Megapilula de slăbit, abandonată de Pfizer. Ce efecte a avut asupra pacienților obezi în timpul testelor

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 13:23
4468 citiri
Megapilula de slăbit, abandonată de Pfizer. Ce efecte a avut asupra pacienților obezi în timpul testelor
73% dintre pacienții obezi au avut greață, până la 47% vărsături şi 25% diaree. FOTO: Pixabay.com

Grupul farmaceutic Pfizer a anunţat că va opri dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit cu administrare de două ori pe zi, din cauza efectelor secundare, după ce pacienţii obezi care au luat medicamentul au pierdut în greutate semnificativ, dar au avut dificultăţi în tolerarea medicamentului într-un studiu clinic aflat în stadiu intermediar.

Producătorul american de medicamente a observat rate mari de efecte secundare adverse, care au fost în mare parte uşoare şi gastrointestinale, în rândul pacienţilor, transmite CNBC.

O parte semnificativă a pacienţilor au încetat, de asemenea, să ia pilula, care îşi propune să fie o alternativă mai convenabilă la injecţiile foarte populare pentru slăbit.

„În acest moment, formularea de danuglipron de două ori pe zi nu va avansa în studiile de fază 3”, a spus compania.

Dar Pfizer a spus vineri, 1 decembrie, că încă intenţionează să publice date despre o versiune a medicamentului administrată o dată pe zi, în prima jumătate a anului 2024.

Gigantul farmaceutic va aştepta să vadă aceste date înainte de a decide dacă să înceapă un studiu de fază a treia privind pilula administrată o dată pe zi, considerată o formă mai competitivă a tratamentului.

Pilula Pfizer, un fel de Ozempic

Studiul de fază a doua al Pfizer cu pilula administrată de două ori pe zi a urmărit aproximativ 600 de adulţi obezi care nu aveau diabet de tip 2.

Studiul a examinat efectul medicamentului asupra pierderii în greutate după 26 sau 32 de săptămâni, în doze diferite, variind de la 40 miligrame la 200 miligrame.

La fel ca Wegovy şi Ozempic de la Novo Nordisk, pilula Pfizer funcţionează prin imitarea unui hormon produs în intestin numit GLP-1, care semnalează creierului când o persoană este sătulă.

Pfizer a spus că studiul pe danuglipron a îndeplinit obiectivul principal de a demonstra reduceri „semnificative statistic” ale greutăţii corporale.

Pacienţii care au luat pilula de două ori pe zi au pierdut în medie 6,9% până la 11,7% din greutatea corporală la 32 de săptămâni şi de la 4,8% la 9,4% la 26 de săptămâni.

Între timp, pacienţii cărora li sa administrat placebo au câştigat 1,4% din greutatea lor corporală la 32 de săptămâni şi 0,17% la 26 de săptămâni.

Rezultatele studiului Pfizer

La ajustarea pentru diferenţa dintre creşterea în greutate observată la pacienţii care au luat placebo, pilula Pfizer cu administrare de două ori pe zi a provocat o scădere în greutate de 8% până la 13% în medie la 32 de săptămâni şi de la 5% până la 9,5% la 26 de săptămâni.

Compania a spus că s-au observat rate mari de evenimente adverse în rândul pacienţilor din studiu, până la 73% având greaţă, până la 47% vărsături şi până la 25% având diaree.

Potrivit Pfizer, mai mult de 50% dintre pacienţi au încetat să ia pilula, în cazul tuturor dozelor, comparativ cu aproximativ 40% dintre cei cărora li s-a administrat placebo.

Nu au fost observate noi probleme de siguranţă, iar danuglipron nu a fost asociat cu creşterea enzimelor hepatice, cum ar fi cealaltă pastilă de slăbit întreruptă de Pfizer.

Datele din studiul de faza a doua vor fi prezentate la o viitoare conferinţă ştiinţifică sau publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Pfizer, #pilula slabit, #teste, #pacienti obezi , #SUA