Cum scapă ieftin polițiștii corupți: două articole de lege se anulează reciproc. Cazul șpăgarului care a cerut mită de 126 de ori ANALIZĂ

Duminica, 20 August 2023, ora 21:39
5725 citiri
Cum scapă ieftin polițiștii corupți: două articole de lege se anulează reciproc. Cazul șpăgarului care a cerut mită de 126 de ori ANALIZĂ
Daniel Asanache (MAI - stânga), Victor Popescu (DGPMB), Răzvan Despa (DNA) și Badea Ionel (MAI). FOTO: Ziare.com (colaj)

Oamenii legii trimiși în judecată pentru luare de mită sau trafic de influență scapă de pușcărie sau se aleg cu un minimum de pedeapsă deoarece legislația penală le dă cu o mână, iar cu alta le ia. Mai exact, legea privind combaterea corupției spune că pedepsele se majorează cu o treime dacă faptele sunt comise de funcționari publici sau persoane cu atribuții de control, însă Codul de procedură penală le garantează acestora scăderea condamnării, tot cu o treime, în caz de recunoaștere a faptelor.

În toate cazurile, judecătorul socotește aritmetic ce pedeapsă ar rezulta cu aplicarea circumstanțelor agravante (art. 7 din Legea 78/2000), apoi face operațiunea inversă pentru aplicarea articolului care spune că fapta recunoscută e iertată cu o treime (procedura judecății simplificate).

La pronunțarea pedepsei sunt luate în calcul apoi circumstanțele personale, care în cazul polițiștilor sunt invariabil aceleași: au studii superioare, au familie, sunt la prima abatere. De la caz la caz, condamnările sunt de 3 ani – pentru cei norocoși cu suspendare, pentru ceilalți, cu executare.

Luarea de mită se pedepsește, însă, de la 3 la 10 ani, iar traficul de influență de la 2 la 7 ani.

Iată cele două articole din lege care se anulează reciproc în cazurile de corupție în care inculpații recunosc faptele:

Articolul 7 din legea LEGE nr. 78/2000:

Faptele de luare de mită sau trafic de influență săvârșite de o persoană care:

a) exercită o funcție de demnitate publică;

b) este judecător sau procuror;

c) este organ de cercetare penală sau are atribuții de constatare ori de sancționare a contravențiilor;

d) este una dintre persoanele prevăzute la art. 293 din Codul penal se sancționează cu pedeapsa prevăzută la art. 289 sau 291 din Codul penal, ale cărei limite se majorează cu o treime.

Pe de altă parte, art. 396 alin 10 din noul Cod de procedură penală prevede următoarele:

„Când (…) instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.

De această „rețetă” au beneficiat din plin Daniel Asanache (corpul de control al MAI), Victor Popescu (Poliția Capitalei), Răzvan Despa (specialist DNA) și Badea Ionel (seful corpului de control MAI).

Daniel Asanache, polițistul care a cerut șpagă de 126 de ori

Ciprian Daniel Damian Asanache – ofițer al Corpului de Control al din MAI – a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, după ce a sunat de 126 de un om de afaceri, căruia îi cerea bani în schimbul unei intervenții pe lângă șeful IPJ Bacău. Este de menționat că omul de afaceri nici măcar nu își dorea „serviciile” lui Asanache.

Polițistul corupt se judecă acum la Curtea de Apel București, pe data de 29 septembrie.

Iată cum justifică instanța de fond condamnarea cu suspendare a lui Asanache:

  • Sub aspectul gravităţii infracţiunii de corupţie săvârşite de inculpatul (Asanache Damian Daniel Ciprian – n.r.) este de evidenţiat că acţiunea ce constituie elementul material al laturii obiective a infracţiunii de trafic de influenţă se răsfrânge negativ asupra actului de justiţie, prin crearea suspiciunii că organele de urmărire penală pot fi influenţate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ceea ce denotă nivelul ridicat al gravităţii comiterii unei astfel de infracţiuni, aspect la care contribuie şi cuantumul sumei de bani, ce a format obiectul traficului de influenţă.
  • Prin acţiunile sale, inculpatul a adus atingere relaţiilor sociale privitoare la desfăşurarea activităţii organelor de urmărire penală în condiţii care să asigure încrederea şi prestigiul de care trebuie să se bucure acestea, conduia organelor judiciare urmând a fi un reper care să invite la respectarea legii.
  • Împrejurarea că inculpatul este ofiţer de poliţie care și-a desfăşurat activitatea în cadrul Corpului de Control al MAI, cunoscând legea și verificând asplicarea acesteia, modalitatea de comitere a infracţiunii de trafic de influenţă denotă elemente de natură să caracterizeze negativ persoana inculpatului căruia i-a aparţinut iniţiativa infracţională prin pretinderea unei sume de bani şi promisiunea că va determina, prin trafic de influenţă, soluționarea unor dosare penale sau avansarea în grad a unei persoane.
  • Nu este de lipsit de importanţă efortul consistent şi întins pe o perioadă îndelungată de timp de 4 luni, pe care inculpatul l-a depus pentru a obţine suma de bani pretinsă martorului denunțător.
  • Sub aspectul periculozităţii inculpatului, se reţine şi împrejurarea că inculpatul a înţeles să denatureze realitatea (afirmând că a împrumutat de la martorul denunțător o suma de bani), preocuparea de care a dat dovadă în această perioadă pentru a nu fi depistat (discuții purtate pe Whatsapp în mod insistent, ştergerea mesajelor, solicitarea de remitere a banilor prin intermediar, mijloace de transfer, chiar preconstituirea unei ipoteze de apărare, respectiv solicitarea ca în discuțiile avute în mediul on line să se pretindă că ar fi un împrumut).
  • Situația familială a inculpatului și vârsta acestuia sunt elemente favorabile, sunt avut în vedere în procesul de individualizare a pedepsei, însă ele nu diminuează gravitatea faptei într-o manieră care să reclame reținerea unor circumstanțe atenuante și reducerea pedepsei sub minimul special.
  • Ca urmare, evaluând în mod conjugat gravitatea infracţiunilor săvârşite de inculpatul (Asanache Damian Daniel Ciprian -n.r.), circumstanţele reale ale comiterii faptelor, scopul urmărit, precum şi circumstanţele personale ale acestuia, nivelul de educaţie, situaţia familială şi socială, Tribunalul apreciază că se impune condamnarea inculpatului (Asanache Damian Daniel Ciprian -n.r.) la pedeapsa de 3 ani închisoarea cu suspendare pentru infracţiunea de trafic de influenţă”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Polițistul iertat de șpagă pe motiv că „ajută parohia”

Polițistul Victor Popescu a recunoscut că, în calitate de agent la Poliția Capitalei, i-a cerut o șpagă de 15.000 de euro unei femei pentru a-i obține premise de conducere pentru aceasta și pentru fratele ei. Într-un final, polițistul s-a mulțumit și cu 10.000 de euro.

La momentul remiterii sumelor de bani, între inculpat și martora denunțătoare s-a purtat următoarea discuție:

Martor: Nu, frate! Eu ți-i dau ție pe toți, tu știi ce ai de făcut ... Se uită lumea pe noi? Ai aicia...

Victor Popescu: Dă-mi-i!

Martor: (râde)

Victor Popescu: Aici sunt 4.000, nu?

Martor: Ă... nu! Sunt 10.000. Zece mii. Îi numeri acasă, nu te-apuca să-i numeri aicia, îi numeri acasă, sunt 10.000 acolo... pentru ambele permise, 4 cu 4, cum am vorbit... 8.000, și 2 ai tăi. Vezi ce faci, vezi ce vorbești cu el, te rog din suflet, nu-ți... să nu-și bată joc de noi și aicia sunt... și aici sunt 37 de milioane pentru dosare și pentru hârtiile care ai zis că le-ai făcut.

Victor Popescu: Păi ... tu ... tu mai ai de dat 2.000, după ce iei sala.

După recunoașterea faptelor, instanța de fond a reținut următoarele cu privire la polițistul șpăgar:

  • La stabilirea duratei pedepsei și a modalității de executare se va ține seama de modul de comitere a faptei de către inculpat - prin pretinderea de sume de bani de la martora denunțătoare, căreia i-a lăsat impresia că are influență asupra funcționarilor competenți, în vederea eliberării, în mod fraudulos, a permisului de conducere, pentru ea și fratele ei - și de scopul urmărit prin săvârșirea faptei, respectiv determinarea funcționarilor competenți din cadrul instituției publice menționate să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu, pentru a-și trafica influența inculpatul pretinzând de la martora denunțătoare suma de 15.000 euro, din care a primit suma de 10.000 euro.
  • În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpatului, instanța reține că acesta are vârsta de 24 de ani, nu este cunoscut cu antecedente penale, a avut o conduită procesuală corectă, recunoscând săvârșirea faptelor, s-a prezentat în fața instanței la toate termenele de judecată și nu a împiedicat în nici un fel buna desfășurare a procesului penal.
  • De asemenea, din înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosar instanța reține că inculpatul se bucură de o bună reputație în cadrul comunității din care provine, fiind cunoscut ca o persoană serioasă, atât în timpul studiilor școlare, cât și ulterior finalizării acestora, fiind dispus să ofere ajutorul apropiaților și să se implice în activități caritabile organizate la nivelul parohiei Târgu Cărbunești. Totodată, instanța reține că inculpatul a demisionat din funcția publică deținută, astfel cum reiese din înscrisurile atașate.
  • De asemenea, instanța (…) în condițiile în care judecata s-a desfășurat conform procedurii simplificate, (…) va reduce cu o treime limitele de pedeapsă. În raport de criteriile de individualizare analizate, instanța îl va condamna pe inculpatul Popescu Victor Daniel la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, (…) apreciind că pedeapsa astfel individualizată este suficientă pentru a asigura atingerea scopului sancțiunii penale.
  • Tribunalul apreciază că nu se impune executarea imediată a pedepsei aplicate, inculpatul dispunând de resurse interne pentru a înţelege gravitatea faptei comise, derularea unui proces penal finalizat cu aplicarea unei pedepse neprivative de libertate şi perspectiva executării acesteia în cazul în care mai comite infracţiuni fiind suficiente pentru ca inculpatul să îşi adapteze conduita normelor legale.
  • Astfel, va dispune (…) suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare stabilite inculpatului, pe un termen de supraveghere de 4 ani”, arată judecătorul în motivare.

