Ziare.com

FanFest 2011: Adevar si manipulare la Rosia Montana - reportaj

Joi, 18 August 2011, ora 10:40

   

FanFest 2011: Adevar si manipulare la Rosia Montana - reportaj
Si anul acesta am avut privilegiul de a participa la festivalul de la Rosia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior, voluntari si alte organizatii. Deviza acestei editii a fost: "Daca ei platesc pentru absolut orice, noua ne pasa pe gratis!..."

Festivalul, denumit FanFest, a ajuns la editia a VI-a si s-a desfasurat intre 12-14 august, reunind numerosi membri ai societatii civile, personalitati din diverse domenii, localnici care se opun proiectului de exploatare a aurului propus de RMGC, studenti, voluntari si foarte multi participanti veniti din toate colturile Romaniei.

Pentru a-i sustine pe cei din zona si a demonstra ca turismul este parte a unei solutii alternative realiste la minerit, participantii s-au cazat la localnici acasa, au consumat produse traditionale din gospodariile acestora, au interactionat direct cu ei la un pahar de palinca in jurul focului, le-au ascultat pasurile si si-au oferit sprijinul si promisiunea de a reveni la Rosia Montana.


Sursa: pagina FanFest de pe Facebook

Atmosfera la festival a fost destinsa, civilizata si mai ales la un nivel calitativ demn de invidiat. Astfel, festivalul a avut o componenta puternic intelectuala, oferind pe langa concerte si o serie ampla de dezbateri, proiectii de film, tururi tematice ghidate s.a.m.d.

Dezbaterile de la Biserica Unitariana

Si in acest an pastorul Bisericii Unitariene din Rosia Montana a avut amabilitatea sa puna la dispozitia festivalului biserica superba construita in anul 1796. In aceasta locatie au avut loc dezbateri in cadrul carora s-au facut prezentari si s-a discutat liber pe diverse teme.

Interesul publicului pentru aceste dezbateri a fost unul foarte mare, biserica dovedindu-se de cateva ori chiar neincapatoare. Membrii grupului Dramacum, autorii exceptionalei piese de teatru "Rosia Montana, pe linie fizica si pe linie politica", au interpretat cateva scene din aceasta si au discutat cu publicul despre atitudinea lipsita de scrupule a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care aparent are interesul de a ingropa piesa de teatru.

Arhitectii Stefan Balici si Virgil Apostol au prezentat sansa extraordinara de dezvoltare a Rosiei Montane din perspectiva patrimoniului exceptional si unic de care aceasta dispune. Acestia au subliniat ca listarea UNESCO a Rosiei Montane este o solutie viabila si necesara, fiind revoltatoare atitudinea autoritatilor statului care decid sa ignore acest aspect.

Arheologul Horia Ciugudean a prezentat "Arheologia peisajului in Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei: Rosia Montana - Bucium - Almasul Mare", iar arhitectul Eugen Panescu a discutat despre cazul localitatii Rimetea, care este un model reusit de valorificare a patrimoniului pentru dezvoltarea comunitatii rurale.


Dan Cismas si Eugen David la dezbaterile de la Biserica Unitariana.
Sursa: Raul Muresan


Jurnalistul Mihai Gotiu a realizat o prezentare excelenta despre manipularea, presiunile economice si cenzura din presa autohtona in cazul Rosia Montana.

Adi Dohotaru a moderat o dezbatere denumita "Rasism de mediu" la care au fost invitati Eniko Vincze (Fundaria Desire) si Cristina Rat (Facultatea de Sociologie, UBB) si unde s-a discutat problema discriminarii rasiale a rromilor, desi in realitate acestia sunt "sanitarii societatilor industriale".

Dan Cismas si Eugen David au discutat cu publicul despre viitorul agriculturii la Rosia Montana, despre agricultura biologica, modelele de succes ale micilor producatori agricoli si despre solutia realista pe care o poate oferi un model bazat pe ferme mici, cu produse de calitate.

