară.

A petrecut următoarele câteva săptămâni schimbând locurile în care lucra. În timp ce unele dintre spațiile pe care le-a vizitat erau complet ocupate, în altele era foarte puțin trafic deoarece erau utilizate ca locuri rezervate pentru companii în mare parte remote, a spus Dave.

"Nu-mi făceam prieteni și nu mă simțeam inspirată de mediul fizic al spațiului de lucru", a spus ea.

Prea multă independență era și ea înspăimântătoare.

"Chiar dacă oamenii spun, 'Îmi place că sunt pe cont propriu,' uneori, să fii complet lipsit de orice ancorare este înfricoșător", a spus Dave despre pensionarea ei. "Se simțea ca și cum aș fi făcut o plimbare în spațiu."

Economii și independență financiară

Prin pensionarea la vârsta de 40 de ani, Dave a devenit parte a comunității FIRE - independența financiară, pensionarea timpurie.

Pentru ea, decizia de a se pensiona devreme a provenit dintr-o zonă de securitate financiară.

Lucrul în SUA timp de 11 ani i-a permis să economisească bani care au contat mult în India, unde costul vieții este mai scăzut. Dave câștiga aproximativ 100.000 de dolari pe an în San Francisco când și-a lăsat jobul.

Înainte de pensionare, a colaborat cu un consultant financiar pentru a se asigura că economiile sale erau suficiente pentru a acoperi cheltuielile, iar vânzările din cărțile sale anterioare și din consultanță i-ar ajuta să achite facturile de zi cu zi. Partea crucială, totuși, a fost locația sa.

"Ideea întregului concept de a te pensiona devreme era posibilă pentru că sunt în India," a spus Dave. "Nu există nicio șansă să mă fi putut pensiona devreme în SUA."

"Este mult mai realizabil în India, și totuși poți să menții un stil de viață luxos", a adăugat ea.

Dave a menționat că avea o persoană care venea să o ajute cu gătitul și curățenia, costul fiind între 100 și 200 de dolari pe lună.

Provocările pensionării timpurii

În timp ce problemele lui Dave cu viața de pensionară erau de natură socială, unii în comunitatea FIRE alegeau să se întoarcă în lumea corporatistă din alte motive.

"Pensionarea timpurie nu este pentru toată lumea", a scris anterior un planificator financiar, Jovan Johnson, pentru Business Insider. El a afirmat că cei care planifică să se pensioneze înainte de vârsta de 60 de ani sunt în minoritate, iar cei dornici să adopte acest stil de viață ar trebui să aibă o idee clară despre ce vor face în perioada de pensionare, să fie conștienți că stilul de viață poate fi izolant și să creeze surse de venit pasiv pentru a-și gestiona resursele financiare.

Gwendolyn Merz a declarat pentru Business Insider că s-a întors la jobul ei corporatist după nouă luni de la pensionare. Pentru ea, a fost o decizie financiară.

Merz s-a pensionat la 28 de ani în nordul statului Illinois după ce a urmărit cu atenție toate cheltuielile și economiile până la ultimul cent. Cu toate acestea, s-a confruntat cu probleme neașteptate la scurt timp după pensionare. Nu a putut accesa anumite părți ale economiilor sale legate de conturile de pensii, nu câștiga suficient din activitățile secundare, și plătea mult mai mult pentru asigurarea de sănătate.

Michelle Jackson a scris pentru BI că a fost odată atrasă de mișcarea FIRE, dar și-a dat seama că nu vrea să aștepte ani de zile pentru a trăi cea mai bună viață. Avea datorii și era epuizată profesional, nu avea sens să investească mai mult de 50% din venitul ei.

În ceea ce o privește pe Nupur Dave, pensionarea sa timpurie a durat patru luni.

Nu după mult timp de la pensionare, a obținut un post de conducere în proiecte speciale la o firmă de infrastructură pentru vehicule electrice din Bengaluru.

"Sunt în mediul corporatist acum, dar obiectivele mele sunt diferite," a spus aceasta. "Nu să construiesc o carieră sau să câștig bani din asta, ci să văd oameni în fiecare zi și să-mi creez o rutină previzibilă pentru mine."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pensionare timpurie, #tanara, #experienta, #retragere din activitate, #40 de ani , #pensie