After-school, o solutie mai buna decat bona sau "cheia de gat"

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 12:09
3423 citiri
After-school, o solutie mai buna decat bona sau "cheia de gat"

Pentru parintii cu dare de mana, preocupati de educatia si siguranta copiilor lor, centrele after-school ofera conditii de exceptie pentru cei mici, dupa terminarea orelor.

O masa calda, un mediu placut pentru joaca si lectii, o ora de sport, aceasta este oferta in majoritatea centrelor after school-urilor pentru copii, scrie Evenimentul Zilei.

Aceste locuri, in care copiii din clasele primare invata o limba straina si fac sport, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice, nu sunt doar o moda trecatoare in secolul vitezei, ci o necesitate, cred specialistii.

Potrivit acestora, este vorba despre o solutie mult mai buna decat bona, care are tendinta sa rasfete prea tare copilul, sau decat cealalta varianta, "abandonarea copilului cu cheia de gat".

Conceptul de after school este destul de nou pentru parintii romani. Centre speciale, care nu seamana nici cu scoala, nici cu casa, unde copiii invata si se distreaza, suna tentant pentru parintii care lucreaza cel putin opt ore pe zi.

Acest tip de servicii se adreseaza copiilor din clasele I-IV, au program de dimineata pana seara, in jurul orei 19.00, de luni pana vineri. Cele mai multe functioneaza si pe durata vacantelor, cu exceptia celei de Craciun.

La cererea parintilor, se pot organiza petreceri aniversare, chiar excursii sau vizite la muzee, la teatru, la Gradina Zoologica.

In programul zilnic intra atat somnul de dupa-amiaza cat si efectuarea temelor, ceea ce reprezinta o adevarata usurare pentru parintii mult prea ocupati.

Pe de alta parte, psihologii le recomanda parintilor sa aleaga programele after school, pe care le considera mult mai benefice decat o bona. "After school nu este o moda , ci o necesitate, in Romania. Copilul trebuie sa-si petreaca cat mai mult timp in colectivitate. De asemenea, un astfel de program, este o ocazie ideala pentru copil de a socializa", este de parere psihoterapeutul Cristiana Levitchi.

Din punct de vedere financiar, oferta pare mai putin atractiva. Centrele after school au tarife intre 500 si 700 de lei pe luna, iar acestea cresc, ajungand pana la 1.300 de lei lunar, in functie de cursurile optionale.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
#after school, #centre, #copii, #program, #teme, #bone , #invatamant