Ce înseamnă ”să ne așteptăm la ce e mai rău la iarnă”. Experți: ”Îi forțează pe români să trăiască ca pe vremea lui Ceaușescu”

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 21:00
61499 citiri
Ce înseamnă ”să ne așteptăm la ce e mai rău la iarnă”. Experți: ”Îi forțează pe români să trăiască ca pe vremea lui Ceaușescu”
Oraș atacat cu rachete FOTO Pixabay.com

Inflația a crescut deja la un nivel alarmant, au crescut ratele la bănci, facturile la energie bagă spaima în români, iar alimentele de bază se scumpesc pe zi ce trece. Anul acesta pare că prevestește apocalipsa, iar guvernanții admit că se poate să fie și mai rău de atât, cu toate măsurile sociale pe care le promit.

”Ne așteptăm la ce este mai rău” - expresia care este des folosită atunci când un om este pe moarte, iar medicii nu vor să îi dea familiei vestea direct. Acum este pe buzele tuturor când ne referim la situația economică și politică din țara noastră. Iar panica ia amploare pe măsură ce ne apropiem de iarnă. Mulți români nu știu de fapt cu ce se vor încălzi, dacă vor avea destui bani pentru mâncare sau medicamente sau dacă vor avea serviciu. Atunci când caută răspunsuri, primesc doar un ridicat din umeri și o ipoteză greu de suportat.

Adrian Negrescu: ”Românii vor simți, cu vârf și îndesat, terapia de șoc generată de inflație”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, că ”în această iarnă criza o vom simți în buzunar, în facturile la energie și gaze, în rata la bancă și în scăderea coșului de cumpărături”.

Cel mai greu va fi pentru cei cu venituri mici ”adică pentru marea majoritate a populației pe care inflația îi face pe lună ce trece să fie tot mai săraci”.

”Creșterea prețurilor la alimentele de bază, la utilități, la transport îi forțează să taie tot mai mult din puținul pe care îl au și să ajungă să trăiască ca pe vremea lui Ceaușescu.

Pentru mulți români, iarna care urmează va fi una foarte grea, pentru că facturile la întreținere vor crește, iar viața va fi tot mai scumpă. Masa zilnică este tot mai costisitoare, iar cei cu salariul minim, pensionarii cu 1.000 lei pe lună, familiile cu copii vor trebui să își drămuiască foarte atent banii pentru a ieși fără datorii din această iarnă, a explicat Negrescu.

Am putea spune că ”românii vor simți, cu vârf și îndesat, terapia de șoc generată de inflație”, este de părere expertul.

”Pe măsură ce ne vom adânci în criza economică, vom vedea, din păcate, tot mai puține produse la raft.

Producătorii de alimente și nu numai și-au redus gamele, au renunțat la produsele mai scumpe, și încearcă să vină pe rafturi cu alimente mai ieftine dar, din păcate, mai slabe calitativ.

Hipermarketurile au început deja să înlocuiască de pe rafturi produsele scumpe cu altele mai ieftine, în tentativa de a-și salva vânzările. Numărul clienților a scăzut semnificativ în ultima vreme.

Din păcate, pentru mulți dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu. Vor admira produsele și nu își vor permite să le cumpere. Iar dacă totuși vor găsi resurse, vor cumpăra majoritatea produselor alimentare la suta de grame”, a mai afirmat Adrian Negrescu.

Vor ieși oamenii în stradă?

Pe de altă parte, sociologul Ana Bulai este de părere că mesajele negative sunt transmise pentru ca atenția oamenilor să fie deturnată de la cum se cheltuiesc banii publici și că ”dracul nu va fi chiar atât de negru” în iarna aceasta. Însă, dacă se va continua cu acest discurs alarmant, spre toamnă vom avea și oameni în stradă care vor cere socoteală celor care ne conduc.

”Din punctul meu de vedere aceste mesaje negative pe care le transmit guvernanții din zona occidentală a lumii sunt menite să scadă nivelul așteptărilor, nu nepărat să anunțe o situație alarmantă. Oamenii, când sunt speriați, când așteaptă ceva rău la orizont, sunt de obicei obedienți, docili și puțin atenți la elemente care sunt contradictorii sau par a nu fi în logica lucrurilor. Sunt mai puțin atenți la felul în care se cheltuiește banul public sau la felul în care s-a cheltuit banul public.

