Incepe scoala, dar razboiul continua in ce priveste licitatia pentru manuale

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 23:08
2070 citiri
Incepe scoala, dar razboiul continua in ce priveste licitatia pentru manuale
Foto: lideruldeopinie.ro

Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.

Presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat ca au fost primite 11 contestatii privind licitatiile pentru manunalele de clasa I si a II-a, iar din acestea trei s-au admis, doua au fost respinse fara interes, iar sase, admise in parte.

"In acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor in zece zile", a spus presedintele CNSC.

Remus Pricopie: In urmatorii patru ani vom inlocui toate manualele

Dupa deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Print SRL au formulat contestatii, care au fost respinse.

Membrii Federatiei Editorilor din Romania (FER) au anuntat, in 21 august, ca au depus 17 contestatii si au sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul in care s-a facut licitatia pentru manualele scolare.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat ca acuza CNEE de inconstienta, pentru ca pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte si, in urma licitatiei, au fost acoperite doar noua discipline, astfel ca pentru 75 la suta dintre discipline nu sunt manuale.

Pricopie a informat Guvernul ca CNSC se va propunta miercuri asupra contestatiilor la manuale

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a informat in sedinta de Guvern ca CNSC se va pronunta miercuri asupra contestatiilor depuse in urma licitatiilor la manualele scolare, urmand ca astfel noile manuale pentru elevi sa poata fi tiparite, a declarat premierul Victor Ponta.

Ea a anuntat ca a fost facuta o plangere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestatiilor.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat ca prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educatiei", precizand ca s-ar fi putut cumpara manuale pentru toti copiii timp de 40 de ani.

Solicitat sa spuna daca elevii de clasa I vor avea manuale noi pe banci la inceperea anului scolar, Ponta a aratat ca, in urma decizie Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), ministrul Educatiei, Remus Pricopie, va da toate lamuririle necesare privind editarea manualelor scolare.

Premierul a aratat ca nu au mai fost tiparite noi manuale de aproximativ zece ani, iar de anul acesta va fi vorba si de manuale digitale, ce pot fi descarcate online.

Ministrul Remus Pricopie declara, saptamana trecuta, ca in 15 septembrie elevii din clasele intai si a doua vor avea si manualele digitale, urmand ca pana atunci sa fie rezolvate toate contestatiile, el precizand ca ceilalti elevi vor invata tot dupa vechile manuale.

"Eu cred ca ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, stiti bine ca sunt mai multe solicitari la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsa, mai sunt 17 daca nu ma insel, care au fost conexate. E o decizie data de instanta, nu ne putem pronunta inainte de aceasta instanta.

Eu cred ca vom merge in directia buna si ca vom avea manuale pe 15 septembrie, evident in format digital. Daca decizia este pozitiva, atunci manualele vor putea fi incarcate pe internet imediat ce se semneaza contractele", spunea Pricopie in 5 septembrie.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Pricopie licitatii manuale contestatii, #consiliu contestatii manuale scolare, #contestatii manuale scolare solutionare , #manuale