Ziare.com

Comuna cu cinci biserici

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 20:17

   

Comuna cu cinci biserici
Matca este o localitate din nordul judetului Galati renumita pentru serele care trimit trufandale agricole in pietele din tara, dar si drept comuna cu cinci biserici.

Dainuind din vremea Sfantului Stefan cel Mare, Matca este un vechi sat de razesi, atestat documentar, pentru prima oara, in 'Descriptio Moldaviae' a lui Dimitrie Cantemir. Se spune ca exista pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, ce avea cei mai buni stupi din zona, de unde si denumirea "Satul mocanului cu Matca".

Alta varianta spune ca numele comunei se trage de la numele unui calugar, Matcas, care s-a stabilit in aceste locuri si care a reusit sa construiasca o bisericuta de lemn, cu timpul adunandu-se un catun care i-a purtat numele.

Matcasii nu sunt doar buni cultivatori ai pamantului, ci si oameni puternici in credinta si plini de evlavie, lucru dovedit de existenta celor cinci biserici, una mai frumoasa decat cealalta.

De asemenea, exista o preocupare permanenta pentru educatia crestina a tinerei generatii, lucru realizat atat prin ora de religie care se preda in cele trei scoli generale, unde invata un numar de peste 1.600 de elevi, precum si prin derularea in cele cinci biserici parohiale a programului catehetic "Hristos impartasit copiilor".

Totodata, fiecare parohie desfasoara activitati cu caracter filantropic pentru persoanele nevoiase sau cu handicap de pe teritoriul comunei, beneficiind de sprijinul credinciosilor instariti, prin implicarea activa a consiliilor si comitetelor parohiale.

De mentionat ca, zilele trecute, slujitorii si credinciosii de aici au avut bucuria prezentei in mijlocul lor a Inalt Preasfintitului Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si a Preasfintitului Mihail, Episcopul romanilor ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda, originar din aceasta localitate. Ierarhii au slujit in doua biserici diferite ale localitatii, iar apoi au facut vizite pastorale impreuna.

Cu acest prilej, cei doi ierarhi au sfintit si au inaugurat noul Centru social-filantropic "Sfantul ierarh Nicolae", al Parohiei Matca I, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile au prezidat sedinta pastorala cu preotii din comuna, in cadrul careia s-a hotarat infiintarea a doua noi parohii pentru a raspunde nevoilor pastorale si de intensificare a activitatii misionare.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Citeste mai multe despre comuna biserici Galati Matca biserici
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

OK

VIATA MI-A OFERIT OCAZIA SA LUCREZ IN AGRICULTURA LA CULES PORUMB CAND ERAM IN ARMATA.OAMENI GOSPODARI,RAZASI ,ESTE ADEVARAT,DAR DACA CUMVA II LUA FOC CASA NIMENI NU PUNE O PICATURA DE APA SA IL STINGA.TIN MINTE CA AM DAT CENTURA SI MA DAT 3 LITRI DE VIN NEGRU.CE SA MAI SPUN?BUN VINUL,GOSPODARI OAMENII DAR RAI.AM GASIT PIEI DE PORCI MISTRETI IN PORUMB.IMPUSCAU ILEGALI PORCII,ASA ERA ATUNCI

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor