Scandalul de corupție care zguduie Portugalia. Grupurile antiminerit cer suspendarea proiectelor de exploatare a litiului

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 08:20
2105 citiri
Scandalul de corupție care zguduie Portugalia. Grupurile antiminerit cer suspendarea proiectelor de exploatare a litiului
Grupurile antiminerit din Portugalia au cerut guvernului să suspende şi să revizuiască toate proiectele de exploatare a litiului FOTO tecnico.ulisboa.pt

Grupurile antiminerit din Portugalia au cerut guvernului să suspende şi să revizuiască toate proiectele de exploatare a litiului, în timp ce autorităţile investighează presupusa corupţie în gestionarea acordurilor de energie ”verde”, care a dus la demisia prim-ministrului Antonio Costa, transmite Reuters.

Costa a demisionat marţi, la câteva ore după ce procurorii au reţinut cinci persoane, inclusiv şeful său de cabinet, şi i-au declarat suspecţi pe doi apropiaţi ai săi, într-o anchetă privind proiectele de minerit de litiu şi hidrogen.

Posibilul rol al lui Costa este investigat şi de Curtea Supremă de Justiţie, după ce procurorii au spus că au aflat că suspecţii i-au folosit numele şi autoritatea pentru ”a debloca procedurile” legate de tranzacţii.

El a negat faptele ilegale şi a spus că are conştiinţa curată.

Cu peste 60.000 de tone de rezerve cunoscute de litiu, Portugalia este cel mai mare producător de litiu din Europa, dar companiile miniere vând aproape exclusiv industriei ceramicii.

Ei se pregătesc acum să producă litiu de calitate superioară utilizat în maşinile electrice şi aparatele electronice, deoarece Europa încearcă să-şi dezvolte propriile resurse energetice strategice pentru a reduce dependenţa de furnizori precum China.

La începutul acestui an, agenţia de mediu APA a dat aprobări de mediu pentru compania locală Lusorecursos, pentru a extrage litiu de calitate pentru baterii şi pentru Savannah Resources, cu sediul la Londra, să dezvolte patru mine deschise.

Ambele proiecte sunt în nordul Portugaliei.

Lusorecursos nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Savannah a declarat că cooperează cu autorităţile care au vizitat unele dintre sediile sale, dar că nici compania, nici nimeni din personalul său nu a fost ţinta investigaţiei.

Proiectele cu litiu s-au confruntat cu o opoziţie puternică din partea locuitorilor şi a ecologistilor. Ei spun că procesele au fost lipsite de transparenţă şi au avertizat în mod repetat în privinţa ”promiscuităţii periculoase” dintre factorii de decizie şi companiile miniere.

De asemenea, au cerut o reglementare mai puternică.

Într-o declaraţie comună, opt grupuri anti-miniere au declarat că situaţia actuală este o dovadă a îngrijorărilor lor legitime, şi anume pentru că preşedintele APA, Nuno Lacasta, a fost numit suspect împreună cu ministrul Infrastructurii Joao Galamba, care anterior a fost secretar pentru energie.

”Proiectele de exploatare a litiului din Portugalia trebuie anulate imediat pentru a nu permite ca teritoriile şi populaţiile să fie afectate pe baza unor procese corupte şi neclare”, au spus grupurile.

DREPTURILE DE EXPLORARE

Aceştia au acuzat APA că lucrează în interesul companiilor miniere şi au spus că guvernul ”a creat o reţea de oportunităţi de afaceri pentru a beneficia foarte puţini (oameni)”.

APA nu a răspuns la o solicitare a Reuters de comentarii cu privire la critică. Aceasta a confirmat marţi că birourile sale au fost percheziţionate în cadrul anchetei, dar nu a făcut alte comentarii.

Galamba nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

În 2019, guvernul Portugaliei a fost criticat de parlamentari pentru că a semnat un contract care acorda drepturi de explorare pentru minerit de litiu către Lusorecursos, când compania avea doar trei zile de la înfiinţare.

Mişcarea UDCB, care militează împotriva extinderii mineritului în regiunea Barroso, unde Savannah Resources vrea să-şi dezvolte proiectul, a declarat într-un comunicat separat că aprobările de mediu date de APA ar trebui revizuite.

Catarina Scarrott, de la UDCB, a declarat pentru Reuters că i s-a refuzat accesul de către APA la documentele de mediu legate de proiectul din Barroso. APA nu a răspuns imediat o cerere de comentarii cu privire la această acuzaţie.

”Consecinţele faptului că lucrurile merg prost sunt foarte grave”, a spus Scarrott, referindu-se la potenţialul impact asupra mediului al minelor, care, potrivit UDCB, includ contaminarea apei şi ameninţările la adresa faunei regiunii.

UDCB a spus că ”suspendarea oricăror licenţe, prospectare sau explorare este imperativă până când responsabilităţile penale pot fi stabilite în mod corespunzător”.

Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă, 27 aprilie, pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze. S-a întâmplat cu mai puţin de 48 de ore...
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
#Portugalia, #minerit, #coruptie, #litiu , #portugalia