Ministra de Externe Luminița Odobescu: ”România rămâne dedicată unui spaţiu Schengen puternic şi sigur”

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 23:50
2359 citiri
Ministra de Externe Luminița Odobescu: ”România rămâne dedicată unui spaţiu Schengen puternic şi sigur”
Ministra română de Externe Luminița Odobescu FOTO / Facebook Luminița Odobescu

România rămâne dedicată unui Spaţiu Schengen puternic şi sigur, a precizat, sâmbătă seara, ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Într-o postare pe pagina X (fostă Twitter), şefa diplomaţiei române salută decizia Consiliului UE de a ridica controalele la frontierele aeriene şi maritime interne pentru România şi Bulgaria.

"Un rezultat important pentru cetăţenii României. Mulţumirile noastre tuturor partenerilor şi instituţiilor UE pentru sprijin. România rămâne dedicată unui spaţiu Schengen puternic şi sigur", a scris ministra de Externe.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a transmis, printr-un comunicat, că salută adoptarea la 30 decembrie a Deciziei privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, un obiectiv pe care MAE l-a susţinut şi promovat activ prin demersuri politico-diplomatice constante derulate pe tot parcursul procesului de aderare a României la Schengen şi intensificate în ultima perioadă.

Potrivit MAE, această evoluţie pozitivă consolidează parcursul de integrare a României în cadrul Uniunii Europene şi al spaţiului de liberă circulaţie, generând avantaje directe pentru cetăţenii români atât din ţară, cât şi din străinătate.

Astfel, începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime, precizează MAE.

”Totodată, din perspectiva aspectelor de interes direct pentru activitatea MAE, salutăm prevederile din Decizie care permit uniformizarea politicii naţionale privind vizele de scurtă şedere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulaţie în interiorul UE”, se menţionează în comunicat.

MAE va continua să sprijine activ Ministerul Afacerilor Interne şi alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.

”Prin declaraţiile anexate la decizia Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui Spaţiu Schengen funcţional şi integrat, prin măsuri consolidate de protecţie a frontierelor externe. MAE mulţumeşte Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European şi altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României”, se mai arată în comunicat.

România a finalizat cu succes etapa de evaluare tehnică prevăzută de acquis-ul Schengen, îndeplinirea de către ţara noastră a criteriilor privind aderarea la Spaţiul Schengen fiind recunoscută prin Concluzii ale Consiliului la 9 iunie 2011.

În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen a fost confirmată şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).

În procesul său înspre aderarea deplină la spaţiul de liberă circulaţie, România a parcurs o serie de etape tehnice, prin obţinerea accesului integral la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), odată cu adoptarea, la 1 august 2018, a unei Decizii a Consiliului în acest sens, precum şi prin adoptarea la 12 octombrie 2017 a Deciziei privind accesul pasiv al României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS), aceasta din urmă fiind efectiv pusă în aplicare în anul 2021.

Cel mai recent, continuarea îndeplinirii condiţiilor pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen a fost reconfirmată de către Comisia Europeană şi de către experţi europeni cu ocazia celor două vizite voluntare derulate în România în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

Conform termenilor Deciziei adoptate la 30 decembrie 2023, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu cele două ţări şi între acestea se vor ridica începând cu 31 martie 2024.

De asemenea, începând cu aceeaşi dată, prevederile Codului Comunitar de Vize vor fi aplicate integral de către cele două ţări. Totodată, Consiliul UE depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.

Ungaria ajută România la Euro 2024! Victorie în prelungiri a maghiarilor
Ungaria ajută România la Euro 2024! Victorie în prelungiri a maghiarilor
Ungaria a învins Scoţia, 1-0, marcând în minutul al zecelea al prelungirilor, în ultima etapă a fazei grupelor la Euro 2024. Germania şi Elveţia merg mai departe în optimi, iar maghiarii...
Argint european pentru echipa României, după o finală cu Ungaria
Argint european pentru echipa României, după o finală cu Ungaria
Echipa masculină de sabie a României a câştigat duminică medalia de argint a probei în cadrul Campionatului European de Scrimă de la Basel. Echipa României, formată din Răzvan Ursachi,...
#Schengen Romania aderare, #Romania, #ministru Externe, #state UE, #frontiere , #Spatiul Schengen
  1. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  2. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  3. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  4. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  5. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  6. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  7. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  8. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  9. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO
  10. UPDATE Accident la o fabrică de lactate: Patru bărbați au căzut într-un bazin de decantare. Toți au murit. Printre ei, directorul firmei VIDEO