FSLI: 3.500 de profesori vor ajunge in somaj, dupa aplicarea Legii Educatiei

Marti, 01 Februarie 2011, ora 19:52
1737 citiri
FSLI: 3.500 de profesori vor ajunge in somaj, dupa aplicarea Legii Educatiei
Foto: Arhiva

Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au atras atentia, marti, la Baile Tusnad, ca aproximativ 3.500 de cadre didactice risca sa ramana fara un loc de munca, dupa intrarea in vigoare a noii Legi a Educatiei.

Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat intr-o conferinta de presa ca lipsa normelor metodologice va duce la "aplicarea dupa ureche a Legii Educatiei". Unul dintre efecte este, in opinia lui Liviu Marian Pop, acela ca foarte multi profesori cu 25 de ani de vechime si gradul I vor ramane fara un loc de munca, intrucat creste norma didactica de la 16 la 18 ore.

O alta problema ridicata de liderii FSLI este aceea a politizarii excesive a conducerii unitatilor de invatamant si a inspectoratelor scolare, in zonele unde exista minoritati nationale.

Liviu Marian Pop a subliniat ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, o Lege a Educatiei stipuleaza ca o functie de director de unitate scolara si de inspector scolar al minoritatilor nu se poate ocupa decat daca exista un aviz al grupului parlamentar.

La randul sau, presedintele de onoare al FSLI, Aurel Cornea, a acuzat faptul ca noua Lege a Educatiei a creat un haos generalizat in sistemul de invatamant.

"In loc sa asistam, in fapt, la reformarea sistemului de invatamant, asistam la acest haos. (...) Aceasta lege nu asigura competente profesionale si pe meserii, se diminueaza perioada de scolarizare la noua clase obligatorii, pentru cadrele didactice nu s-a realizat nimic, prin aceasta lege, care sa duca la stabilizarea fortei de munca si motivarea ei si, in ceea ce priveste managementul, asistam la o restrangerea a drepturilor pentru ca liderul de sindicat nu mai are nici dreptul de observator in Consiliul de Admnistratie', a mai spus Aurel Cornea.

Conducerea FSLI s-a intalnit la Baile Tusnad cu lideri de sindicat si secretari generali din toate judetele tarii pentru a discuta pe marginea Legii Educatiei, dar si a Legii salarizarii unice sau a contractului colectiv de munca.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#profesori somaj Lege Educatie, #sindicate invatamant norma didactica , #profesori