Aproape jumatate dintre copiii din mediul rural nu pot citi fara greseli - studiu

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 23:40
2198 citiri
Aproape jumatate dintre copiii din mediul rural nu pot citi fara greseli - studiu
Foto: adevarul.ro

Patru din zece copii din mediul rural nu pot parcurge un text de 60 de cuvinte fara greseli, iar 4% dintre ei nu inteleg ce citesc, in conditiile in care implicarea lor in activitatile casnice este privita in gospodarii ca o forma de educatie, rezulta dintr-un studiu prezentat miercuri.

Studiul "Bunastarea copiilor din mediul rural", prezentat de World Vision Romania, arata ca locuirea in mediul rural induce dezavantaje clare de acces la educatia timpurie si cea scolara.

In plus, fata de absenta accesului la crese in mediul rural, au fost observate dificultati in accesul la scoala si gradinita, reflectate in durata mare a deplasarii la unitatile de invatamant.

"Aproape un sfert dintre copii (23%) petrec in drumul dintre casa si scoala o ora sau mai mult. De altfel, distanta mare intre locuinta si unitatea de invatamant este motivul invocat de 5% dintre respondentii adulti ai caror copii nu au frecventat niciodata gradinita", se arata in studiu.

Aproximativ o cincime dintre copii declara ca uneori sunt tratati la scoala mai rau decat alti colegi de-ai lor, un predictor important al aprecierii subiective a copiilor fiind nivelul de dotare al gospodariei din care provin. Astfel, copiii care provin din locuinte cu dotari modeste se simt in medie mai putin confortabil la scoala decat ceilalti copii, sustin autorii studiului.

Totodata, studiul a cuprins si o componenta de evaluare a cunostintelor si abilitatilor de matematica, precum si a celor de citire si de intelegere a unui text in randul elevilor din mediul rural, din clasa I pana in clasa a VII-a.

La matematica, doar 80% dintre ei au obtinut un scor mai mare decat media scorurilor obtinute prin alegerea raspunsurilor la intamplare.

Pe de alta parte, doar 40% dintre cei 1.340 de copii carora li s-a aplicat testul au citit corect un text simplu de 60 cuvinte, iar 4% dintre ei nu au inteles ce au citit.

"Per ansamblu, rezultatele copiilor la cele doua teste sunt ingrijoratoare si necesita masuri rapide, cumulate, din partea scolii, a familiei si a comunitatii", au spus specialistii.

Aproximativ 90% dintre parinti spun ca sustin educatia copilului prin pastrarea constanta a legaturii cu scoala si verificarea temelor copilului si aproape toti sunt de acord cu faptul ca "omul cat traieste invata".

Cate ore muncesc copiii de la tara in gospodarie

In ciuda faptului ca un procent important din randul parintilor este pentru pastrarea legaturii cu scoala, copiii din mediul rural petrec in medie doua ore pe zi pentru activitati de curatenie, ingrijire a animalelor sau ingrijire a altor membri ai gospodariei.

Implicarea copiilor in activitati casnice este privita in gospodariile rurale atat ca o forma de educatie, cat si ca un mijloc de a utiliza intr-un mod productiv prezenta copilului in gospodarie.

"Cei mai multi copii muncesc, in medie, doua ore pe zi, insa 13% dintre ei afirma ca muncesc timp de patru ore sau mai mult pe zi. (...) Durata de peste o ora, alocata de 23% dintre copii, pentru deplasarea la scoala, cele doua ore in medie alocate activitatilor desfasurate de copil in gospodarie, conditiile de locuire, sanatatea si nutritia, asa cum au fost surprinse din raspunsurile adultilor din gospodarie, pot fi raspunzatoare pentru performantele scazute ale elevilor", sustin specialistii World Vision.

Cercetarea a evaluat cateva aspecte privind calitatea vietii copiilor din mediul rural, folosind perspectiva copiilor si pe cea a adultilor din gospodarie.

Esantionul a cuprins 1.460 de gospodarii, alese in mod aleator din 261 de sate din 128 de comune aflate in judetele Iasi, Vaslui, Constanta, Ialomita, Valcea, Dolj, Olt si Cluj.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#copii invatamant mediul rural, #copii citit mediu rural citit, #educatie copii mediu rural , #invatamant