Legea plafonării prețului la energia electrică aduce confuzie în legătură cu un articol. Conform acestuia, spune expertul Dumitru Chisăliță, românii ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022, o sumă exorbitantă.
Luni dimineață, 19 decembrie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligență, semnala o situație creată de plafonarea prețurilor la energie conform căreia, unii români ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022 o sumă cu până la 90% mai mare.
”Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat.
Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!”, transmite Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Se pare însă că suma este de câteva ori mai mare.
”Am refăcut calculul pentru exemplul prezentat:
Să luăm exemplul care ni s-a prezentat la Asociație, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și la stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința.
La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 1.394,12 lei, adică cu 563% mai mult.”, a transmis Dumitru Chisăliță.
Expertul a oferit și o explicație în acest sens.
”Conform art 1, alin 10 ”În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali.”, respectiv clienții nu pot beneficia de preţ plafonat la energie electrică decât pentru un loc de consum.
Conform art 1, alin 1, lit a) beneficiază de preț maxim plafonat de ”0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv […]”, respectiv în situația unui client cu un al doilea loc de consum de energie electrică, chiar dacă are un consum mai mic de 100 kWh nu are (nu avea) voie să beneficieze de un preț plafonat pentru al doilea loc de consum, adică furnizorul trebuie să revină asupra facturilor trimise în perioada septembrie – decembrie 2022 și să aplice un alt preț pentru a fi plătit de consumator.
Dar care va fi acel preț?
Conform art 1, alin 1, litera g) prețul maxim de ”1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici şi noncasnici care nu sunt prevăzuţi la lit. a)-e)”, nu se poate aplica clienților care se încadrează la art. 1, alin. 1, lit. a)., respectiv dacă clientul a avut un consum mediu sub 100 kWh în anul 2021. Dar acest client nu poate beneficia nici de prețul de 0.68 lei/kWh cu TVA inclus, la ambele locuri de consum.
Astfel, un consumator cu două locuri de consum care a avut la ambele un consum mediu sub 100 kWh în anul 2021, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, nu mai poate beneficia de un preț plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, la ambele locuri (trebuie să de a banii înapoi furnizorului), poate beneficia numai doar la locul de consum care este domiciliu (conform ANRE). În același timp nu poate beneficia nici de prețul plafonat de 1.3 lei/kWh deoarece se încadrează la un consum sub 100 kWh. Apreciem că dacă nu se poate aplica nici un fel de preț plafonat, se aplică la locul de consum de reședință, prețul din contract, care în această situație este de 3,83 lei/kWh cu TVA inclus”, a transmis președintele AEI.
Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, de preşedintele Klaus Iohannis.
se aplica limita de 300 (255) pentru toate locurile de consum,... Vezi tot