Lui Trump i s-a reamintit singurul moment în care NATO a ajutat un stat membru. "Nu este doar o alianță în care investesc Statele Unite"

Marti, 13 Februarie 2024, ora 15:13
7060 citiri
Lui Trump i s-a reamintit singurul moment în care NATO a ajutat un stat membru. "Nu este doar o alianță în care investesc Statele Unite"
Atentatele de la WTC din 11 septembrie 2001

NATO asigură în primul rând protecția Statelor Unite, i-a reamintit purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, fostului președinte american Donald Trump, pe fondul declarației sale scandaloase.

„Nu este doar un beneficiu – nu este doar o Alianță în care investesc Statele Unite; de ​​asemenea, obținem foarte mult din acea Alianță”, a subliniat Miller în timpul ultimului briefing . „Singura când NATO a venit în apărarea uneia dintre țările sale membre a fost apărarea Statelor Unite după 11 septembrie.”

Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat, Congresul și americanii susțin Alianța. Miller a avertizat, de asemenea, că orice încurajare a Rusiei de a ataca aliații și partenerii SUA este periculoasă.

Cel de-al 45-lea președinte al SUA și candidatul Partidului Republican la alegeri, Donald Trump, a declarat că va „încuraja Rusia să facă tot ce vrea” cu țările UE care nu sunt de acord să mărească cheltuielile pentru apărare în cadrul de funcționare a NATO. Această declarație a provocat un val de critici. De exemplu, actualul lider american Joe Biden l-a numit pe potențialul său adversar un slujitor util al dictatorului Vladimir Putin, iar Uniunea Europeană a subliniat că Alianța nu va depinde de capriciile președintelui SUA.

Declarația scandaloasă a lui Donald Trump că ar încuraja Rusia să facă tot ce vrea în Europa a făcut furori. Fostul președinte se referea la statele care, în timpul șederii sale anterioare la Casa Albă, nu au fost de acord să mărească cheltuielile pentru apărare în cadrul funcționării NATO.

Formularea articolului 5 este vagă

Dar The Washington Post a explicat că articolul al cincilea din Carta organizației prevede că țările Alianței vor lua „măsurile pe care le consideră necesare”, iar președintele fiecărei țări, fiind comandantul șef, va decide dacă armata va lupta. Acest lucru a fost explicat de politologul Joshua Shifrinson. Potrivit acestuia, această formulare permite liderilor să rămână la distanță în cazul unui conflict între un aliat și un agresor.

„O astfel de flexibilitate creează riscul ca Trump să stea departe dacă ceva nu merge bine”, crede expertul.

Jeffrey Larsen, profesor la Școala Postuniversitară Navală, este de asemenea de acord că formularea celui de-al cincilea articol este vagă. Cu toate acestea, ar fi de neconceput ca statele să nu-și susțină aliații, pentru că o astfel de decizie ar putea rupe Alianța.

„Ar fi catastrofal din punct de vedere al politicii externe să nu venim în ajutorul unui aliat față de care ne-am luat un angajament solemn”, a spus el.

Pe fondul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA, o veche amenințare planează asupra NATO - republicanul Donald Trump. El a semnalat planuri de retragere a Statelor Unite din Alianță în timpul șederii sale anterioare la Casa Albă. Motivul au fost cheltuielile de apărare ale țărilor aliate. În 2006, partenerii au convenit că vor ajunge la 2% din PIB. Cu toate acestea, anul trecut Washingtonul a cheltuit până la 3,49%, adică 860 de miliarde de dolari. Prin urmare, Trump consideră că alte țări nu fac suficient pentru Alianță.

În decembrie, Congresul a adoptat o lege conform căreia niciunul dintre președinți nu va mai avea posibilitatea de a decide în mod independent să se retragă din NATO, pentru asta va avea nevoie fie de un act al Congresului, fie de „undă verde” din partea Senatului . Așa au decis parlamentarii americani să-și arate angajamentul față de Alianța Nord-Atlantică, dar președintele poate decide să nu de-a curs articolului 5 al tratatului NATO, și să nu se implice militar în sprijinirea unui aliat atacat.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#razboi Rusia, #invazie nato, #Donald Trump, #aliati, #Europa , #Razboi Ucraina