Doua vorbe de la Teodorovici au aruncat in aer actiunile Romgaz. Investitorii au vandut cele mai multe actiuni din ultimii 5 ani

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:33
9568 citiri
Doua vorbe de la Teodorovici au aruncat in aer actiunile Romgaz. Investitorii au vandut cele mai multe actiuni din ultimii 5 ani

Actiunile celor mai mari producatori de gaze din tara noastra, Romgaz si OMV Petrom, au inregistrat o scadere remarcabila joi. Aceasta ieftinire brusca a actiunilor a fost cauzata de faptul ca Ministerul Finantelor a anuntat ca urmeaza sa limiteze pretul gazelor din productie interna la 55 lei/MWh.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul diminetii de joi ca proiectul de hotarare de guvern care prevede plafonarea pretului la care producatorii pot vinde gazul extras din Romania intra ordinea de zi a sedintei Executivului de pe 19 iulie, pentru o prima lectura.

Pana la urma, proiectul de hotarare n-a mai fost discutat de Guvern si nici nu se stie cu siguranta cand sau daca va fi adoptat. Cu toate astea, simplul fapt ca Ministerul Finantelor a promovat acest proiect a cauzat o scadere cu peste 5% a valorii actiunilor Romgaz, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, valoarea actiunilor OMV Petrom a scazut si ea cu peste 4,6%.

De ce si cum s-au produs aceste scaderi, dar si ce efecte ar putea avea ele asupra companiilor a explicat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker la Tradeville.

"Scaderea pretului de piata al actiunilor celor doua companii consider ca are legatura directa cu posibila plafonare a pretului gazelor din productia interna, masura ce ar urma sa fie luata in discutie de catre Guvern, conform informatiilor aparute in presa.

Bursa este foarte sensibila la astfel de anunturi, in conditiile in care trazactionarea se face, de regula, anticipand rezultatele pe care urmeaza sa le obtina companiile sau evenimente cu impact major asupra acestora.

La acest moment, putem spune ca rezultatele celor doua companii pe trimestrele I, II si probabil III nu vor fi influentate. Dar, ca perspectiva - in cazul in care chiar se va ajunge la plafonarea pretului gazelor din productia interna - rezultatele viitoare ale companiilor (Romgaz/OMV Petrom) pot fi influentate semnificativ", a declarat Gabriel Aldea.

Specialistul consultat de Ziare.com a explicat si care sunt mecanismele care determina scaderea preturilor actiunilor.

"Capitalul unei companii este impartit intr-un numar de actiuni, care se tranzactioneaza la bursa. Atunci cand, de exemplu, compania inregistreaza rezultate pozitive si are de asemenea perspective bune in continuare, investitorii sunt interesati sa cumpere actiunile. Aceasta se concretizeaza la un moment dat in cresterea cererii de actiuni si atrage dupa sine o majorare normala a preturilor actiunilor.

In cazul nostru, anuntul privind intentia Guvernului de plafonare a pretului la gazele din productia interna a determinat o parte dintre investitorii companiilor sa isi vanda o parte din actiunile detinute.

Ca urmare a cresterii ofertei de actiuni, a crescut presiunea la vanzare, iar aceasta s-a materializat prin scaderea pretului actiunilor. Evident, n-au existat doar investitori care au vandut, ci si investitori care au cumparat actiuni in cazul acestor companii (Romgaz/OMV Petrom), doar ca acestia din urma, ca urmare a stirii legate de plafonarea pretului la gaze, au fost dispusi sa plateasca mai putin pentru actiunile dobandite.

Pana la aceasta ora, Romgaz si Petrom au inregistrat scaderi apropiate procentual. In ambele cazuri, vorbim despre scaderi ample pentru aceste companii, care nu se petrec in fiecare zi.

In plus, volumul de tranzactionare a fost foarte ridicat comparativ cu media zilnica a ultimei perioade. In fapt, pentru Romgaz, dupa datele noastre, a fost a doua cea mai lichida sedinta de la listarea companiei, in anul 2013 (adica s-au vandut si cumparat cele mai multe actiuni ale Romgaz - n.red.), fapt ce atesta impactul puternic al acestei stiri.

Si in cazul OMV Petrom am consemnat un volum de tranzactionare ridicat, dar in acest caz impactul plafonarii pretului de vanzare a gazelor este unul mai redus ca urmare a faptului ca cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine din segmentul petrolier", a mai spus Gabriel Aldea, senior broker la Tradeville.

Guvernului Romaniei n-ar trebui sa ii fie indiferente aceste date, in conditiile in care statul insusi este actionar al marilor companii producatoare de gaze din Romania.

Mai exact, potrivit datelor oferite de companii, pe site-urile proprii, statul detine 70% din Romgaz (prin Ministerul Energiei) si putin peste 20% din OMV Petrom.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...