Percheziții de mare amploare în trei județe la o familie acuzată de camătă, șantaj, trafic de minori și proxenetism. Tatăl și cei 6 fii, săltați de DIICOT VIDEO

Vineri, 29 Septembrie 2023, ora 10:53
3104 citiri
Percheziții de mare amploare în trei județe la o familie acuzată de camătă, șantaj, trafic de minori și proxenetism. Tatăl și cei 6 fii, săltați de DIICOT VIDEO
O parte din banii confiscați de oamenii legii FOTO / Poliția Română

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au făcut vineri, 29 septembrie, 9 percheziții domiciliare în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Din cercetări reiese în 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, pe baza unor relaţii de familie (tatăl în calitate de lider și cei șase fii), la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, care ar fi acționat în mod coordonat, până în cursul lunii septembrie 2023, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.

Membrii grupului infracțional ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care ar fi perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %, se precizează într-o informare a Poliției Române.

Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, membrii grupului ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de violență fizică.

Pentru menținerea unor aparențe legale, cei din grup administrau o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc.

”Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite, situație în care li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare „pe caiet” li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.

Totodată, membrii grupării ar fi recrutat din rândul comunității persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situație materială precară, incapacitatea de plată a datoriilor acumulate, lipsa educației, precum și existența unor vicii și afecțiuni psihice), pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania, le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și, folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și supunerea la abuzuri sexuale), le-ar fi exploatat, prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune, în dauna unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto)”, se arată în informarea poliției.

Oamenii legii au identificat 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, și o adolescentă de 12 ani (la data recrutării) care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului.

Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada 2021 - septembrie 2023, ar fi transportat-o pe minoră, în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituției în folosul său, potrivit sursei citate.

Audierile se vor desfășura la sediul central al DIICOT, carea emis două ordine europene de anchetă către poliția din Germania.

În cauză, se cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania, prin intermediul biroului de legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. În acest caz, joi, au avut loc 13 percheziţii în Bucureşti,...
#perchezitii, #DIICOT, #grup infractional organizat, #tatal, #fii, #camata, #proxenetism, #trafic de minori , #politie