Israelul anunță că trece într-o nouă fază a războiului. Cât ar urma să dureze această etapă

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 16:26
2442 citiri
Israelul anunță că trece într-o nouă fază a războiului. Cât ar urma să dureze această etapă
Luptători Hamas FOTO X/Nexta

Israelul îşi retrage unele trupe din Fâşia Gaza pentru a trece la operaţiuni mai bine ţintite împotriva Hamas, o a treia fază a războiului care însă ar putea dura cel puţin şase luni, a declarat luni pentru Reuters un oficial israelian.

Oficialul a precizat că retragerea îi priveşte pe rezervişti - în condiţiile în care Israelul a recrutat 300.000 de rezervişti pentru război - şi este menită să "reenergizeze economia israeliană".

Oficialul a explicat pentru Reuters că o parte din trupele retrase din Gaza vor fi pregătite pentru rotaţie la graniţa nordică cu Libanul, unde militanţii Hezbollah au aproape zilnic schimburi de tiruri cu Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban.

Atât Hamas, cât şi Hezbollah sunt susţinute de Iran, ai cărui aliaţi din Siria, Irak şi Yemen au desfăşurat, de asemenea, atacurii împotriva Israelului.

"Situaţia de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de şase luni care urmează este un moment critic", a declarat oficialul.

A treia fază

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, când gruparea militantă a ucis 1.140 de persoane şi a luat până la 250 de persoane ca ostatici, oficialii israelieni au declarat că plănuiesc să ducă războiul în trei etape. Prima a fost un bombardament intens pentru a elibera căile de acces pentru forţele terestre şi pentru a încuraja civilii să se refugieze în zone mai sigure. A doua a fost invazia care a început la 27 octombrie. Oficialul israelian a arătat că armata se îndreaptă acum spre cea de-a treia etapă, după ce tancurile şi soldaţii israelieni au invadat acum o mare parte din Fâşia Gaza.

Tancurile israeliene s-au retras luni din unele cartiere din oraşul Gaza, rămânând în altele, după cum au declarat locuitorii, înainte de o reducere planificată a trupelor implicate în război. Între timp, însă, luptele au făcut ravagii în alte părţi ale enclavei palestiniene, unde au avut loc bombardamente intense.

Israelul spune că războiul din Gaza, care a redus la ruine o mare parte din teritoriu, ucigând mii de oameni şi aruncând cei 2,3 milioane de locuitori într-un dezastru umanitar, va mai dura multe luni. "Va mai dura cel puţin şase luni şi va implica misiuni intense de ţintire împotriva teroriştilor. Nimeni nu vorbeşte despre porumbei ai păcii care zboară din Shajaia", a spus oficialul, referindu-se la un cartier din Gaza devastat de lupte.

Însă Israelul a semnalat o schimbare de tactică, urmând câteva luni de operaţiuni de "curăţare" mai localizate, a spus oficialul. Acesta a explicat că reducerea trupelor ar permite unor rezervişti să se întoarcă la viaţa civilă, sprijinind economia Israelului, afectată de război, şi ar elibera unităţi în cazul unui conflict mai amplu în nordul ţării cu Hezbollahul din Liban.

Între timp, rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Teheran, au atacat nave de transport maritim în Marea Roşie, atrăgând un răspuns militar american, iar o navă de război iraniană a fost trimisă în zonă, a raportat luni presa iraniană.

Însă amploarea suferinţelor din Gaza, unde bombardamentele au alungat aproape toţi locuitorii din casele lor, i-a determinat pe aliaţii occidentali ai Israelului, inclusiv SUA, să îi ceară să-şi reducă ofensiva.

Hamas încă are rachete de tras

Locuitorii din cartierul Sheikh Radwan din oraşul Gaza, în partea de nord a enclavei asupra căreia s-a concentrat mai întâi ofensiva israeliană, au declarat că tancurile s-au retras după ceea ce au descris ca fiind cele mai intense 10 zile de război de la începutul conflictului. "Tancurile au fost foarte aproape. Le puteam vedea în faţa caselor. Nu puteam ieşi să umplem apă", a declarat Nasser, un tată a şapte copii care locuieşte în Sheikh Radwan. De asemenea, tancurile s-au retras din cartierul al-Mina din oraşul Gaza şi din unele părţi din cartierul Tel al-Hawa, păstrând însă unele poziţii în suburbia care controlează principalul drum de coastă al enclavei, au declarat locuitorii. Cu toate acestea, tancurile au rămas în alte părţi din nordul oraşului Gaza, iar oficialii din domeniul sănătăţii au spus că unele persoane care încercau să se întoarcă la casele lor într-un cartier din sudul oraşului Gaza au fost ucise duminică de tirul israelian.

Luptele din părţile centrale ale enclavei au continuat fără încetare luni, au declarat locuitorii de acolo, cu tancuri care au pătruns în al-Bureij şi lovituri aeriene care au vizat al-Nusseirat, al-Maghazi şi oraşul Khan Younis din sud.

Hamas şi-a arătat capacitatea continuă de a viza Israelul după mai mult de 12 săptămâni de război, lansând un tir de rachete asupra Tel Aviv-ului în timpul nopţii.

În condiţiile în care tancurile şi trupele israeliene au invadat cea mai mare parte din nordul Fâşiei Gaza, continuând să avanseze în centru şi în unele părţi din sud, Hamas răspunde cu ambuscade de tip gherilă din tunelurile şi buncărele de pe străzile înguste ale enclavei.

Hamas a capturat 240 de ostatici la 7 octombrie, iar Israelul crede că 129 sunt încă reţinuţi în Gaza, după ce unii au fost eliberaţi în timpul unui scurt armistiţiu, iar alţii au fost ucişi în timpul atacurilor aeriene şi al încercărilor de salvare sau de evadare. Qatarul şi Egiptul încearcă să negocieze un nou armistiţiu şi un nou acord privind ostaticii.

Pericol de extindere a conflictului

Ţările din regiune se tem că războiul s-ar putea extinde. Israelul şi Hezbollah au purtat ultima dată un război major în Liban în 2006, iar luptele lor din 7 octombrie au fost cele mai intense de atunci.

"Această perioadă de şase luni care urmează este un moment critic", a declarat oficialul israelian.

Israelul a lovit, de asemenea, situri din Siria, în timp ce grupări de miliţie susţinute de Iran în această ţară şi în Irak au vizat, de asemenea, aliaţii americani ai Israelului. În Marea Roşie, atacurile Houthi asupra transportului maritim au deturnat multe companii de transport de marfă de pe această cale navigabilă crucială, forţându-le să ia ruta mult mai lungă în jurul Africii, ceea ce perturbă comerţul global.

Sâmbătă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa trebuie să preia din nou controlul asupra frontierei dintre Gaza şi Egipt, o zonă înţesată acum de civili care au fugit de carnajul din restul enclavei. Recucerirea frontierei ar putea constitui, de asemenea, o inversare de facto a retragerii Israelului din Gaza în 2005, ridicând noi întrebări cu privire la viitorul enclavei şi la perspectivele unui stat palestinian.

Washingtonul a declarat că Israelul ar trebui să permită unui guvern palestinian să controleze Gaza atunci când conflictul se va încheia. "Pur şi simplu avem o viziune fundamental diferită în ceea ce priveşte modul în care trebuie să arate Gaza după conflict", a confirmat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

Înaltul oficial al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel, Hussein al-Sheikh, a declarat că preluarea controlului frontierei de către Israel este o dovadă a unei decizii "de a restaura complet ocupaţia".

Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi Fasia Gaza, #Israel, #Hamas , #Razboi Gaza