Marile universitati au "pierderi nemaivazute" din cauza crizei

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 13:35
2390 citiri
Marile universitati au "pierderi nemaivazute" din cauza crizei

Marile universitati din SUA inregistreaza pierderi nemaivazute pana acum, in timp ce nici renumitele universitati din Marea Britanie nu o duc prea bine.

Universitatea Harvard, cea mai bogata dintre toate, cu un fond de dotare in valoare de 37 de miliarde de dolari, este si cea mai afectata, presedinta acesteia, Drew Gilpin Faust, recunoscand intr-un mail trimis in luna noiembrie studentilor si angajatilor existenta "unor pierderi nemaivazute pana acum", scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.

In cazul in care ratingul emis de agentia Moody se va adeveri, Harvard urmeaza sa piarda pana la sfarsitul anului 11 miliarde de dolari din capitalul sau aflat in fonduri de investitii.

Pierderile nu cruta nici celelalte universitati private, Dartmouth College pierzand 220 de milioane de dolari, in timp ce Stanford a anuntat un plan de economii in valoare de 45 de milioane de dolari.

Ziarul Chronicle of Higher Education anunta si el saptamana trecuta intentia a cinci universitati de a inainta plangeri la adresa managerilor fondurilor lor.

Criza va atinge insa si universitati sau colegii de stat, la care sunt inscrisi trei sferturi din studentii americani.

Astfel, universitatea din Virginia a pierdut in ultimele patru luni 900 de milioane de dolari, adica 20 la suta din capitalul sau investit.

In acelasi timp au fost reduse subventiile acordate universitatilor de catre statele federale, din cauza scaderii incasarilor in materie de taxe si impozite. Reactia imediata a fost desigur cresterea taxelor de studiu.

Conform unui sondaj realizat de serviciul Internet de asistenta pentru gasirea unor burse pentru studenti MeritAid, 57 la suta din familiile americane cauta acum un colegiu mai ieftin pentru copiii lor, in timp ce 16 la suta au renuntat deja la gandul trimiterii copiilor la un colegiu.

La toate acestea se adauga dificultatea de a mai obtine credite de studii de la jumatatea anului incoace, dat fiind ca multe din bancile americane refuza sa acorde asa ceva pentru colegii mai ieftine si fara nume sonore, creditul fiind, de altfel, singura modalitate pentru a putea studia, pe langa banii economisiti de parinti.

Pentru majoritatea studentilor, subventia pentru educatie in valoare de 4.000 de dolari, promisa de Barack Obama, ar putea sa vina prea tarziu.

Criza financiara afecteaza si marile universitati din Marea Britanie

Potrivit datelor provenite de la HEFC (Consiliul pentru Promovarea Educatiei Superioare), doar Oxford si Cambridge au pierdut 30 respectiv 11 milioane de lire sterline.

Ministrul pentru universitati John Denham a apelat la studenti, partenerii de afaceri si donatori, la postul BBC, cerandu-le sa trateze universitatile cu acelasi grad de incredere ca pana acum.

Sistemul de invatamant superior din Marea Britanie, privatizat la maxim, ar putea sa intre si mai tare in criza.

Marile case de pensii ale universitatilor sunt societati de administrare de fonduri care au facut speculatii pe piata internationala de actiuni.

Universitatile nu mai au acum de ales decat intre a reduce pensiile angajatilor sau a mari cotizatiile, sau ambele.

In timp insa ce Oxford, si nu numai, face presiuni asupra guvernului pentru a ridica limita superioara legala a taxelor, acum in valoare de 3000 de lire sterline, deja se profileaza la orizont o noua gaura financiara.

Turbulentele de pe piata au cauzat oscilatii ale valutelor in tarile din Extremul Orient, ceea ce a facut ca studiul la universitatile britanice sa fie mai scump decat la cele australiene sau americane.

Aceasta face ca multi studenti din afara, care contribuiau la bugetul anual cu 1,6 miliarde de lire sterline, sa nu mai vina. Deja de pe acum un numar de 150.000 de studenti asteapta de luni de zile sosirea subventiei de studiu, fiind vorba aici de doar 40 de euro pe saptamana, o suma mica ce-i drept dar, asa cum spunea o studenta, vitala pentru existenta, atata vreme cat ea reprezinta jumatate din venitul saptamanal al studentului britanic, care trebuie sa aleaga in lipsa ei intre incalzire sau mancare.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#universitati americane pierderi, #criza financiara, #reducere fonduri , #invatamant