Comandantul noului batalion cecen din armata rusă, implicat în asasinarea unuia dintre cei mai aprigi opozanți ai lui Putin

Joi, 26 Octombrie 2023, ora 23:40
2926 citiri
Comandantul noului batalion cecen din armata rusă, implicat în asasinarea unuia dintre cei mai aprigi opozanți ai lui Putin
Ruslan Gheremeev, acuzat de implicare în asasinarea lui Boris Nemțov/ FOTO: Twitter

Fostul comandant adjunct al batalionului Nord, Ruslan Gheremeev, care a fost implicat în uciderea liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, a fost numit comandant al noului batalion cecen Șeicul Mansur al Ministerului rus al Apărării, scrie Kommersant.

Ruslan Gheremeev (indicativ Dobri) este fost comandant adjunct al batalionului cecen „Nord” (parte a trupelor Ministerului Afacerilor Interne). Este rudă cu Suleiman Gheremeev, membru al Consiliului Federației Ruse din partea Ceceniei.

Gheremeev este unul dintre principalii inculpați în asasinarea liderului opoziției Boris Nemțov, care a fost împușcat la 27 februarie 2015 pe podul Bolșoi Moskvorețki, în apropiere de Kremlin. Ucigașul a tras șase gloanțe în spatele lui Nemțov, dintre care patru și-au atins ținta, apoi a fugit cu mașina unui complice, scrie The Insider.

Ancheta a durat mai bine de un an. Comitetul de anchetă a anunțat finalizarea sa în iunie 2016. Cu toate acestea, doar cei cinci autori, nu și cei care au comandat și organizat crima, au fost trimiși în judecată. Avocatul familiei Nemțov, Vadim Prohorov, l-a numit pe Ruslan Gheremeev adevăratul organizator al crimei. Ancheta „nu l-a putut găsi” pentru a-l interoga în acest caz.

Au fost trimise somații în Cecenia pentru interogatoriul lui Gheremeev, dar a venit un răspuns din partea republicii conduse de sângerosul lider cecen Ramzan Kadîirov că la 31 octombrie 2015, în timpul unei vizite la domiciliul lui Gheremeev, „nimeni nu a deschis ușa gospodăriei”. O situație similară și în cazul fratelui lui Ruslan, Arthur. Comitetul de Investigații al Federației Ruse a cerut, de asemenea, să i se transmită o citație, dar din Cecenia a venit răspunsul că nimeni nu a deschis ușa casei lui Artur Gheremeev. Ulterior s-a aflat că ambii erau doar martori în dosar.

Deputatul cecen Adam Delimhanov, care a anunțat numirea lui Gheremeev, este căutat de Interpol, fiind bănuit că ar fi organizat uciderea lui Sulim Iamadaieev, liderul unui grup criminal. Pe 2 iulie 2014, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Adam Delimhanov.

În 2019, Ruslan Gheremeev a fost sancționat de Trezoreria SUA pentru posibilă implicare în organizarea uciderii lui Boris Nemțov.

La sfârșitul lunii martie 2022, Ramzan Kadîrov a postat un videoclip pe canalul său Telegram despre participarea armatei cecene la cucerirea orașului Mariupol. În filmare era și Ruslan Gheremeev. Potrivit lui Kadîtov, el a condus „unitatea”, care „cu ajutorul lui Allah Atotputernicul i-a respins pe naziști și a capturat centrul administrativ al Mariupol”. În videoclip, însuși Ruslan Geremeev spune o rugăciune înconjurat de luptători, iar la sfârșit ține un discurs în cecenă, care se termină cu cuvintele: „Akhmat putere!”, notează Komersant.

Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#Rusia, #batalion cecen, #comandant, #asasinare, #Boris Nemtov , #Razboi Ucraina