Comuna cu cinci biserici

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 20:17
3805 citiri
Comuna cu cinci biserici

Matca este o localitate din nordul judetului Galati renumita pentru serele care trimit trufandale agricole in pietele din tara, dar si drept comuna cu cinci biserici.

Dainuind din vremea Sfantului Stefan cel Mare, Matca este un vechi sat de razesi, atestat documentar, pentru prima oara, in 'Descriptio Moldaviae' a lui Dimitrie Cantemir. Se spune ca exista pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, ce avea cei mai buni stupi din zona, de unde si denumirea "Satul mocanului cu Matca".

Alta varianta spune ca numele comunei se trage de la numele unui calugar, Matcas, care s-a stabilit in aceste locuri si care a reusit sa construiasca o bisericuta de lemn, cu timpul adunandu-se un catun care i-a purtat numele.

Matcasii nu sunt doar buni cultivatori ai pamantului, ci si oameni puternici in credinta si plini de evlavie, lucru dovedit de existenta celor cinci biserici, una mai frumoasa decat cealalta.

De asemenea, exista o preocupare permanenta pentru educatia crestina a tinerei generatii, lucru realizat atat prin ora de religie care se preda in cele trei scoli generale, unde invata un numar de peste 1.600 de elevi, precum si prin derularea in cele cinci biserici parohiale a programului catehetic "Hristos impartasit copiilor".

Totodata, fiecare parohie desfasoara activitati cu caracter filantropic pentru persoanele nevoiase sau cu handicap de pe teritoriul comunei, beneficiind de sprijinul credinciosilor instariti, prin implicarea activa a consiliilor si comitetelor parohiale.

De mentionat ca, zilele trecute, slujitorii si credinciosii de aici au avut bucuria prezentei in mijlocul lor a Inalt Preasfintitului Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si a Preasfintitului Mihail, Episcopul romanilor ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda, originar din aceasta localitate. Ierarhii au slujit in doua biserici diferite ale localitatii, iar apoi au facut vizite pastorale impreuna.

Cu acest prilej, cei doi ierarhi au sfintit si au inaugurat noul Centru social-filantropic "Sfantul ierarh Nicolae", al Parohiei Matca I, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile au prezidat sedinta pastorala cu preotii din comuna, in cadrul careia s-a hotarat infiintarea a doua noi parohii pentru a raspunde nevoilor pastorale si de intensificare a activitatii misionare.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...