Paradoxal, pare că toți șefii țărilor civilizate sunt într-un concurs: care dă știrile mai proaste primul și care are știrile cele mai proaste”, a spus sociologul Ana Bulai într-un interviu pentru Ziare.com.

Experta spune că oamenii vor trece și peste această iarnă și vor avea un sentiment de ușurare în primăvară.

”Nu cred că iarna aceasta va fi catastrofală pentru majoritatea românilor și pentru majoritatea locuitorilor din vestul Europei. Sigur, cheltuielile vor fi mai mari, dar nu de speriat. Oamenii însă vor avea un sentiment de ușurare în primăvară, având senzația că au trecut peste ceva îngrozitor și că politicienii, pe care în alte condiții i-ar fi dezavuat, au reușit, iată, să aducă corabia la mal, să ne arate o primăvară mai luminoasă.

Așa se întâmplă de fiecare dată când lumea se pregătește pentru un conflict. Este ceea ce numim efortul social pentru situații de criză, pentru situații limită, unde se cere favorabilitate cu mesaje mai degrabă negative. Dracul nu va fi atât de negru, sunt absolut convinsă, însă este o strategie de marketing și comunicare recomandabilă pentru decidenți care va fi menținută până spre primăvară.

Nu vor ieși oamenii în stradă pentru că tocmai acest lucru se caută cu această strategie de comunicare și nici presiunile pentru schimbarea actualului eșichier politic nu vor fi foarte mari.

Sigur că această schemă merge o dată. Este o schemă pentru ”o singură mână”. Dacă în primăvară lucrurile sunt la fel de prost gestionate și deciziile sunt la fel de incoerente, toamna anului viitor poate să prezinte aceste elemente de mișcări sociale, de conflict social pentru că oamenii nu sunt așa ușor de păcălit de multe ori”, a punctat Ana Bulai.

Cât de ”mai rău” poate fi în zona politică

Politicienii spun și ei, după fiecare ceartă pe holurile Guvernului sau Parlamentului sau în birourile lor, că se așteaptă la ce va fi mai rău. Ce înseamnă acest lucru pentru ei? Se va rupe coaliția?

Politologul Cristian Hrituc a explicat că sunt de fapt două scenarii. Însă unul dintre acestea este greu de luat în calcul.

”Sunt două variante. Poți să ai un scenariu maximal, să ai o rupere în coaliția de guvernare, iar acest lucru, din punct de vedere politic ar fi o catastrofă pentru toată România sau lucrurile pot merge în același fel cu aceeași alianță cu atacuri îndesite ale PSD care face jocul acesta de a fi la guvernare dar, în același timp de a se poziționa politic și de a arunca vina, în special pe facturile din energie, spre partea liberală, și tot așa.

Scenariul în care am avea o rupere a coaliției în iarnă este destul de puțin fezabil.

Ruperea se poate produce înainte de buget, însă dacă bugetul trece și cei doi parteneri ajung la o înțelegere, apoi este greu să motivezi o plecare din coaliție. O plecare din coaliție trebuie pregătită ca și discurs public pentru ca oamenii să înțeleagă de ce pentru că altfel poți să ajungi să ai un efect advers și să fii văzut ca iresponsabil, ca cel care a fugit și a lăsat țara la greu.

Din punctul meu de vedere, acum, după ultimele declarații ale lui Marcel Ciolacu, după ultimele poziționări, se pare că e un risc mic de rupere în această iarnă. Vorbim însă după iarna viitoare”, a explicat politologul.

Nici în context geopolitic lucrurile nu par să stea mai bine. Putin a amenințat în cel mai recent discurs al său că ar putea folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina. Iar analistul George Friedman, fondatorul și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures a comentat că rușii ar putea ataca România. Experții spun însă că așa ceva nu ar fi posibil.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#sa ne asteptam la ce este, #iarna, #criza economica, #energie, #facturi, #razboi , #stiri economice
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
...ca Ciuca si Klaus sa faca dus in doi cu apa rece toata iarna