FSLI: 3.500 de profesori vor ajunge in somaj, dupa aplicarea Legii Educatiei

Marti, 01 Februarie 2011, ora 19:52
1651 citiri
FSLI: 3.500 de profesori vor ajunge in somaj, dupa aplicarea Legii Educatiei

Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au atras atentia, marti, la Baile Tusnad, ca aproximativ 3.500 de cadre didactice risca sa ramana fara un loc de munca, dupa intrarea in vigoare a noii Legi a Educatiei.

Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat intr-o conferinta de presa ca lipsa normelor metodologice va duce la "aplicarea dupa ureche a Legii Educatiei". Unul dintre efecte este, in opinia lui Liviu Marian Pop, acela ca foarte multi profesori cu 25 de ani de vechime si gradul I vor ramane fara un loc de munca, intrucat creste norma didactica de la 16 la 18 ore.

O alta problema ridicata de liderii FSLI este aceea a politizarii excesive a conducerii unitatilor de invatamant si a inspectoratelor scolare, in zonele unde exista minoritati nationale.

Liviu Marian Pop a subliniat ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, o Lege a Educatiei stipuleaza ca o functie de director de unitate scolara si de inspector scolar al minoritatilor nu se poate ocupa decat daca exista un aviz al grupului parlamentar.

La randul sau, presedintele de onoare al FSLI, Aurel Cornea, a acuzat faptul ca noua Lege a Educatiei a creat un haos generalizat in sistemul de invatamant.

"In loc sa asistam, in fapt, la reformarea sistemului de invatamant, asistam la acest haos. (...) Aceasta lege nu asigura competente profesionale si pe meserii, se diminueaza perioada de scolarizare la noua clase obligatorii, pentru cadrele didactice nu s-a realizat nimic, prin aceasta lege, care sa duca la stabilizarea fortei de munca si motivarea ei si, in ceea ce priveste managementul, asistam la o restrangerea a drepturilor pentru ca liderul de sindicat nu mai are nici dreptul de observator in Consiliul de Admnistratie', a mai spus Aurel Cornea.

Conducerea FSLI s-a intalnit la Baile Tusnad cu lideri de sindicat si secretari generali din toate judetele tarii pentru a discuta pe marginea Legii Educatiei, dar si a Legii salarizarii unice sau a contractului colectiv de munca.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...