Rebelii houthi amenință cu o extindere "majoră" a atacurilor asupra navelor internaționale și susțin că dispun de noi rachete hipersonice

Vineri, 15 Martie 2024, ora 23:34
1833 citiri
Rebelii houthi amenință cu o extindere "majoră" a atacurilor asupra navelor internaționale și susțin că dispun de noi rachete hipersonice
Avioane americane au lovit ținte ale rebelilor houthi din Yemen FOTO: Yahoo

Rebelii houthi din Yemen au promis că își vor extinde atacurile asupra transportului maritim internațional și au afirmat că au noi rachete hipersonice care ar putea evita sistemele de apărare ale Occidentului, scrie The Daily Mail.

Dacă acest lucru este adevărat, faptul că houthi ar avea rachete hipersonice ar putea crește miza atacurilor în curs de desfășurare ale grupului terorist asupra transportului maritim în Marea Roșie și pe căile navigabile din jur, în semn de protest față de războiul Israelului împotriva Hamas din Gaza.

Noile arme - care ar putea evita sistemul de apărare al Occidentului datorită vitezei și manevrabilității lor - au fost aduse în dicuție de presa de stat rusă, care a citat un oficial neidentificat, dar nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmația houthi.

Cu toate acestea, houthii au sugerat de săptămâni întregi despre „surprizele” pe care le plănuiesc pentru luptele pe mare pentru a contracara SUA și aliații săi, care până acum au reușit să doboare orice rachetă sau dronă care transportă bombe care se apropie de navele lor de război în apele Orientului Mijlociu.

Joi, Abdul Malik al-Houthi, liderul secret al houthiților, a declarat că rebelii vor începe să lovească navele care se îndreaptă spre Capul Bunei Speranțe, în vârful sudic al Africii.

Până acum, rebelii au lovit în mare parte navele care se îndreptau spre Marea Roșie spre Canalul Suez, iar o astfel de escaladare ar viza ruta alternativă mai lungă folosită de unele nave.

Iranul, principalul susținător al houthi, susține că deține o rachetă hipersonică și i-a înarmat pe scară largă pe rebeli cu rachetele pe care le folosesc acum.

Adăugarea unei rachete hipersonice la arsenalul lor ar putea reprezenta o provocare gravă pentru sistemele de apărare antiaeriană folosite de America și aliații săi, inclusiv Israelul.

„Forțele de rachete ale grupului au testat cu succes o rachetă capabilă să atingă viteze de până la Mach 8 și care funcționează cu combustibil solid“, a declarat un oficial militar apropiat de Houthis, potrivit raportului agenției de presă ruse de stat.

Houthi „intenționează să înceapă să o fabrice pentru a o utiliza în timpul atacurilor în Marea Roșie și în Golful Aden, precum și împotriva unor ținte din Israel“.

Mach 8 reprezintă de opt ori viteza sunetului. Armele hipersonice, care zboară la viteze mai mari de Mach 5, ar putea reprezenta o provocare crucială pentru sistemele de apărare antirachetă, datorită vitezei și manevrabilității lor.

Rachetele balistice zboară pe o traiectorie pe care sistemele antirachetă, precum Patriot, de fabricație americană, le pot anticipa traiectoria și le pot intercepta.

Cu cât traiectoria de zbor a rachetei este mai neregulată, cum ar fi o rachetă hipersonică cu capacitatea de a schimba direcția, cu atât mai dificilă devine interceptarea acesteia.

În Yemen, Abdul Malik al-Houthi a declarat că luptătorii săi „continuă să extindă eficacitatea și sfera operațiunilor lor în zone și locații la care inamicul nu se așteaptă niciodată”, notează The Daily Mail.

El a spus că vor împiedica navele „conectate la inamicul israelian să treacă Oceanul Indian... îndreptându-se spre Capul Bunei Speranțe”.

Houthii au atacat nave din noiembrie, spunând că vor să forțeze Israelul să pună capăt războiului din Gaza, lansată ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Hamas, #Israel, #houthi, #Marea Rosie, #rachete hipersonice , #Razboi Gaza