Sfinții Ioachim și Ana. Peste 560.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Sambata, 09 Septembrie 2023, ora 08:51
2481 citiri
Sfinții Ioachim și Ana. Peste 560.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Icoana Sfinților Ioachim și Ana FOTO ziarullumina.ro

Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana sunt sărbătoriţi de Biserică în ziua de 9 septembrie.

Sfântul şi Dreptul Ioachim, tatăl Născătoarei de Dumnezeu, era din seminţia lui Iuda, descendent pe linie paternă al regelui David. Ioachim trăia în Nazaretul Galileii, având soţie pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din seminţia lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul şi a Mariei.

Sfânta Ana avea două surori: Maria, care a născut pe Salomeea, şi Sovia, mama Sfintei Elisabeta şi bunică a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

"Această însoţire de neam mare, Ioachim şi Ana, vieţuind după lege, drepţi au fost înaintea lui Dumnezeu; iar fiind îndestulaţi cu bogăţia cea materialnică, mai presus de toate aveau pe cea duhovnicească. Şi aşa, cu toate bunătăţile se înfrumuseţau ei, umblând în toate poruncile Domnului fără de prihană. Iar la tot praznicul deosebeau din averile lor două părţi, din care o parte o dădeau lui Dumnezeu la bisericeştile trebuinţe, iar cealaltă parte la săraci. Şi atât au plăcut lui Dumnezeu, încât i-a învrednicit pe ei să fie născători Fecioarei celei fără de prihană, pe care mai înainte a ales-o Lui spre maică". (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii Părinţi au avut după cincizeci de ani de însoţire, la o vârstă înaintată, primul copil, pe Maica Domnului, născută în cea de-a opta zi a lunii septembrie, fiica cea preacurată şi binecuvântată, începătoarea şi mijlocitoarea mântuirii neamului omenesc.

"Că nu era în acea vreme pe pământ, între oameni, mai bine primiţi lui Dumnezeu decât aceşti doi, Ioachim şi Ana, pentru viaţa lor cea neprihănită. Astfel că un dar ca acesta nu li s-ar fi dăruit lor dacă nu ar fi prisosit dreptatea şi sfinţenia lor mai mult decât a altora. Ci, precum singur Domnul avea să se întrupeze din Preasfânta, Preacurata Maică, aşa se cădea ca şi Maica Domnului să se nască din părinţi sfinţi şi curaţi". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Ioachim a murit după câţiva ani de la naşterea Maicii Domnului, având vârsta de optzeci de ani, iar Sfânta Ana, fiind văduvă, a plecat din Nazaret la Ierusalim şi acolo, aproape de fiica sa cea prea sfântă, rugându-se în biserica lui Dumnezeu, a trecut la Domnul, având şaptezeci şi nouă de ani.

Peste 560.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 500.000 de femei care poartă numele de Ana sau derivate ale acestuia şi doar aproximativ 2.500 de bărbaţi cu numele Anania sau Ioachim.

Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Ana.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#sarbatoare 9 septembrie, #Sfintii Ioachim si Ana, #onomastica , #sarbatoare