Război Israel-Hamas. Cum sunt numărați morții în Gaza

Joi, 16 Noiembrie 2023, ora 23:40
3030 citiri
Război Israel-Hamas. Cum sunt numărați morții în Gaza
11.240 de persoane au fost ucise de la începutul operațiunii Israeliene în Gaza, potrivit ministerului Sănătății din enclava condus de Hamas/ FOTO: The Hill

În orice zonă de război, numărarea morților este o provocare, iar Fâșia Gaza nu este diferită.

Pe măsură ce luptele de acolo se intensifică, situația haotică - cu bombardamente din partea forțelor israeliene, lupte la sol, întreruperi de comunicații, lipsă de combustibil și infrastructură defectuoasă - face ca obținerea de informații exacte cu privire la numărul de oameni care au murit să fie extrem de solicitantă.

Și oficialii palestinieni au spus că acum există „dificultăți semnificative” în obținerea de informații actualizate din cauza întreruperii comunicațiilor în Fâșia Gaza.

Ministerul Sănătății condus de Hamas este sursa oficială din Gaza pentru cifrele deceselor – pe care le actualizează în mod regulat. Luni seara, a declarat că 11.240 de persoane au fost ucise, inclusiv 4.630 de copii, de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care au determinat războiul actual.

Cifrele au fost puse la îndoială public de Israel, deși recent a trebuit să-și revizuiască propriile cifre de deces cu aproximativ 200 - de la 1.400 la aproximativ 1.200.

Președintele american Joe Biden a spus că „nu are încredere” în statisticile Gaza. Dar organizațiile internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au spus că nu au niciun motiv să nu le creadă.

BBC a analizat în detaliu modul în care sunt numărate cifrele victimelor pentru Gaza.

Cifrele

Ministerul Sănătății din Gaza raportează un total regulat de decese pe rețelele de socializare, cu o defalcare suplimentară a numărului de femei, copii și bătrâni care au fost uciși. Cifrele nu arată cauza morții, dar descriu morții ca fiind victime ale „agresiunii israeliene”.

Ministerul dă și cifre pentru răniți și dispăruți. Unele dintre cadavre rămân prinse sub mormane de moloz, spune Semiluna Roșie Palestiniană.

Oficialii Ministerului Sănătății spun că cifrele deceselor sunt înregistrate de profesioniștii medicali înainte de a fi transmise acestora și că cifrele includ doar persoanele decedate în spital. Cifrele nu fac distincție între decesele militare și cele civile. Și, pentru că nu iau în considerare pe cei care au murit la locul exploziilor ale căror cadavre nu au fost găsite sau îngropate imediat, spun oficialii din Gaza.

Acest punct a fost amplificat de administrația Biden săptămâna trecută, când un înalt oficial american a declarat că numărul morților ar putea fi mai mare decât cifrele raportate.

„Credem că sunt foarte mari, sincer”, a declarat Barbara Leaf, secretarul de stat adjunct pentru Afacerile din Orientul Apropiat, unei comisii de afaceri externe a Camerei, „și s-ar putea ca acestea să fie chiar mai mari decât sunt citate”.

Aceasta este în contrast puternic cu punctul de vedere al lui Biden însuși, care, la 25 octombrie, a spus că „nu are nicio idee dacă palestinienii spun adevărul despre câți oameni sunt uciși”.

Cu toate acestea, el nu a oferit nicio dovadă pentru scepticismul său.

La o zi după declarația lui Biden, ministerul sănătății din Gaza a oferit mai multe informații, publicând o listă extinsă cu numele tuturor celor care au fost uciși între 7 și 26 octombrie. Lista includea peste 6.000 de nume complete cu vârsta, sexul și numerele lor de identificare.

BBC a vorbit cu persoane implicate în strângerea și organizarea datelor, precum și cu un profesor universitar care a verificat dacă există duplicate pe lista de nume.

A vorbit, de asemenea, cu un grup de cercetare independent, Airwars, care este în proces de corelare a deceselor pe care le-a investigat cu numele de pe lista ministerului sănătății, și cu ONU - care a evaluat cifrele deceselor în Gaza în perioadele anterioare de conflict.

Cum sunt numărați morții

Lucrătorii din domeniul sănătății precum Dr. Ghassan Abu-Sittah, un chirurg plastician de la Medici Sans Frontières cu sediul în Londra, care a tratat oameni în spitale din orașul Gaza, sunt oameni cheie pentru înregistrarea acestor cifre.

El spune că morga spitalului înregistrează decese după ce a confirmat identitatea persoanei decedate împreună cu rudele lor.

Numărul deceselor înregistrate până acum, crede el, este mult mai mic decât al celor care au murit efectiv. „Majoritatea deceselor au loc acasă”, spune el. „Cei pe care nu i-am putut identifica, nu i-am înregistrat”.

Cu toate acestea, odată ce un cadavru este găsit, acesta „trebuie dus la spital pentru a fi înregistrat”, spune un purtător de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene.

Pentru a examina lista Ministerului Sănătății, BBC a făcut referințe încrucișate nume incluse pe ea cu numele persoanelor decedate care au apărut în reportajele sale. Unul dintre aceste decese raportate de BBC a fost doctorul Midhat Mahmoud Saidam, care a fost ucis într-o lovitură pe 14 octombrie. BBC a vorbit cu foștii săi colegi.

Cu toate acestea, o discrepanță rămâne aprig contestată - cea a numărului de morți după o explozie la spitalul al-Ahli din orașul Gaza, pe 17 octombrie. Ministerul Sănătăţii a declarat că 500 de persoane au fost ucise, iar această cifră a fost ulterior revizuită la 471. O evaluare a serviciilor de informaţii americane a fost mai mică: între 100 și 300”. Armata israeliană a citat cifrele de la al-Ahli drept bază pentru afirmația potrivit căreia Ministerul Sănătății din Gaza „umflă în mod continuu numărul victimelor civile”.

Profesorul Spagat a analizat, de asemenea, conflictele anterioare și a constatat că cifrele Ministerului Sănătății din Gaza au rezistat sub controlul trecut.

Într-o analiză a cifrelor deceselor de la Ministerul Sănătății din conflictul Israel-Gaza din 2014, în care Gaza a fost bombardată, și într-o înregistrare separată a cifrelor deceselor din același an, colectată de organizația israeliană pentru drepturile omului B'Tselem, prof. Spagat a găsit o consecvență generală în cifrele raportate.

Ministerul Sănătății a declarat că 2.310 locuitori din Gaza au fost uciși în 2014, în timp ce B'Tselem a numărat 2.185 de morți. ONU a declarat că 2.251 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 1.462 de civili, iar Ministerul de Externe al Israelului a spus că războiul din 2014 a ucis 2.125 de palestinieni.

Discrepanțele ca acestea sunt „destul de normale”, spune profesorul Spagat, deoarece unii oameni ar fi putut muri în spital din motive care s-au dovedit ulterior a nu avea legătură cu violența în conflict.

Ola Awad-Shakhshir, președintele Biroului Central Palestinian de Statistică, din Ramallah, în Cisiordania ocupată, primește actualizări regulate cu privire la decesele din Gaza.

Awad-Shakhshir spune că Ministerul de Interne al Israelului controlează efectiv numerele de identificare pentru nou-născuții din Gaza și Cisiordania - aceleași numere de identificare care apar în registrul deceselor înregistrate al Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Oficiul israelian de evidență a populației deține dosare care se potrivesc cu cele din Gaza și Cisiordania.

Când BBC a abordat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene cu privire la motivul pentru care au pus la îndoială cifrele morților din Gaza, a spus că Ministerul Sănătății este o ramură a Hamas și că orice informație furnizată de acesta ar trebui „văzută cu prudență”. Dar nu a furnizat nicio dovadă de inconsecvență în datele publicate de Ministerul Sănătății.

Au întrebat, de asemenea, biroul primului ministru israelian despre modul în care a fost înregistrat numărul israelienilor uciși pe 7 octombrie de Hamas. Nu a răspuns la această întrebare, însă în ultimele zile Israelul a revizuit în scădere numărul persoanelor ucise în timpul atacului la aproximativ 1.200, de la cifra anterioară de 1.400.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lior Haiat, a spus că numărul revizuit se datorează faptului că multe cadavre nu au fost identificate imediat după atac și „acum credem că acestea aparțin teroriştilor... nu victimelor israeliene”.

Guvernul israelian nu a publicat o listă detaliată a victimelor civile, deși unele instituții de presă israeliene au adunat astfel de liste cu numele, vârstele și locațiile morților.

Poliția israeliană spune că au fost identificate peste 850 de cadavre de civili - se continuă lucrările pentru a încerca identificarea rămășițelor folosind tehnici criminalistice specializate.

Există o listă publică a soldaților israelieni uciși până acum, care include 48 care au murit în luptele din interiorul Fâșiei Gaza.

Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#razboi, #Isarel, #Hamas, #Fasia Gaza, #morti , #Razboi Gaza