În Rusia firmele și armata se bat în salarii pentru a atrage forță de muncă. De unde aduce Putin muncitori

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 23:23
3114 citiri
În Rusia firmele și armata se bat în salarii pentru a atrage forță de muncă. De unde aduce Putin muncitori
Rusia a rămas fără muncitori pe fondul războiului/ FOTO: Tass

Războiul împotriva Ucrainei exacerbează lipsa acută de forță de muncă a Rusiei, care afectează afacerile țării, de la fabrici de oțel până la restaurantele de lux din Moscova, provocând concurență pentru muncitori și creșterea salariilor civile care amenință capacitatea Kremlinului de a atrage noi recruți pentru forțele armate, scrie Bloomberg.

Concurența pentru muncitori a condus la creșterea salariilor cu două cifre și a făcut ca serviciul militar al Rusiei, cândva relativ profitabil, să fie mai puțin atractiv, chiar și după ce țara a crescut salariul lunar celor de pe front cu 10,5% anul trecut. Profesioniști precum inginerii, mecanicii, operatorii de mașini, sudorii, șoferii și curierii pot găsi acum locuri de muncă la fel de bine plătite sau chiar mai bine ca în armată, deoarece salariile pentru astfel de locuri de muncă au crescut cu 8 până la 20 la sută anul trecut, potrivit Superjob.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea în 2022, companiile au pierdut muncitori în fața armatei și a fabricilor de apărare, care ofereau salarii semnificativ mai mari decât chiar și cele mai generoase fabrici civile. Apoi, ca răspuns, salariile din sectorul privat au început să crească, iar multe companii și-au recăpătat competitivitatea.

Salariile muncitorilor ruși s-au dublat

Acum există concurență în sectorul civil. Companiile industriale concurează pentru muncitori, deoarece locurile de muncă de curier și de protecție și pază oferă salarii superioare care se potrivesc cu salariile din fabrică, dar cu mult mai puține sarcini de muncă, a spus un director executiv la una dintre cele mai mari companii siderurgice și miniere, vorbind sub rezerva anonimatului. Potrivit acestuia, deficitul de forță de muncă de astăzi nu seamănă cu cel observat înainte.

Potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică al Federației Ruse, publicate la sfârșitul lunii decembrie, economia Rusiei are nevoie de un record de 2,3 milioane de muncitori. În același timp, rata șomajului în țară a scăzut la un minim istoric de 2,9%.

Strategia Rusiei de a recruta voluntari în rândurile forțelor armate cu ajutorul unor bonusuri uriașe de înrolare și salarii mari a fost cel mai probabil concepută pentru un conflict scurt. Pe măsură ce războiul se prelungește, deficitul de forță de muncă și șomaj scăzut înseamnă că angajatorii privați au puține opțiuni în afară de cele oferite de armată.

Pe măsură ce salariile pieței ajung din urmă plățile militare, Rusia va fi forțată să aleagă între a direcționa o parte și mai mare din cheltuielile sale publice către nevoile militare, acceptarea unei scăderi a fluxului de voluntari sau va miza pe mobilizarea țintită, a spus economistul rus Aleksei Isakov.

Sectoarele care au cea mai mare nevoie de personal nou - administrația publică și apărare - se confruntă cu o lipsă de 365.000 de muncitori. Kremlinul se bazează încă mai mult pe voluntari în războiul împotriva Ucrainei.

Regimul rus dorește să evite anunțarea unei mobilizări înaintea alegerilor prezidențiale din martie, unde Putin este aproape sigur că va câștiga al cincilea mandat.

Decizia lui Putin de anul trecut de a convoca 300.000 de rezerviști a provocat plecarea a sute de mii de ruși care fugeau de mobilizare. Mulți dintre ei erau tineri profesioniști, a căror plecare a exacerbat și mai mult tensiunea de pe piața muncii.

Potrivit ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în 2023, aproximativ 490.000 de oameni au servit în armată sub contract. Șoigu a mai spus că armata primește peste 1.500 de cereri de serviciu în fiecare săptămână.

Lipsa forței de muncă a devenit o durere de cap pentru banca centrală a Rusiei, care și-a dublat rata cheie a dobânzii anul trecut, parțial din cauza inflației alimentată de creșterea salariilor. Între timp, deficitul de forță de muncă acționează ca o constrângere asupra creșterii potențiale a economiei ruse.

Deficitul forței de muncă din Rusia a ajuns la 2,3 milioane de oameni

Pe lângă dificultatea de a ocupa locurile vacante, salariile mănâncă profiturile companiei. Pe lângă salarii, producătorii oferă acum beneficii suplimentare pentru a atrage și reține lucrătorii.

Unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia, Severstal, intenționează să cheltuiască 9 miliarde de ruble (103 milioane de dolari) pentru creșteri salariale în 2024 și 15 miliarde de ruble pentru programele sale de sprijin pentru angajați, care vor acoperi cheltuielile pentru sport și credite ipotecare.

Cerere

Restaurantele și companiile din construcții sunt, de asemenea, sub presiune, deoarece lucrătorii migranți din țările vecine părăsesc Rusia, deoarece inflația ridicată și o rublă slabă le-au redus veniturile echivalente în dolari. Bucătarii sunt „la mare căutare”, potrivit lui Igor Buharov, șeful Federației Restauratorilor și Hotelierilor, care a raportat că salariile lor au crescut cu 10%-15%, ajungând uneori la 300.000 de ruble (3345 de dolari).

Lipsa forței de muncă a forțat Federația Rusă să caute muncitori din alte țări. Aproximativ zece mii de oameni sunt așteptați să sosească din Kenya după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vizitat Nairobi pentru prima dată în 13 ani în luna mai, a informat RosZMI.

Autoritățile uneia dintre regiunile Siberiei mizează pe Coreea de Nord ca sursă de forță de muncă pentru șantierele lor, cărora le lipsesc mii de muncitori în construcții, iar șeful Asociației Naționale a Constructorilor, Anton Glușkov, vrea să atragă forță de muncă „surplus” din Cuba.

Numărul de posturi vacante în Rusia a crescut în toate sectoarele economiei

Alte companii caută surse interne de muncă mai puțin tradiționale. La sfârșitul anului trecut, directorul general adjunct al Căilor Ferate Ruse OJSC Dmitrii Șahanov a declarat că compania intenționează să angajeze persoane condamnate pentru muncă forțată și a început deja negocierile cu Serviciul Federal al Penitenciarelor.

Potrivit studiului Superjob, noua realitate a pieței muncii din Rusia este că 85% dintre companiile din Federația Rusă se confruntă cu o lipsă de personal, iar 93% nu îndrăznesc să reducă personalul, și toate acestea în ciuda faptului că numărul de locurile vacante în 2023 a crescut de 1,5 ori.

Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
În ultimele trei zile, Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie, potrivit datelor furnizate de armata Ucrainei. Aceste cifre fac parte din actualizările zilnice ale Statului Major al Forțelor...
Ultimatumul lui Trump, o favoare mascată pentru Putin în mijlocul războiului din Ucraina?
Ultimatumul lui Trump, o favoare mascată pentru Putin în mijlocul războiului din Ucraina?
Ultimul mesaj al președintelui american Donald Trump către Vladimir Putin, în care i-a cerut liderului de la Kremlin să ajungă la un acord cu privire la Ucraina, a vrut să fie o amenințare....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #forta de munca, #salarii, #soldati , #Razboi Ucraina
  1. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”
  2. România se îndepărtează de Green Deal, programul-fanion al Ursulei von der Leyen: "A condus la costuri sociale și economice foarte mari". Ce alternative energetice are România
  3. Zelenski îl contrează pe Trump, legat de acordul cu Putin: Acest lucru este imposibil în privința Rusiei
  4. Titanii tech se ceartă pe investiția de 500 de miliarde de dolari în AI anunțată de Trump
  5. Anunțul savanților ce poate schimba istoria: Ar fi descoperit adevăratul nume al lui Iisus Hristos VIDEO
  6. Noile ordine executive ale lui Trump pun în pericol sistemul de sănătate pentru milioane de americani
  7. O țară prietenă îi dă o lovitură năucitoare lui Putin: Rusia pierde o poziție strategică la mare
  8. Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
  9. Amenințările lui Trump la adresa lui Putin: Un eșec total dintr-un singur motiv
  10. Ultimatumul lui Trump, o favoare mascată pentru Putin în mijlocul războiului din Ucraina?