Recep Erdogan nu susține aderarea Suediei la NATO și se laudă cu „relația specială” pe care o are cu Vladimir Putin

Vineri, 19 Mai 2023, ora 21:20
1868 citiri
Recep Erdogan nu susține aderarea Suediei la NATO și se laudă cu „relația specială” pe care o are cu Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan se pregătește pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia. FOTO: HeptaPhoto

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan - care se pregăteşte pentru al doilea tur de scrutin în alegerile prezidenţiale - a declarat într-un interviu pentru CNN că încă nu este pregătit să sprijine aderarea Suediei la NATO, dar s-a lăudat, în schimb, cu relaţia specială pe care o are cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Erdogan a spus că nu poate privi favorabil candidatura de aderare a ţării nordice, „atât timp cât Suedia continuă să permită ca ramificaţiile grupărilor teroriste din Turcia să umble libere pe străzile din Stockholm”, a spus el, în contextul în care acuză de mult timp Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat grupare teroristă şi interzis în Turcia.

Erdogan spune că ar dori ca aceşti indivizi să fie extrădaţi, dar justiţia suedeză refuză.

Impasul a blocat aderarea Suediei la NATO, chiar dacă Finlanda, cealaltă ţară nordică ce a început procesul de aderare la NATO concomitent cu Suedia, între timp a devenit membră cu drepturi depline.

Unii oficiali occidentali şi observatori din Orientul Mijlociu cred că aceste condiţii puse de Erdogan îi oferă de fapt un pretext pentru a nu se angaja prea mult în demersurile NATO şi pentru a nu-l înfuria pe liderul rus Vladimir Putin într-un moment nepotrivit din punct de vedere politic.

De ce ține Erdogan la „relația specială” cu Putin

Rusia a oferit un colac de salvare economiei Turciei după ce alte state au impus sancţiuni Ankarei, iar Putin rămâne un partener atractiv în eforturile de reconstrucţie a ţării după cutremur, plus un furnizor important în materie de energie.

Turcia are o relaţie „specială” şi în creştere cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida presiunilor tot mai mari asupra Ankarei pentru a contribui la consolidarea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, a confirmat Erdogan în interviul acordat CNN înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 28 mai.

„Nu suntem în punctul în care să impunem sancţiuni Rusiei, aşa cum au făcut occidentalii. Nu suntem legaţi de sancţiunile Occidentului. Suntem un stat puternic şi avem o relaţie pozitivă cu Rusia. (…) Rusia şi Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile”, a adăugat Erdogan.

Erdogan este aparent favorit în cursa prezidenţială din Turcia. El şi rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, au avut divergenţe în ceea ce priveşte o serie de probleme de politică externă, inclusiv relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia.

Mesajul lui Kemal Kilicdaroglu pentru Moscova

Kilicdaroglu a promis că va repara anii de diplomaţie tensionată cu Occidentul.

De asemenea, el a declarat că nu va încerca să imite relaţia lui Erdogan cu Putin, bazată pe personalitate, şi că, în schimb, va recalibra relaţia Ankarei cu Moscova pentru a fi „condusă de stat”.

În zilele care au precedat primul tur al cursei prezidenţiale din 14 mai, Kilicdaroglu şi-a înăsprit tonul faţă de Moscova, acuzând-o de amestec în alegerile din Turcia şi ameninţând cu ruperea relaţiei dintre cele două ţări.

„Dragi prieteni ruşi, voi vă aflaţi în spatele montajelor, conspiraţiilor, conţinutului deepfake şi al înregistrărilor care au fost expuse ieri în această ţară”, a declarat el pe Twitter. „Dacă doriţi continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luaţi-vă mâinile de pe statul turc”, a transmis Kilicdaroglu.

Eveniment Quarterly Report

Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei
Serbia nu a învățat nimic din destrămarea Iugoslaviei și tragedia Armeniei. Președintele sârb caută îndârjit iubirea Rusiei
Serbia s-a îndreptat către aliatul său de multă vreme, Rusia, după ce Kosovo a acuzat-o duminică, 24 septembrie, că a orchestrat un atac într-o regiune cu majoritate etnică sârbă din...
Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Creșterea flotei petroliere fantomă a Rusie a erodat eficiența plafonului prețului petrolului impus de G7. Când companiile maritime globale au evitat Rusia în urma invaziei lui Putin în...
#Recep Tayyip Erdogan, #Suedia NATO, #Vladimir Putin, #turcia rusia, #alegeri turcia 2023 , #Turcia