Ziare.com

Criza globala a educatiei se adanceste, cu scolile inchise de COVID. Iata cum stau lucrurile

de Valentin Dimitriu
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 15:16

   

Criza globala a educatiei se adanceste, cu scolile inchise de COVID. Iata cum stau lucrurile
Avand in vedere ca aproape 1,2 miliarde de elevi sunt in continuare afectati de inchiderea scolilor si se confrunta cu realitatile invatarii la distanta, intr-o perioada marcata de pandemia de COVID-19, UNICEF avertizeaza ca inegalitatile inerente in ceea ce priveste accesul la instrumente si tehnologie risca sa adanceasca criza globala a educatiei.

"Exista inegalitati profunde in ceea ce priveste accesul la tehnologie si la materialele necesare pentru a continua invatarea intr-o perioada in care scolile sunt inchise. De asemenea, copiii al caror proces de invatare beneficiaza de un sprijin limitat din partea familiei nu au aproape niciun mijloc de a-si sustine educatia.

Oferirea unor instrumente educationale si accelerarea obtinerii accesului la internet pentru fiecare scoala si fiecare copil sunt esentiale
", a declarat Robert Jenkins, director al departamentului pentru educatie din cadrul UNICEF.

"O criza a educatiei exista deja inainte de declansarea pandemiei de COVID-19. In prezent ne confruntam cu o criza care se adanceste si genereaza si mai multe disparitati".

Cele mai recente date privind accesul la educatia la distanta:

Accesul la Internet

➤ In 71 de tari, mai putin de jumatate din populatie are acces la internet. In ciuda acestei disparitati, 73% dintre guvernele celor 127 de tari care raporteaza date folosesc platforme online pentru a oferi educatie in perioada cand scolile raman inchise. In tarile raportoare din America Latina si regiunea Caraibelor, 90% dintre masurile guvernamentale privind continuitatea invatarii includ platforme online.

➤ In majoritatea tarilor din Africa, mai putin de un sfert din populatie are acces la internet.

➤ Datele UNICEF din 14 tari arata ca elevii care au acces la internet la domiciliu au competente de citire de baza mai dezvoltate decat copiii care nu au acces.

Educatie facuta la televizor

➤ In ciuda disparitatilor privind averea, televiziunea este principalul canal folosit de guverne pentru a oferi educatie la distanta; 3 din 4 guverne din 127 de tari participante la studiu folosesc televiziunea ca sursa de educatie pentru copii . Peste 90% din tarile din Europa si Asia Centrala folosesc televiziunea ca mijloc de invatare la distanta; in Asia de Sud, procentul este de 100% . In America Latina si Caraibe, 77% dintre tari ofera programe de educatie prin intermediul canalelor de televiziune nationale.

➤ In 40 din 88 de tari in care exista date, copiii care locuiesc in gospodarii urbane au sanse de cel putin doua ori mai mari sa aiba un televizor decat copiii din gospodariile rurale. Cele mai mari disparitati se gasesc in Africa sub-sahariana. In zonele rurale din Ciad, doar 1 din 100 de gospodarii are televizor, comparativ cu 1 din 3 gospodarii din mediul urban. In zonele rurale din Guineea si Mauritania, 8% si, respectiv, 7% dintre gospodarii au televizor, comparativ cu 76% dintre gospodariile din zonele urbane din ambele tari.

Se poate si prin radio, doar sa existe curent

➤ Radioul este pe locul trei in clasamentul platformelor cel mai frecvent utilizate de catre guverne pentru a oferi educatie in perioada cand scolile sunt inchise; 60% dintre cele 127 de tari analizate folosesc aceasta metoda. Procentul gospodariilor care detin un aparat de radio variaza foarte mult in cadrul regiunilor, precum si de la o regiune la alta. Doar 1 din 5 gospodariile din Asia de Sud detine un aparat radio, comparativ cu 3 din 4 gospodarii din America Latina si Caraibe.
SMS/Dispozitive mobile/Retele de socializare

➤ Peste jumatate dintre tari folosesc SMS-ul, dispozitivele mobile sau retelele de socializare ca sistem alternativ de furnizare a actului educational; in Europa si Asia Centrala, 74% dintre tarile participante la studiu folosesc aceste metode. Aproximativ jumatate dintre cele 127 de tari ofera resurse tiparite, ce pot fi luate acasa; doar 11% asigura vizite la domiciliu.

Electricitate

➤ Exista disparitati majore intre cele mai bogate si cele mai sarace gospodarii. Aproape toate metodele utilizate pentru a oferi educatie la distanta necesita electricitate. Cu toate acestea, in cele 28 de tari unde exista date disponibile, doar 65% dintre gospodariile aflate in categoria celor mai sarace au energie electrica, comparativ cu 98% dintre gospodariile din categoria celor mai bogate.

