Două servicii secrete ruse se luptă pentru activele imperiului lui Evgheni Prigojin

Duminica, 10 Septembrie 2023, ora 23:08
2393 citiri
Două servicii secrete ruse se luptă pentru activele imperiului lui Evgheni Prigojin
O ultimă filmare cu Prigojin, realizată în Africa, cu doar trei zile înainte de moartea sa FOTO captură video/Twitter

Liderii africani susținuți de Rusia s-au obișnuit să aibă de-a face cu Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner care a străbătut continentul în lung și în lat cu avionul său privat, oferindu-se să susțină regimurile șubrede cu arme și propagandă în schimbul aurului și al diamantelor.

Însă delegația rusă care a făcut vizite în trei țări africane săptămâna trecută a fost condusă de o personalitate foarte diferită: adjunctul ministrului Apărării, Iunus-bek Eevkurov, scrie The New York Times.

„Vom face tot posibilul pentru a vă ajuta”, a spus el la o conferință de presă în Burkina Faso.

Contrastul cu flamboyantul Prigojin nu ar fi putut fi mai clar și s-a aliniat cu mesajul transmis de Kremlin: după moartea lui Prigojin într-un accident de avion luna trecută, operațiunile Rusiei în Africa trec sub o nouă conducere.

A fost o imagine a unei bătălii în umbră care se desfășoară acum pe trei continente: pentru imperiul paramilitar și propagandistic care l-a îmbogățit pe Prigojin și a servit ambițiilor militare și diplomatice ale Rusiei - până când liderul Wagner a organizat o revoltă eșuată împotriva Kremlinului în iunie.

Cea mai mare miză: operațiunile foarte profitabile ale șefului Wagner de pe continentul african.

Din interviurile realizate cu oficiali de la Washington, din Europa, Africa și Rusia, precum și cu patru ruși care au lucrat pentru Prigojin, descriu un război murdar pentru activele șefului Wagner purtat între mai mulți jucători importanți din structura de conducere a Rusiei, printre care se numără și două servicii de informații. Lupta este complicată, spun sursele, de loialitatea față de Prigojin pe care o arată mulți dintre cei care fac parte din armata sa privată, care ar prefera ca puterea să fie transferată către fiul lui Prigojin pentru a evita să ajungă sub controlul direct al Ministerului rus al Apărării.

Lupta pentru imperiul lui Prigojin, pe care acesta l-a asamblat pe baza contractelor primite din partea guvernului la schimb pentru serviciile oferite lui Putin, are implicații foarte profunde.

Două servicii de spionaj vor părți din imperiu

De departe, pentru Rusia cele mai importante operațiuni desfășurate de Wagner erau cele din țările africane, precum Libia și Republica Centrafricană, acolo unde mercenarii au câștigat încredere și s-au îmbogățit susținând lideri militari și autocrați.

Eforturile lor au ajutat Moscova să își răspândească influența în Africa, în același timp slăbind puteri occidentale ca Franța și SUA.

Două agenții de spionaj – SVR, serviciul de informații externe, și GRU, serviciul de informații al armatei – se luptă și ele pentru a prelua părți importante ale operațiunilor lui Prigojin. Doi oficiali din guverne diferite au spus că SVR va absorbi cel mai probabil canalele de propagandă și dezinformare online folosite în țările străine, în timp ce Ministerul Apărării și GRU ar putea prelua operațiunile mercenarilor Wagner.

Videoclipurile publicate de Burkina Faso și Mali a vizitei delegației ruse îl arată pe generalul Andrei V. Averianov, unul dintre cei mai importanți spioni ai Rusiei, cunoscut ca fiind șeful unei unități de elită specializată în misiuni de subminare, sabotaj și asasinare în străinătate, șezând lângă Iunus-bek Evkurov, ministrul adjunct al apărării.

Oficialii din Occident consideră că generalul Averianov este principalul candidat la conducerea măcar parțială a fostelor operațiuni Wagner ce vor fi incluse într-un sistem schimbător ce va implica mai multe companii militare private.

Potrivit unui oficial din Vest, plasarea miilor de mercenari Wagner în Belarus a fost realizată doar pentru a-i oferi Kremlinul destul timp să înțeleagă ce ofițeri au complotat împreună cu Prigojin în timpul rebeliunii și să îmbunătățească măsurile de apărare împotriva unui viitor atac.

În lunile dinainte de revolta sa eșuată, Prigojin devenise din ce în ce mai curajos. În primăvară a încercat să încline balanța în războiul civil din Sudan în favoarea unui notoriu grup paramilitar prin vânzarea de rachete sol-aer, iar în februarie, oficialii americani l-au avertizat pe președintele Ciadului că Prigojin plănuiește să îl asasineze.

După ce a preluat controlul în Rostov, Prigojin l-a umilit pe ministrul adjunct al Apărării, generalul-colonel Iunus-Bek Evkurov, ținându-l ostatic și certându-l. Acum, ministrul rus a avut ocazia să se răzbune – a călătorit în Siria și mai multe țări africane pentru a încerca să aducă trupele Wagner sub controlul Moscovei.

La Washington, oficialii spun că este prea devreme pentru a ne da seama cine va câștiga în final lupta pentru moștenirea lui Prigojin.

Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
#Rusia, #evgheni prigojin mort, #imperiu, #active, #grupul wagner, #Africa, #servicii secrete , #Prigojin mort