Protest de amploare in Capitala: Zece mii de profesori si studenti ies in strada

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 18:11
3111 citiri
Protest de amploare in Capitala: Zece mii de profesori si studenti ies in strada
Foto: Gandeste.org

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) informeaza ca a obtinut toate aprobarile de la Primaria Capitalei pentru actiunile de protest anuntate, astfel incat, in 6 noiembrie, aproximativ 10.000 de cadre didactice si studenti vor iesi in strada.

FSLI precizeaza ca Primaria Municipiului Bucuresti a aprobat, miercuri, si pichetarea Guvernului si a sediului Uniunii Social Liberale (USL), in zilele 28, 29 si 30 octombrie.

Astfel, in 28 octombrie vor fi pichetate simultan, intre orele 11.00 si 13.00, sediile Guvernului si USL, in 29 octombrie, intre orele 10.00 si 12.00, se va protesta doar la sediul Guvernului, iar in 30 octombrie, in intervalul 11.00 - 13.00, doar sediul USL.

"Primaria Capitalei a aprobat si actiunile FSLI din data de 6.11.2013, astfel ca ap roximativ 10.000 de dascali vor protesta in Piata Victoriei in intervalul 11.00-13.00, urmand ca intre 13.00 si 15.00 sa se deplaseze spre sediul Parlamentului pe traseul: Piata Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului (Piata Constitutiei).

La acest protest vom avea sprijinul studentilor si facem apel si la parinti si la intreaga societate civila sa ni se alature, pentru ca revendicarile noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor romanilor", se arata intr-un comunicat.

Revendicarile FSLI vizeaza: alocarea, incepand cu 2014, a minimum sase la suta din PIB pentru Educatie si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic; adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie 2:1.

Sindicalistii din educatie mai cer depolitizarea invatamantului, astfel incat in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici, precum si regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, pentru ca accentul sa se puna pe latura formativa, si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.

Si reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", nemultumiti de posibilitatea neindexarii salariilor in 2014, ameninta cu actiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului scolar.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#FSLI greva cadre didactice, #greva invatamant Bucuresti , #stiri invatamant