Banii pentru Biserica, cinstiti sau din furturi. Cat de mult conteaza de unde vin donatiile?

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 20:35
5093 citiri
Banii pentru Biserica, cinstiti sau din furturi. Cat de mult conteaza de unde vin donatiile?

Papa Francisc a atras atentia lumii intregi cu numeroase declaratii dure, de cand a preluat conducerea Bisericii Catolice. Una dintre ele a fost cea referitoare la cei care doneaza Bisericii bani furati.

Suveranul Pontif spunea ca "acolo unde exista inselaciune, nu poate exista spiritul lui Dumnezeu" si i-a descris pe toti cei corupti ca fiind "frumosi in exterior, dar in interior plini de oase moarte si putrefactie".

Papa Francisc: Legati-i o piatra de gat si aruncati-l in mare! Pe cine s-a suparat Suveranul Pontif

Pentru a vedea cum a fost perceput mesajul Papei Francisc, dar si care este situatia din bisericile romanesti, Ziare.com a stat de vorba atat cu un reprezentant al Bisericii Catolice, cat si cu un preot ortodox.

Cei care doneaza Bisericii bani furati sunt ipocriti

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Francisc Dobos, a explicat ca aceia care doneaza bani furati de la stat "sunt mai degraba ipocriti" decat pacatosi.

"Bineinteles, conteaza ca acei bani sau donatiile sa vina de la cine doreste sa ajute Biserica si noi, fiecare preot, solicitam credinciosilor sa dea din inima. Tocmai aici tinem cont si de cuvintele Papei, ca sa nu-si amageasca nimeni constiinta ca furand dintr-o parte si dand in alta Il imbuneaza pe Dumnezeu", a precizat reprezentantul Bisericii Catolice.

Nu-ti speli din pacate daca faci publicitate

Exista si persoane care au obtinut bani prin afaceri nu tocmai curate si care, la un moment dat, vor sa-si obtina linistea donand din avutul lor bisericii. Preotul Francisc Dobos a explicat ca, mai ales in cazurile intens mediatizate de donatii, este posibil ca acele persoane sa nu-si doreasca neaparat sa-si calmeze constiinta, cat sa atraga atentia asupra lor.

"Nu cred ca pentru multe dintre persoanele pe care le vedem si despre care presa cunoaste si vorbeste ca este vorba neaparat de o liniste a constiintei, cat despre o imagine publica. Nu cred ca e dorinta sincera de a ajuta. Cine doreste sa o faca, sa o faca in ascuns. Nu trebuie sa stie dreapta ce face stanga. Atunci cand faci bine nu trebuie sa faci publicitate", a precizat parintele Francisc Dobos.

Totodata, acesta a spus ca Biserica nu are niciun instrument pentru a-si da seama daca banii sunt curati sau mai putin curati. Totusi, daca persoanele care fac donatii sunt cunoscute ca fiind mai putin cinstite, este bine ca Biserica sa fie prudenta.

Preot ortodox: Nu faci contracte cu Dumnezeu

Acelasi lucru a fost confirmat si de Eugen Tanasescu, preot ortodox si jurnalist, director al Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

"Daca furi si donezi bani bisericii crezand ca prin asta 'faci un contract cu Dumnezeu' este o intelegere eronata a crestinismului. Pe de alta parte, sunt si oameni care doneaza si la noi la biserica, dar Biserica nu are abilitatea sa se pronunte asupra provenientei sau a modului in care cineva si-a insusit acei bani. Noi putem cel mult sa-l intrebam si sa ne bazam pe raspunsul lui. Iar va spune 'da' sau 'nu'. Abia atunci avem de ales.

Dar de regula nu putem sa dam la o parte prezumtia de nevinovatie in cazul persoanelor la care nu s-a dovedit ca au fost furati acei bani. Aici intra in discutie si institutia care este abilitata sa demonstreze provenienta banilor ca fiind ilegala", ne-a declarat parintele Eugen Tanasescu.

Mai bine duci banii de unde i-ai furat decat sa-i dai la Biserica

De asemenea, acesta a spus si ca, intr-un acces de sinceritate, omul poate marturisi la spovedanie ca a furat acei bani, iar preotii, conform moralei crestine, trebuie sa ii atraga atentia ca nu este corect ca a furat acei bani. "E mai bine sa-ti duci banii inapoi de unde i-ai furat decat sa ni-i dai noua, dar in majoritatea cazurilor noi habar nu avem de unde provin acei bani", a explicat preotul Eugen Tanasescu.

Parintele a spus ca intentia cu care credinciosul doneaza conteaza extrem de mult si ca donatia trebuie sa fie un fel de jertfa adusa bisericii, care slujeste lui Dumnezeu si oamenilor, fiind o punte de legatura intre cer si pamant.

"Unde mai este iubirea, daca tu faci jerfta din avutul altuia? Intentia conteaza foarte mult, dar conteaza si metoda prin care faci aceasta jerfta. Este eronat sa crezi ca jertfesti tu din avutul altuia. Faptele sunt personale, la fel ca si avutul, ca si bunurile pe care le avem fiecare. (...) Jertfa nu inseamna sa faci un partaj cu Dumnezeu, ci sa-I dai tot ce crezi tu ca merita sa-I dai, uneori chiar toata viata ta", a mai spus preotul ortodox.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bani furati donati biserica, #donatie bani corupti biserici, #Papa Francisc coruptie biserica , #biserica