➤ In sapte tari, inclusiv Coasta de Fildes, Lesotho, Kiribati, Sudan, Gambia, Guineea-Bissau si Mauritania, mai putin de 10% dintre cele mai sarace gospodarii au energie electrica.

Progrese inregistrate la nivel mondial in ceea ce priveste accesul la invatarea la distanta:

De la inceputul pandemiei de COVID-19, sistemele de invatamant din multe tari s-au transformat rapid pentru a sprijini copiii in vederea invatarii la distanta.

➤ In tari din Africa de Vest si Centrala, inclusiv Coasta de Fildes, Republica Democratica Congo si Nigeria, guvernele colaboreaza cu furnizorii locali de servicii pentru a oferi educatie prin internet pentru elevii de scoala primara si gimnaziu; de asemenea, se folosesc si abordari bazate pe radio, TV si resurse imprimate pe hartie.

➤ In Timorul de Est, programul de invatare la distanta "Eskola ba Uma" (Scoala se muta acasa) permite copiilor sa continue invatarea prin intermediul televiziunii, radioului si platformelor online. Pentru cei fara acces la oricare dintre aceste optiuni, UNICEF, in parteneriat cu Telenor ofera, in zonele rurale, acces gratuit la materiale de invatare pentru 600.000 de utilizatori de telefoane mobile.

➤ In Somalia, lectiile inregistrate offline sunt incarcate pe tablete alimentate cu energie solara si puse la dispozitia copiilor. Lectiile video sunt, de asemenea, distribuite prin intermediul retelelor de socializare, cum ar fi WhatsApp si Facebook, si, de asemenea, transmise prin radio si televiziune.

➤ In Mongolia, televiziunea a fost principalul mediu pentru invatarea la distanta. UNICEF a colaborat cu guvernul pentru a produce lectii TV pentru invatamantul prescolar si primar in limbile tavana si kazaha pentru copiii apartinand minoritatilor etnice. De asemenea, UNICEF a colaborat cu administratiile locale pentru a produce materiale de invatare offline in sprijinul elevilor de scoala primara din zone indepartate, unde accesul la televizor si/sau internet este limitat.

➤ In Kargazstan, copiii au acces gratuit la invatarea la distanta prin intermediul platformelor online, a trei canale de televiziune nationale si a doua aplicatii gratuite pentru dispozitivele mobile. UNICEF a sustinut, de asemenea, dezvoltarea si diseminarea continutului pentru copiii cu nevoi educationale speciale, asigurandu-se ca toate lectiile la distanta sunt, de asemenea, oferite prin limbajul semnelor. De asemenea, se ofera subtitrari pentru toate lectiile in limbile minoritare uzbeca si tadjica, pentru ca niciun copil sa nu fie lasat in urma.

➤ In Uruguay, prin parteneriatul dintre Planul CEIBAL si compania de telecomunicatii ANTEL, s-a oferit acces la toate continuturile de invatare puse la dispozitie de guvern, fara consum de date.

➤ In Jamaica, Ministerul Educatiei ofera lectii la toate nivelurile prin televiziunea publica nationala, radio, platforme online si WhatsApp. De asemenea, se fac eforturi pentru a oferi acces la tablete conectate la internet si continut pentru 210 dintre cei mai vulnerabili elevi, pentru a le inlesni continuitatea educatiei.

➤ In Mexic, strategia guvernamentala de invatare la domiciliu ofera servicii de educatie la distanta prin intermediul televiziunilor nationale, radioului si canalelor digitale. Continutul difuzat se bazeaza pe programele de educatie nationale.

➤ In Bangladesh, datorita UNICEF, guvernului si Access to Information (a2i), copiii de scoala primara si secundara acceseaza lectii inregistrate si televizate.

➤ In Vietnam, anumite teste si module au fost scoase din programa scolara, iar altele au fost amanate pentru anul scolar urmator, pentru a le permite elevilor sa recupereze lectiile pierdute, pe parcursul intregului an viitor, precum si pentru a reduce presiunea academica si stresul psiho-social.

Credeti ca Romania sta mai bine?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2932 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe cand

o analiza obiectiva privnd efectele fiecarui ministru asupra actului educational, prin interventiile legislative.
Pe alta parte, cred ca se considera in continuare ca o "gloata needucata" e mai usor de minciunit decat una educata! Dar exista si riscul "sa explodeze mamaliga"!
Cred ca ni se datoreaza totul, daca gandim cum am votat, adica iresponsabil, cu gandul la promisiuni desarte, lapte si miere...Aiurea, progresul implica munca, retinere, unele sacrificii.La noi e valabil asta numai pentru popor, pentru "marita clasa conducatoare" nu e valabil nimic.Ei schimba chiar si legea gravitatiei, ca tot nu e data de ei...Ce, Adrian Serverin nu "lua masuri in Parlament" pentru ca apa sa nu mai aiba 2 molecule de hidrogen si doar una de oxigen ?!!

