Rusia vrea să creeze o zonă tampon pe teritoriul Ucrainei pentru a se simți în siguranță

Luni, 18 Martie 2024, ora 16:25
2458 citiri
Rusia vrea să creeze o zonă tampon pe teritoriul Ucrainei pentru a se simți în siguranță
Secera și ciocanul Rusia FOTO Unsplash

Kremlinul a declarat luni, 18 martie, că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de atacurile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze regiunile ruseşti în afara razei de acţiune a focului ucrainean, relatează Reuters.

„Pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) şi al bombardamentelor asupra teritoriului nostru - facilităţi publice, clădiri rezidenţiale - trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii. Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl foloseşte pentru a ne lovi să fie în afara razei de acţiune”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a făcut aceste comentarii după ce liderul rus Vladimir Putin menţionase posibilitatea creării unei astfel de zone-tampon în discursul rostit după ce a câştigat, duminică, realegerea în funcţie pentru al cincilea mandat.

„Nu exclud ca, ţinând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligaţi la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită "zonă sanitară" în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a refuzat să dea mai multe detalii, dar a spus că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a împiedica armele de fabricaţie străină să lovească teritoriul rusesc. El a făcut această remarcă după ce a fost întrebat dacă nu crede că este necesar ca Rusia să cucerească regiunea ucraineană Harkov, care se învecinează cu Belgorod, o provincie rusă care a fost atacată în mod regulat de forţele Kievului începând din 2022.

Forţele ruseşti au încercat iniţial să cucerească regiunea Harkov în februarie 2022, dar au fost alungate din cea mai mare parte a zonei în urma unei contraofensive ucrainene în septembrie acelaşi an.

În septembrie 2022, Rusia a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu controla în totalitate niciuna dintre ele.

Conducerea ucraineană a declarat că anexarea Rusiei este ilegală şi că nu va accepta să facă pace până când ultimul soldat rus nu va fi alungat de pe teritoriul ucrainean.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#razboi Ucraina, #bombardamente rusia ucraina, #zona tampon granita Ucraina, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina