Opinie politica: Nemunca si frauda cu ajutoare sociale stau in carca mediului privat

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 10:22
10317 citiri
Opinie politica: Nemunca si frauda cu ajutoare sociale stau in carca mediului privat

La alegerile parlamentare as vota cu acel partid care imi va spune ce a facut sau ce va face pentru a opri risipa de 5 milioane de euro anual si a recupera banii care se duc pe ajutoare sociale de stat acordate eronat unor persoane care nu au de ce sa le primeasca.

In Romania exista o corectitudine politica a exprimarii fata de cei care nu vor sa munceasca. Este un fel de teama in dezbaterea publica de a spune ca sunt oameni care prefera ajutorul statului, in locul unui efort si a unui salariu mic.

Ne este frica sa asumam ca societate ca exista indivizi carora pur si simplu le este lene sa munceasca si pentru ajutorarea carora - sau de fapt, pentru subventionarea lenei carora - platesc altii care evident muncesc.

Mi-am adus aminte o emisiune televizata in care de discuta cazul comunei Barbatesti din judetul Valcea, unde primaria a anuntat ca se va deschide o fabrica de confectii care ar fi creat 300 de locuri de munca. Cu toate ca zona era defavorizata si oamenii nu aveau unde sa se angajeze, investitorii abia au gasit cu chiu cu vai, vreo 30 de muncitori.

Se oferea salariul minim pe economie, transport si bonuri de masa si cursuri de calificare in confectii. Primarul a lamurit misterul dificultatilor intampinate de angajator cu recrutarea: oamenii preferau sa stea pe ajutor social, decat sa vina sa munceasca din cauza ca credeau ca "nu merita banii".

Ca unul care a inceput sa munceasca cu salariu fix de 50 de dolari, nu pot decat sa ma enervez. Pentru ca stiu ca oamenii care prefera ajutorul social al statului in locul unui loc de munca, sunt de fapt, tinuti in carca de catre altii care muncesc si care trebuie sa munceasca si mai mult pentru a ramane cu ceva, dupa ce statul ia oricum pentru a alimenta bugetele sociale.

Asta este parte din mecanica redistribuirii: statul ia de la cei care produc si da la cei care nu produc ceea ce ramane dupa costurile (si acelea imense) de administrare a procesului.

Curtea de Conturi atentiona anul trecut ca in 2014 s-au acordat ilegal aproape 5 milioane de euro pentru servicii de asistenta sociala, in coditiile in care la nivel de tara au fost 4,3 milioane de persoane care au incasat zilnic, in 2014, servicii de asistenta sociala.

Dintre acestea, 85% au fost copii. 247.000 sunt persoane care au beneficiat de alocatii pentru sustinerea familiei. 171.000 de persoane au primit indemnizatii pentru cresterea copilului. Alte 240.000 de persoane au beneficiat de ajutoare sociale sub forma de venit minim garantat. In total, in anul 2014, fondul pentru asistenta sociala a fost de 8,1 miliarde de lei, adica aproximativ 1,21% din PIB, cam aproape 2 miliarde de euro.

Pe umerii cui se sprijina aceste 2 miliarde? In principiu, pe umerii celor din mediul privat.

In discutia publica, s-a reusit sa se convinga o parte din public ca este incorect sa spui unui roman care arde gazul pe bani sa puna mana sa munceasca. Poate nu o fi frumos sa-i spui cuiva in fata ca, atunci cand primeste pe nedrept ajutoare sociale, fura de fapt de la un concetatean care munceste pentru acei bani.

Sunt comunitati rurale unde oamenii nu au un loc de munca, desi li s-a oferit. Sunt tineri care primesc ajutor de somaj, imediat ce termina scoala. 7 milioane de romani au acces la o forma de ajutor social, si parte dintre acestia fara sa ateste ca au facut ceva pentru a nu fi in situatia in care sa beneficieze de ajutorul de stat. 16% dintre tinerii pana in 24 de ani nu lucreaza si nici nu se pregatesc pentru un job.

Ce ma intristeaza este cand vad ca partidele se agita de mama focului pe tema gay parade, dar nu par deloc interesate de parada lenesilor, ca asta din urma stiu sigur cine o plateste.

Desigur ca este mai usor ca politician sa agiti spiritele cu discutii "la moda" si poti stoarce mai repede voturi pozand fie in interesatul de valorile familiei traditionale, fie in aparatorul unor anumite tipuri de comunitati.

Este mai dificil sa-ti asumi apararea celor care produc si critica celor care refuza sa munceasca, pentru ca spre deosebire de cei care muncesc, cei care asteapta ajutorul social voteaza disciplinat si regulat ca ceasul, cu cel care le da.

Se vorbeste prea putin, se vorbeste prea "razlet" (cum spunea Iorga) despre responsabilitatea individuala. In Romania exista mentalitatea ca saracia este un handicap social, care cere compasiune, indiferent de cauzele care o genereaza.

Din punctul meu de vedere, suntem intr-un fel de ipocrizie publica care nu ne ajuta sa ne dezvoltam nici ca societate si nici ca indivizi.

Am retineri fata de anumite clisee legate de efortul individual, de sacrificii si de reusita, dar in mod sigur anumite societati, mai aspre si mai individualiste, care sunt mai active in a-si impulsiona cetatenii catre munca, chiar daca sunt imperfecte, isi asuma cel putin ideea ca individul, daca poate, atunci trebuie sa munceasca, nu sa astepte de sus.

Partidele noastre "de dreapta", cat mai sunt ele de dreapta, ar avea nevoie de un curs de alfabetizare liberala, care sa le faca sa-si aduca aminte ce valori ar trebui sa apere.

Articol de Octavian Badescu

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#ajutoare sociale Romania, #asistati social Romania, #Octavian Badescu opinie , #ajutoare