Dezbaterile s-au incheiat cu o discutie extinsa asupra ultimelor evenimente legate de cazul Rosia Montana si cu un "forum social" moderat de Adi Dohotaru.

Proiectii de film

Proiectiile de film documentar de la caminul cultural din centrul Rosiei Montane s-au desfasurat cu sala plina. Cateva dintre proiectiile de film au fost insotite de prezenta regizorilor care au raspuns ulterior intrebarilor spectatorilor.

De un succes remarcabil s-au bucurat documentarele "Scoala noastra" regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma si "New El Dorado" regizat de Tibor Kocsis. Alte filme prezentate au fost: "Battle for the Xingu" de Iara Lee (Brazilia, 2009), "Pig Business" de Tracy-Louise Ward (Marea Britanie, 2009), "Home" de Yann Arthus-Bertrand (Franta, 2009), "Late Night Sunrise" de Michel Watts & David McNulty (El Salvador, 2010), "Alethea" de Petra Holzer & Ethem Ozguven (Turcia, 2007) si "Isle of Flowers" de Jorge Furtado (Brazilia, 1990).

Succesul de care s-au bucurat aceste proiectii de film a motivat organizatorii sa promita constituirea unui festival de film in cadrul FanFest incepand cu editia din 2012 si pentru care Mona Nicoara si-a exprimat deja disponibilitatea de a deveni selectionerul oficial de film.


Proiectia documentarului "Scoala noastra".
Sursa: Sebastian Florian, cluj.info.


Concerte si activitati de relaxare

FanFest 2011 a fost un eveniment pentru toate gusturile si pentru toate varstele. Astfel, diminetile de la ora 10, profesorii Centrului Foc Alb organizau pe platoul de la Taul Brazi cursuri de initiere in Tai Chi in stilul Yang, "o arta martiala in care corpul si mintea, intentia si realizarea se intrepatrund" (FanFest).

Tot pe platoul de la Taul Brazi s-a desfasurat ca activitate permanenta "Fan Fun Park", unde exista un adventure park cu tiroliana si existau posibilitati de joaca pentru copii. Jos, in centrul vechi, aproape de Biserica Unitariana, a fost amenajat un mic targ de produse taranesti si un "home made fair" unde localnicii din zona isi puteau promova si vinde produsele alimentare sau de artizanat.

Pentru cei mai romantici, serile puteau fi petrecute in jurul focului unde se spuneau povesti de catre locuitorii Rosiei Montane si se discuta despre traditii, legende locale cu valve (stafii din galeriile miniere) si despre lupta de la Rosia Montana. Tot seara incepeau concertele, numeroase si variate. Alaturi de multe alte formatii, au concertat Sarmalele Reci, Luna Amara si Maria Raducanu, iar dupa ora 12 mai multi DJ mixau muzica pana la ora 5 dimineata.

Tururi tematice ghidate

Alte activitati care au trezit un interes foarte mare din partea participantilor au fost tururile cu ghizi, organizate pe diferite teme. Turul localitatii si Turul naturii au prezentat zona urbana si respectiv peisajul natural exceptional al Rosiei Montane.

Turul mineritului, la care am participat si eu, a acoperit galeriile romane din masivul Orlea dupa care a urmat un traseu ascendent pe masivul Carnic (monument istoric) punctand Piatra Despicata si Piatra Corbului (monumente ale naturii).


Cu ghidul Zeno Cornea pe Piatra Corbului (vedere inspre zona preconizatului iaz cu cianura din proiectul de RMGC).
Sursa: Raul Muresan


Un aspect interesant de remarcat s-a desfasurat la muzeul mineritului din masivul Orlea, unde unul dintre ghizii angajati ai societatii de stat RosiaMin prezenta mesaje pro-minerit, cu argumente subtile, desi indirecte, in favoarea proiectului RMGC.

La finalul turului, grupul de aproape 100 de vizitatori a achitat taxa de vizitare de 8 RON, pentru care insa nu s-au emis bilete si nici nu s-a eliberat chitanta, totul desfasurandu-se "la negru". De remarcat ca doar din vizita grupului nostru s-au incasat taxe in valoare de aproximativ 600-800 de lei.

Dincolo de aspectul de evaziune fiscala, autoritatile locale impreuna cu RMGC pot invoca un asa-zis dezinteres al turistilor fata de galeriile romane (care ar urma sa fie distruse de proiectul minier al RMGC), deoarece in lipsa emiterii biletelor de vizitare nu exista nicio dovada a prezentei miilor de turisti care le-au vizitat. Sublinez ca doar in cele 2 ore in care am fost prezent acolo, s-au perindat cel putin 150-200 de turisti in muzeul respectiv.


In galeriile romane de la muzeul mineritului.
Sursa: Raul Muresan


Alte tururi ghidate au inclus turul bisericilor in cadrul caruia s-a prezentat multitudinea de biserici de diferite confesiuni de la Rosia Montana (ortodoxe, catolice, reformate, unitariene, etc) si turul cianurii pe bicicleta, care a atins Valea Cornei, unde ar urma ca proiectul RMGC sa construiasca cel mai mare iaz de decantare cu cianuri din Europa.

Propaganda RMGC si protestele "la comanda"

In fine, spuneam ca festivalul s-a desfasurat in liniste, fara incidente. Trebuie insa spus ca RMGC a organizat un soi de "manifestatie" in centrul localitatii unde au fost adusi cu microbusele, din diverse alte locatii, asa-zisi localnici care sustin proiectul de minerit.

Dincolo de caracterul josnic al acestei actiuni, unde oamenii au fost platiti sa scandeze diverse lozinci sau manipulati si santajati economic (multi fiind chiar angajati ai companiei RMGC), trebuie mentionat faptul ca presa de propaganda a RMGC a exagerat acest asa-zis protest si l-a prezentat pe larg, in timp ce desfasurarea reala a festivalului si evenimentele din cadrul acestuia au fost complet ignorate.

Extrem de relevant este faptul ca mai multe mijloace de presa au prezentat actiunea de propaganda a RMGC sub acelasi titlu: "Trei zile de protest la Rosia Montana impotriva FanFest", articolele avand in mare aceeasi structura.

In tot acest timp, aceste ziare au ales sa ignore complet programul exceptional si substanta festivalului FanFest din acest an si sa acopere pe larg o mica "mineriada" impotriva bunului simt, organizata la comanda si finantata de RMGC.


Asa-zisi protestatari anti-FanFest adusi cu microbusul in centrul Rosiei Montane.
Sursa: Luminita Dejeu.


Ziarele respective prezinta nu doar incomplet realitatea, ci si distorsionat: cele trei zile de protest au fost de fapt cam una (vineri, cand au fost adusi mai multi oameni), iar in rest activitatea de "protest" era reprezentata de o mana de oameni si cateva banere cu urmatoarele inscriptii: "Va invitam la excursii cu masini de teren in carierele Carnic si Cetate", iar mai jos "Cand muzica se va opri, voi veti pleca. Noi ramanem si traim aici".

Comentariile sunt de prisos...


Asa-zisele proteste anti-FanFest din centrul localitatii.
Sursa: Raul Muresan


Sa mai mentionam ca localnicii de bun simt din zona nu s-au alaturat acestui protest si ca revendicarea statutului de miner al asa-zisilor protestatari este o gluma proasta. Voi spune doar ca doi dintre cei mai mari opozanti ai proiectului minier RMGC sunt chiar fost ingineri mineri: Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, si Zeno Cornea, vicepresedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana.

FanFest si coagularea societatii civile

Am ramas foarte placut impresionat de festivalul FanFest din acest an, care a devenit unul matur, orientat spre activitati culturale, dezbateri, spre discutarea unor solutii reale de dezvoltare durabila a Rosiei Montane.

Dincolo de acestea, festivalul a avut si un efect direct si net pozitiv in economia locala demonstrand localnicilor ca turismul este parte a unei alternative economice viabile si aratand intregii lumi ca patrimoniul extraordinar, valorile culturale si capitalul uman al Rosiei Montane sunt cele care ar trebui sa primeze, cele care trebuie dezvoltate si sustinute.

La randul ei, societatea civila a demonstrat la FanFest ca incepe sa devina mai puternica, sa se coaguleze, sa fie capabila de actiuni coerente si pozitive.

In urma FanFest, membrii societatii civile implicati in apararea Rosiei Montane au adoptat "Declaratia de la Rosia Montana pentru Salvarea Statului de Drept" (detalii AICI) si au lansat o petitie pentru responsabilizarea factorilor de decizie de la Ministerul Culturii si Ministerul Mediului si a parlamentarilor din Camera Deputatilor (detalii AICI).

Cand am plecat la FanFest aveam indoieli si incredere putina in capacitatea societatii civile romanesti, insa m-am intors optimist si plin de speranta. Rosia Montana este, cred, cel mai bun coagulant al societatii civile, piatra de incercare, dar si piesa de rezistenta a acesteia!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4718 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte frumos, o zona salvata de societatea civila!

Un monument ar fi bun acolo!
Pentru aducere aminte, sa aratam ce ar fi fost in acele minunate locuri daca nu era societatea civila!
Se pot crea si locuri de munca din turism, agricultura, chiar minerit dar fara otravuri!

 

Multumesc autorului, nu bugetarului peremist maxi-taxi

care sta pe forum pe banii romanilor platitori de taxe, pentru acest articol informativ din "patria mea mama", Muntii Apuseni!
Mai ales cand traiesti in diaspora, apreciezi articole bune, rare in presa moguloasa-tabloida. De zilnicele leca-izme, nonsensuri, e satula lumea.

Daca era dupa TiBi acolo era un lac de cianura!

Si esti cel mai cel sutzinator al lui Base!
Singur te contrazici!

Acei ,,asazisi manifestanti" chiar au dreptate.

Ei sunt oameni simli care au nevoie de locuri de munca, nu sa se plimbe prin niste galerii miniere ridicate la rangul de obiecte de patrimoniu national. Iar autorul mai are si tupeul sa-i acuze de manipulare, atunci cand el exact asta face.

Oare

cate tone de gunoi au fost stranse dupa ce au plecat acesti "doritori de bine"?

 

Nici macar un pet, baiatu'

Pentru ca n-au fost acolo cocalarii pe care-i vezi la gratare pe marginea drumului, au fost oameni care iubesc muntele. Adica chestiile alea inalte, cu paduri, ca sa ma-ntelegi.

serios?

Ei da! Ati dat ban la punkuri anul asta? :))

"Tiganii sunt sanitarii societatilor industriale".

Daca scoaterea din functiune a trenului TGV pe ruta Paris-Lyon (ca urmare a furtului unor contactori din cupru) este o masura de sanitarizare a societatii industriale, atunci da, tiganii sunt sanitari. Parerea mea este insa ca multi dintre ei sunt doar simpli hoti, care nu vor cu niciun chip sa munceasca.

 

Cred ca...

...ati gresit articolul.

sa vedem si partea cealalta a lucrurilor

Cred ca ati uitat sa scrieti ca in biserica s-a injurat conform superbului scenariu al piesei de teatru, ca in urma festivalului au ramas zeci de gunoaie si ca acesti falsi militanti pentru cultura si mediu vor afunda si mai mult rosia montana in saracie si mizerie.

 

Nu in toata Romania exista aur!

Restul Romaniei se descurca si fara aur si fara cianuri!
Ce se tot smiorcaia aia din zona ca nu au locuri de munca!
Asa e in toata Romania!
Sa faca agricultura, turism,...sa fie mai responsabili!
Cand o sa le moara copii din cauza cianurilor or sa urle ca de ce a lasat statul sa se faca investitzia!

vesnica limba de lemn

sa faca si sa dreaga sa nu se mai smiorcaie si sa fie responsabili. Brava tie; ai pus punctul pe i.
PS Fii mai explicit si zi-le de mogulul cel bun, sa ia iexemplu si sa cotizeze la buget; ca totzi vrem sa fim mai buni..... ca peste tot este la fel...

Ai fost acolo?

Nu cred. Pentru ca altfel n-ai fi scris de gunoaie. Exact alea au lipsit cu desavarsire - gunoaiele erati in incinta companiei.

Manipulare grosolana!

Stam cu kurul pe o gramada de aur si admiram saracia din tara. Daca nici acum cind aurul a ajuns la un pret istoric nu merita sa-l cauti si sa-l aduci la suprafata ca sa traiesti mai bine, atunci cind? Minerit se poate face si in mod curat fara sa distrugi natura. Ce rau i-ar sta Romaniei cu masa monetara acoperita in aur! In tara asta numai oameni stupizi care se lasa manipulati in toate sensurile!

 

pai se scoteau vreo 6000 de tone de aur!

Si Romaniei ai reveneau 55t
Si e aurul nostru, de ce sa nu-l scoatem noi tot?!

Domnule Maxi!

Nu stiu ce socoteli faci domnia ta dar eu stiu ca romanii au scos aur si pina acum fara ajutor strain asa ca de ce nu ar ramine tot in Romania! Problema este ca in loc sa facem investitii productive noi schimbam borduri odata la 12 luni, sali de sport labunica mea in sat ...poate se apuca de gimnastica la 90 de ani! Asa ca asta-i problema: stam pe aur si in loc sa-l punem in circulatie, sa dam delucru la o multime de someri ne lamentam ce tara urita vom avea daca extragem aurul. Slava domnului ca s-a scos 2000 de ani si nu s-a uritit tara!

Zau, dom'le?

stam cu c.uru'? io prefer sa stau cu c.uru' pe aur, care-i amorf, decat pe sol infiltrat de cianurile RMGC. vrei haur, balaoachesule? mars la grand bazaar, daca te tine.

Auzi nea Gigi!

Hai ca ai facut o descoperire .....nu iubesc muntele! As fi curios cite creste de munte din Romania sau aiurea ai parcurs domnia ta! In ce priveste cianurile folosite...daca sti sa le gospodaresti sint mult mai inofensive decit ceea ce bagi domnia ta in burta zilnic!

E..uite ca suntem de acord...

... Aurul de acol a fost pus la pastrare de mai mult timp!
Sunt multe de povestit,...Regia aurului a fost falimentata, banca nationala nu mai vroia aur!
Dedesupturi! Erau articole interesante pe petitiionline.ro dar numai sunt!
Cineva a vandut pontul americanilor, au pus ochii pe zacamant si au inceput presiunile!

 

@Apollo13

mon ami, tu nu stii sa numeri cate creste am parcurs eu. pentru ca, printre altele, sunt si ghid montan.
in alta ordine de idei, nu generaliza: n-ai idee ce e cianura, n-ai idee ce e la rosia - unde nu ai fost niciodata - si, mai ales, nu crede ca toata lumea baga-n el ce baga un meltean de oras, indopat cu mici si bere, care se crede astronaut. capish? fa-ti vant(uri).

ma lesi cu Rosia Montana

Nu am auzit sa fie asa zona turistica grozava, voi activistii credeti ca orice exploatare miniera e un sacrilegiu, chiar si daca ar fi in mijlocul unui desert, tot ati comenta ca nush ce ecosistem e deranjat
Daca ar fi dupa voi, am folosi acum cutite din silex, iar casele ar fi din chirpici, ca metalele nu trebuie deranjate
o multime de oameni vor avea de munca, statul va incasa gratis o suma destul de frumoasa, iar zona respectiva poate fi ecologizata, exista solutii, chiar functioneaza...
mi-e jena de "actiunile" astea a voastre, un festival din an in pasti nu inseamna nimic daca nimeni nu calca pe acolo in rest, lasati zona sa se dezvolte

6000 tone de aur?

