Aberatia zilei: Eminescu a provocat Triunghiul Bermudelor la Galati

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 12:00
6696 citiri
Aberatia zilei: Eminescu a provocat Triunghiul Bermudelor la Galati
Foto: botosani.ro

De mai bine de 15 ani la Galati are loc traditionala vandalizare a primei statui ridicate in memoria lui Mihai Eminescu. Mana muzei care tine faclia este rupta de o persoana ramasa neidentificata, iar autoritatile nu sunt capabile sa previna aceasta infractiune, solutia gasita fiind una cel putin bizara.

Uluitor este faptul ca statuia se afla in Parcul Central al municipiului Galati, adica in centrul orasului, in apropiere de sediul Consiliului Local Galati, foarte bine pazit de politisti. Si totusi monumentul este profanat sistematic, (de 18 ani!), chiar inainte de 15 ianuarie, ziua de nastere a poetului national, mana muzei disparand in mod inexplicabil, ca intr-un triunghi al Bermudelor.

Pe cat de stupida e infractiunea in sine, pe atat de ridicola e solutia gasita de autoritati care, mai intai, i-au comandat sculptorului Gheorghe Andreescu un stoc de maini de rezerva, la inceput din marmura, apoi din gips.

"Cred ca am facut mai mult de zece copii, dar de fiecare data cineva o rupe inainte de 15 ianuarie. Poate este vreun dezaxat sau poate doar un ratat care, candva, a ramas corigent la limba romana pentru ca nu a invatat lectia despre Eminescu", declara acesta in 2009 (!), citat de Agerpres.

Sau poate sunt simpli cetateni care vor sa demonstreze cat de incapabile sunt autoritatile locale, ar putea comenta carcotasii...

In 2013, Gheorghe Andreescu deja se simtea stanjenit de ingrata sarcina a repararii anuale a statuii, asa ca le-a propus autoritatilor sa mute monumentul din marmura de Carrara intr-un muzeu, pentru a fi protejat. Propunerea nu a fost acceptata, asa ca situatia s-a perpetuat. Mana muzei a fost furata chiar daca zona era in continuare pazita de politisti locali, ba mai mult, in apropiere a fost montata si o camera video, scria atunci Adevarul.

Dupa ani de harjoana cu misteriosul infractor, iata ca autoritatile locale au luat o alta decizie ilara: sa tina mana la sertar tot anul si sa o lipeasca doar la momentele festive, cum este 15 ianuarie, cand este aniversata nasterea lui Mihai Eminescu (Victorie! probabil ca a jubilat misteriosul hot).

Prin urmare, Romania stabileste o premiera - are prima statuie cu mana detasabila din lume.

Joi, 15 ianuarie 2015, se aniverseaza 165 de ani de la nasterea poetului, asa ca reprezentantii primariei i-au montat miercuri partea furata (de mai bine de douazeci de ori, spun localnicii) urmand ca dupa festivitati bratul sa ajunga din nou intr-un sertar al Primariei.

In plus, ca sa nu se mai vada lipitura grosiera, ea a fost acoperita cu frunze si flori de primarie, informeaza Pro TV.

Chiar si asa, politistii patruleaza non-stop in zona, de teama ca bratul va disparea din nou. "Douazeci si patru de ore din douazeci si patru politistii locali vor patrula zona parcului Eminescu si, pentru a nu exista timpi morti, neacoperiti, vreau sa va spun ca schimbul de tura se face chiar in parc", a declarat Aurelia Matei, purtator de cuvant Politia Locala Galati.

Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de Primaria din Galati pe 4 ianuarie 1910 sculptorului Frederik Storck si a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 in prezenta scriitorului Duiliu Zamfirescu, presedintele Academiei Romane.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#mana statuie Eminescu Galati furata, #statuie Eminescu vandalizata Galati , #administratia