 

 

nu are sens prea multa educatie

se ajunge ca aici sa faci una doua facultati iar inginerii it sa aiba doar locuri de munca de necalificati.

 

 

E curio să se discute despre Educație

pe un zite care face publicitate ("dvertoriale") constant la taraba de diplome universitare "Spiru Haret". 😅 😂 🤣

 

 

Dupa doar cativa ani de guvernare

a acestor partide muncitoresti Romania a ajuns sa dubleze datoria externa si sa angajeze dupa culoarea ochilor nu numarul de diplome. S-a ajuns sa se deschida centrele comerciale pe jumatate cu ingramadirea oamenilor acolo, nu sa se foloseasca distanta sociala si sa se foloseasca asa jumatate din suprafata.

 

 

doar sa nu se vrea digitalizare

si educatie atunci lasi itstii someri si iti angajezi nepotii care nu stiu sa deschida un calculator.

 

 

Biblioteca Digitală a Bucurestilor ar salva situatia

De Centenar, a dispărut de pe net Biblioteca Digitală a Bucurestilor, unde Diaspora si cercetătorii si liceenii aveau liber acces la numeroase cărti clasice de istorie si literatură. Faptul că nu o avem in momentul coronavirus ar trebui să fie discutat in Parlament, la cererea PSD sau a Primăriei Capitalei.

 

 

criza globala a educatiei nu se datoreaza coronavirusului

se datoreaza coruptiei si superficialitatii sistemelor de educatie ticsite cu "dascali" inapoiati si analfabeti functionali, care de cele mai multe ori predau niste lucruri sterile si inutile. profii se concentreaza pe obtinerea salariului si a bonusurilor, scolerii pe obtinerea diplomelor bune de sters la c*r

 

 

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici UE

Programa scolara pt "Culegatori" ...cultura generala (ev-mediu ...sec.XIX) ...apa de ploaie ...viitor in ceata
...prof. Diletanti ...incapabili sa dea un sfat util ...activitati extraScolare sec.XXI

...parinti lumea 3-a ...meditatii spalat creiere ...treapta & bac

...un sut in dos ...prof kk-mate-vianu ...insistente, fineturi, exigenta ...ultimile noutati ...polinoame Viete 1591 ..."tare"

prof. Diletanti ...spalati creiere cu tupeu ...succes

votati degeaba
...

 

 

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici UE

Nesimtire mioritica ...exemplu ...IT-Vianu
...NU exista cerc programare sec.xxi ...dar avem trupa de teatru :)

kk-it-vianu ...dati jos firma "...liceu-informatic"
...nu e pt. Diletanti ca voi
...

 

 

cum de unicefu' NU sufla o vorba despre situatia din cele doua...

...tari din America de nord? astea nu sunt membre a unicefului?

 

 

kk-IT-Vianu ...liceu informatic ...abandon IT >70 % ...:)

Parinti lumea 3-a ...tepe mioritice
...faceti meditatii treapta ...naveta liceu elita ...merita :)))

 

 

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Competitiv Vest ...profil-mate-info ...licee elita :) ...kk-IT-Vianu & co ...>20 promotii creiere spalate
...profil-mate-info ...record absolut ...abandon IT ...cel mai mare din UE ...statistici oficiale

Competitiv Vest ...profil-mate-info
...alta mancare de peste ...exclus programa scolara pt "Culegatori"
...exclus prof. Diletanti ...IT-Vianu & co ...v. rezultate statistice oficiale

...pt tocilari ...ochelari de cal ...amatori kk-mate (...irelevant vest) ...ati gresit drumul baieti :)

va recomand ...mai invatati ceva carte ...programare sec.XXI
...exclus prof. Diletanti ...kk-it-vianu & co
...gasiti un ing.it ...portofoliu sec.xxi ...la vedere

Cele mai bune jocuri mioritice

...game Car @ ... http://oportun.3x.ro/race/race.html
...game Aircraft ... http://oportun.3x.ro/air/air.html
...game Tanc @ ... http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html

..corona Virus ...http://oportun.3x.ro/corona/index.html

Programare == Joc ...distractiv ...NU pierde timpul (..."pierde-vara")
...Vacanta Mare ...un moment prielnic ...de start (iunie)

succes :)
...

 

 

Pai... e putin cam gresit ce spui dumneata

Pandemia de prostie Covid-19 a transformat-o intr-o criza globala

 

 

Criza gloala a educatiei

este cauzata de pandemia de prostie numita COVID19

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor