Proteste anti-Rosia Montana la Bucuresti: Mii de oameni au iesit in strada (Video)

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:49
4489 citiri
Proteste anti-Rosia Montana la Bucuresti: Mii de oameni au iesit in strada (Video)
Foto: Facebook/Rezistenta Urbana

Aproximativ 2.000 de manifestanti impotriva proiectului Rosia Montana s-au adunat, duminica, in Capitala, la statia de metrou 1 Mai, si au pornit in mars spre Piata Victoriei, in cea de-a saptea saptamana de proteste fata de proiectul minier.

UPDATE: Manifestantii au format sigla campaniei "Salvati Rosia Montana" in Piata Vitoriei, ridicand cartoane verzi si rosii. La flasmob au participat circa 3.000 de oameni, conform agentiei Mediafax. Protestarii isi continua marsul spre Piata Universitatii, iar surse din randul acestora sustin ca multimea a ajuns sa numere 5.000 de oameni, in jurul orei 19:00.

Protestatarii, in majoritate tineri, au pornit in mars pe Bulevardul Ion Mihalache, scandand "Uniti, salvam Rosia Montana", "Iesiti din casa daca va pasa" si "Rosia, Rosia, vine revolutia", pe fondul zgomotului facut din peturi cu pietricele, fluierelor, vuvuzelelor si batailor la tobe.

Ei poarta bannere cu mesaje ca "Rosia Montana - Revolutia generatiei noastre", "Adevarata bogatie este sanatatea, nu aurul si argintul", dar si "Jos labele de pe Justitie".

In cea de-a saptea duminica de proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana, manifestantii din Capitala vor merge in Piata Victoriei, unde vor realiza un flash mob, iar apoi pe arterele Buzesti, Berzei si Stirbei Voda, la sediul DNA, continuand pe Calea Victoriei, str. C.A. Rosetti si Bd. Nicolae Balcescu pana in Piata Universitatii.

Proteste Rosia Montana: Flashmob langa Guvern - ce vor face participantii

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

In urma cu o saptamana, aproximativ 7.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au mers in mars timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari pana in Piata Universitatii.

In 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat in mars de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Noua - Calea Calarasilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Bratianu.

In 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marsul de protest fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, acesti mergand de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit in Piata Universitatii, pe care au ocupat-o timp de cateva ore.

In 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marsul din Capitala, care s-a desfasurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, de unde au revenit in Piata Universitatii.

In timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentara speciala, la care au fost audiati, pana vineri, reprezentanti ai mai multor institutii. Membrii comisiei incep saptamana viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Traseul manifestantilor

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#protest duminica Rosia Montana, #protest Rosia Montana Bucuresti, #mars Rosia Montana Bucuresti, #mars Rosia Montana , #protest