De ce ajung mesajele Ro-Alert prea târziu: furtuni de cod roșu anunțate cu soarele sus pe cer. Veriga slabă - mailul primit de ISU

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 16:20
3969 citiri
De ce ajung mesajele Ro-Alert prea târziu: furtuni de cod roșu anunțate cu soarele sus pe cer. Veriga slabă - mailul primit de ISU
Pompier din Suceava muncind la curățarea unei gospodării FOTO ISU Suceava

Cel puțin două furtuni de cod roșu au fost semnalate localnicilor miercuri, 5 iulie, prin mesaje Ro-Alert transmise când deja soarele era sus pe cer.

Prahovenii care locuiesc în zona Câmpina au primit mesaj Ro-ALERT de fenomene meteo extreme, miercuri, 7 iunie, la ora 10.00 dimineața, în condițiile în care furtuna se oprise deja de mai bine de două ore.

La fel s-a întâmplat și în Suceava unde localnicii au primit alerta de vreme severă atunci când potopul era deja oprit.

Pentru zona Suceava, alerta de vreme severă a fost transmisă prin Ro-Alert la ora 14.36, în condițiile în care furtuna însoțită de grindină, începută cu o oră mai devreme, se potolise deja.

Mesaj ANM Codu Roșu Suceava

Mailul trimis de ANM pentru județul Suceava la ora 14.29, când furtuna deja se oprise

ANM, arătat cu degetul

Pe de altă parte, avertismentul oficial al ANM - furtuni violente de cod roșu, a fost livrat de Centrul Meteorologic Regional Moldova partenerilor instituționali printr-un e-mail livrat la ora 14.29. Practic, ISU a livrat mesajul Ro-Alert cu maximă viteză, în doar 5-6 minute după primirea mesajului de la ANM.

Și reprezentanții ISU Prahova susțin că au emis mesajul de avertizare atunci când au primit alerta de cod roșu de la Administrația Națională de Meteorologie.

”În momentul în care s-a primit avertizarea de fenomene meteo extreme de cod roșu, atunci s-a transmis mesajul Ro-ALERT. Este cel cu valabilitate până la 11.30. Noi n-avem de unde să știm. În momentul în care primim avertizarea de fenomene meteo extreme atunci ințializăm și noi acest mesaj Ro-ALERT”, a declarat Florin Chivu, prim-adjunct inspector șef al ISU Prahova.

Florin Chivu a precizat că ANM a transmis avertizarea de cod roșu de vreme severă către ISU Prahova ”în jurul orei 10.00 cu intrare în vigoare cu 10.05”.

În zona menționată (Câmpina, Telega, Breaza, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Brebu, Florești, Măgureni, Bănești, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus) a fost o rupere de nori la primele ore ale dimineții (06.00- 8.00), nicidecum după ora 10.00. Mesajul Ro-ALERT a fost total ineficient, mulți dintre localnici fiind surprinși de inundații și viituri în case.

”A fost o rupere de nori și ne-a inundat de ...Avem și case inundate și persoane cu dizabilități cărora le-a intrat apa în case. Ro-ALERT a fost emis după furtună, la vreo două ore. Ploaia a început pe la 7.30 și a durat până pe la 8.30. O oră cred că a fost peste 80 de litri pe metru pătrat”, a declarat Costel Brezeanu primarul comunei Telega.

”Furtuna se terminase de mult când am primit noi Ro-ALERT, pe la 10.00. Noi, începând cu 7.30 am avut problemele. Mesajul a venit la trei ore după ce se terminase furtuna”, a declarat Bogdan Novac, primarul orașului Breaza. Întrebat dacă în aceste condiții, alerta de cod roșu primită pe telefon mai este eficientă, edilul a precizat că mesajul venit cu o așa întârziere ”n-a făcut decât să creeze panică în continuare. Te așteptai să vină din nou”.

Rostul mesajului RO-Alert este tocmai să avertizeze populația din zonele vizate să nu iasă afară din case, să adăpostească animalele și bunurile și să evite să traverseze poduri sau zone inundabile. În condițiile în care avertizarea este trimisă la ore distanță de la eliminarea pericolului, RO-Alert devine inutil.

De altfel ISU Prahova a raportat inundații în mai multe localități din județ la ora 9 dimineața, cu mult înainte de emiterea mesajului RO-ALERT.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice prognozate pentru județul Prahova, în ultimele ore, pompierii militari prahoveni au fost solicitați să intervină în următoarele situații:

- În localitatea Comarnic, pentru evacuarea apei din subsolul și curtea unei locuințe (intervine o autospecială de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție Comarnic. Intervenția este in derulare.

- În municipiul Câmpina, pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil. Au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpina cu o autospecială de stingere). Intervenția este finalizată.

- În comuna Cornu, sat Cornu de Jos s-a acționat pentru evacuarea apei din subsolul unei pensiuni, intervenția fiind finalizată în acest moment (a intervenit o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpina).

- În localitatea Poiana Câmpina se intervine pentru evacuarea apei din clădirea sediului CFR (intervine o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpina).

- În comuna Gornet Cricov, sat Țărculești, s-a intervenit pentru degajarea unei porțiuni de copac căzută pe acoperișul unei case. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Urlați cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD. Intervenția este finalizată.

Pentru zona Suceava alerta de vreme severă a fost primită de localnici la ora 14.36 în condițiile în care furtuna însoțită de grindină se potolise deja de o oră.

Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a sechestrat fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru...
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Autorităţile anunță sâmbătă, 27 aprilie, că tasarea terenului a stagnat sub strada 23 August din oraşul prahovean Slănic. Joi dimineaţă strada s-a surpat parţial, formându-se un...
#ROALERT, #vreme severa, #Prahova, #suceava , #furtuna