Specialistul DNA prins cu mită, văzut drept un „familist convins”

Răzvan Despa, specialistul DNA prins în flagrant imediat după ce a luat mită 30.000 de lei de la un om de afaceri a scăpat definitiv la Curtea de Apel București, pe data de 21 iulie, cu pedeapsa de 3 ani cu suspendare.

Iată ce reține Tribunalul București cu privire la Răzvan Despa:

  • „În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpatului, instanța reține că acesta are vârsta de 41 de ani, are în întreținere un copil în vârstă de 7 ani, nu este cunoscut cu antecedente penale, iar din caracterizările depuse la dosarul cauzei reiese că este cunoscut ca fiind o persoană corectă, implicată în acțiuni filantropice și în proiectele comunității, un bun profesionist, un familist convins.
  • Inculpatul a avut o conduită procesuală sinceră, recunoscând săvârșirea faptei, încă din faza de urmărire penală, și nu a împiedicat în nici un fel buna desfășurare a procesului penal. De asemenea, instanța va avea în vedere (că – n.r.) judecata s-a desfășurat conform procedurii simplificate, astfel că va reduce cu o treime limitele pedepsei închisorii prevăzute de art. 289 alin. 1 C. pen., astfel că pedeapsa ce va fi stabilită în sarcina inculpatului va fi cuprinsă între 2 ani închisoare și 6 ani și 8 luni închisoare.
  • În raport de criteriile de individualizare analizate, tribunalul îl va condamna pe inculpatul (…) la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
  • Apreciind, prin raportare la înţelegerea de către inculpat a gravităţii faptei săvârşite, împrejurare reținută de instanță din conduita sa procesuală și din atitudinea de recunoaștere și regret, că aplicarea pedepsei cu închisoarea este suficientă, chiar şi fără executarea efectivă a acesteia, sancțiunea în sine, prin natura ei, și fiind o modalitate eficientă de asigurare a scopului preventiv și educativ al pedepsei”, se arată în motivarea instanței de fond.

Șpăgarul din MAI-ul condus de Carmen Dan așteaptă prescripția

Ionel Badea, un ofițer de poliție care a intermediat o mită de 100.000 de euro între un director al OMV Petrom și un afacerist, așteaptă decizia definitivă a Curții de Apel București pe data de 5 septembrie.

Pe fond, Ionel Badea – șeful Corpului de Control al ministrului Carmen Dan, în 2017 – a fost condamnat la 3 ani cu executare.

În prezent, Ionel Badea așteaptă ca judecătorii să-i aplice deciziile CCR și ICCJ pe tema prescripţiei și are mari șanse să scape fără nicio pedeapsă.

Iată ce reține instanța de fond în cazul lui Ionel Badea:

  • „Din punctul de vedere al laturii obiective a infracţiunii, elementul material este dat de acţiunea inculpatului (n.r. - Paul Eduard Ciobanu) care – cu ajutorul inculpatului (n.r - Ionel Badea) şi prin intermediul inculpatului (n.r. - Viorel Răzvan Poppa)a pretins în mod expres un procent cuantificabil pecuniar de la martorul denunţător (…) pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu care îi reveneau în cadrul licitaţiei organizate de Petrom privind verificarea şi evaluarea tehnică a societăţilor participante.
  • Urmarea imediată a infracţiunii constă în crearea unei stări de pericol pentru buna desfășurare a raporturilor de serviciu în cadrul persoanelor juridice și decredibilizarea corpului funcţionarilor privaţi (în sensul legii penale) prin crearea aparenței că aceștia ar putea fi influențați cu avantaje materiale în vederea îndepliniri ori neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
  • Legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei. Instanţa reţine că deşi necunoscuţi cu antecedente penale, inculpații prezintă un potenţial criminogen ridicat, concluzie care rezultă din suma pretinsă cu titlu de mită de la martorul denunţător şi modalitatea conspirată în care au acţionat, pentru a nu atrage bănuieli şi a crea o aparenţă de legalitate a sumei ce urma să fie primită”, reține instanța în motivarea hotărârii de condamnare.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#politisti corupti, #condamnare suspendare, #legislatie Romania, #luare de mita, #trafic de influenta, #DNA , #justitie