Acuzații de rasism la adresa Primăriei Madridului: Oficialii spanioli au folosit un bărbat alb cu fața vopsită în rolul unui personaj de culoare VIDEO

Sambata, 06 Ianuarie 2024, ora 12:57
1904 citiri
Acuzații de rasism la adresa Primăriei Madridului: Oficialii spanioli au folosit un bărbat alb cu fața vopsită în rolul unui personaj de culoare VIDEO
Termenul „blackface” se referă la „spectacolele de menestrel” din SUA secolului al XIX-lea, când albii îi batjocoreau pe negri. FOTO: YouTube.com

Primăria capitalei spaniole, Madrid, se confruntă cu acuzații de rasism, după ce oficialităţile au trimis copiilor un videoclip de Crăciun în care apare unul dintre cei Trei Magi, Balthazar, interpretat de un bărbat cu pielea albă, a cărui faţă a fost vopsită în negru, chiar dacă rolul i s-ar fi nimerit, natural, unui actor de culoare.

În Spania, în mod tradiţional, în dimineaţa zilei de 6 ianuarie, Melchior, Gaspard şi Baltazar aduc daruri copiilor, după ce, cu o zi înainte, au defilat prin oraşele şi satele ţării.

Joi, zeci de copii au primit primele lor videoclipuri. Pentru Regii Gaspard şi Melchior, doi actori cu pielea albă. Dar pentru Balthazar apare o „faţă neagră” (blackface), iar personajul nu conjugă verbele şi vorbeşte cu un accent forțat:

„Pentru tine, Luca, jucărie, cadou, pentru că ai fost foarte bun. Jucărie, cadou, foarte bun (...) trebuie să fii atent la şcoală. Eşti un băiat bun”, spune Balthazar în video.

Termenul „blackface” se referă la „spectacolele de menestrel” care au luat naştere în prima parte a secolului al XIX-lea în Statele Unite, în care albii îşi înnegreau feţele pentru a-i batjocori pe afro-americani.

Confruntat cu o avalanşă de critici, consiliul municipal de dreapta şi-a cerut scuze public.

„Este o greşeală regretabilă. Acest actor nu era persoana potrivită pentru a realiza aceste videoclipuri (...) am cerut explicaţii companiei care le-a realizat în numele primăriei”, a recunoscut viceprimarul María Inmaculada Sanz Otero.

Surse din primărie: Actorii de culoare s-ar fi îmbolnăvit de COVID

Potrivit El Pais, alte surse din cadrul primăriei au afirmat că aceasta a avut cinci actori negri pentru înregistrare, dar că trei dintre ei nu au putut să înregistreze din cauza programului încărcat şi alţi doi s-au îmbolnăvit de Covid. Astfel, soluţia găsită de firma care a comandat lucrarea a fost să vopsească în negru faţa unui alb.

Folosirea actorilor machiaţi în negru pentru a-l întruchipa pe Balthazar este încă obişnuită în Spania şi provoacă în fiecare an controverse, asociaţiile antirasiste denunţând aceste „blackfaces”, termen folosit pentru a descrie o persoană albă vopsită în negru.

La Madrid, primarul de stânga care a condus oraşul din 2015 până în 2019, Manuela Carmena, a pus capăt acestei practici în 2016, cu ocazia popularei parade a celor Trei Magi, transmisă în direct la televiziune. De atunci, capitala a angajat un bărbat de culoare pentru a juca rolul lui Balthazar.

„Este de neiertat şi iresponsabil ca rasismul să emane de la o instituţie” precum Primăria Madridului, a declarat, tot pe X, asociaţia antirasistă Afroféminas, denunţând un „video dezgustător” care ridiculizează populaţia de culoare.

Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
Fotografie unicat cu celebrul Alain Delon, cu permisiunea acestuia: "Mi s-a părut că era chipeş” FOTO
Fotografie unicat cu celebrul Alain Delon, cu permisiunea acestuia: "Mi s-a părut că era chipeş” FOTO
Anouchka Delon a publicat, luni, pe Instagram, o fotografie a tatălui ei, Alain Delon, "cu permisiunea acestuia". Actorul, care a fost plasat recent sub tutelă consolidată, apare cu faţa...
#scandal spania, #rasism, #negri, #actor, #video, #craciun , #Spania