ai idee cat valoreaza 6000 tone de aur? Iti spun eu, 300 miliarde dolari!!!
Cifrele astea sunt umflate rau, e vorba de aprox 350 tone aur si spre 2000 tone argint, spre 20 miliare ca valoare, dar din asta trebuie dedus costul investitiei, extractiei si al ecologizarii, profitul net e o fractiune din asta....si statul e actionar cu 20%, deci si din profit se recupereaza ceva
Daca sunt acolo 6000 tone de aur, scuza-ma, dar suma asta e colosala, ar rezulta destui bani sa plantezi o padure tropicala acolo, intr-o sera, dupa exploatare, sa fie si ecologistii multumiti

fals

Domnule Muresan, imi pare rau sa va contrazic dar acest spirit civic este intru totul fals si superficial. traditiile si cultura rosiei montane deriva din minerit, nu din apucaturile nonconformiste ale tinerilor si naivilor ong-isti. Este stupid ca niste straini sa vina la Rosia Montana si sa le spuna altora ca rosienii nu vor minerit, in timp ce oamenii aia mor de foame.

 

I-auzi

Pisi, io cred ca tu ti-ai facut cont aci doar ca sa comentezi la articolele privind RMGC. Traditiile deriva? Madam, cand viata o cere, traditiile se schimba. E timpul sa se schimbe si p-acolo. Prefer sa-i stiu p-aia 50 de partizani ai cianurii cu traditiile schimbate decat copiilor mei sa le creasca coada. 'nteles?

Mai nea Gigi!

Daca nu ti-a crescut coada pina acum cite E-uri ai inghitit fii sigur ca nici copiilor tai nu o sa le creasca. In schimb vor emigra probabil sa scape de oameni cu ochelai de cal care vad numai dintr-un unghi.

@T_beriu

Te les. Chiar nu e problema mea ca esti neumblat.
Eu nu apar festivalul, mucoflendere - pe alocuri are accente penibile. Dar muntii, padurea si distrugerile aduse lor ne privesc pe toti. Probabil mai putin pe tine. Bafta la bac.
Btw: suma frumoasa? Da' stii ce suma iau canadezii?

 

eram ironic, daca n-ai inteles

Am si o facultate terminata, stai linistit...
Am umblat destul, in fiecare an merg la munte, fac trasee, chiar iubesc muntele
E vorba de cativa km patrati de munte, doar acolo trebuie sapat, nu-ti distruge nimeni muntii, raman si pentru generatiile viitoare
Toti au impresia ca e o mare teapa daca de acolo se extrag 1000 tone de aur si statul primeste 50, nimeni nu tine cont ca aurul usor de exploatat a fost scos, probabil ca ce a ramas se va scoate cu costul a 800 tone de aur...gandeste-te ca investitiile necesare sunt 1 miliard de euro
Oricum, contractul poate fi modificat, redeventele majorate, daca asta va deranjeaza
Dar pe voi nu va intereseaza asta, voi sunteti impotriva, pentru a proteja galeriile MINIERE romane....cata ipocrizie....credeti ca romanii n-ar fi ras muntele ala daca dispuneau de tehnologia de azi?

ha ha ha!

De acol e mult mai mult de scos!
Un minim de 6000 de tone!
E si uraniu...!
Statul Roman poate sa exploateze el, la un ritm mai scazut,...fara lacuri de cianuri!
Cineva a luat mita, si face lobby la greu!

da, sunt bani de scos de-acolo

dar nu asa cum doreste RMGC. daca n-ai inteles: nimeni nu e impotriva exploatarii. canadienii, insa, au venit cu un plan pentru tarile bananiere. aci nu e indonezia, nu e papua, nu e madagascar. e romania, o tara care face parte din UE, iar UE are reguli clare. tot ce li s-a cerut canadienilor a fost sa respecte legile. inca nu o fac.

nu prea stii multe

In primul rand, canadienii au venit cu un plan bine pus la punct. Asta ca sa scot in evidenta ca nu mai exista un alt plan. Apoi, ceea ce propun ei este la standarde europene. Alceva mai vrei? Sau o sa continui sa inventezi povesti de copii?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor