Razboi intre BOR si Biserica Greco-Catolica

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 15:42
3056 citiri
Razboi intre BOR si Biserica Greco-Catolica
Foto: Arhiva

Patriarhia Romana respinge acuzatiile recent aduse de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) cu privire la faptul ca urmareste sa-si atraga anumite avantaje financiare si juridice "in schimbul voturilor evlaviosilor enoriasi ortodocsi".

"Patriarhia Romana a luat act cu surprindere de faptul ca tocmai punctul sau de vedere - prin care pleda pentru identificarea unor masuri legislative de catre autoritatile de stat si a unor solutii practice in vederea rezolvarii neintelegerilor patrimoniale dintre comunitatile ortodoxe si greco-catolice din Transilvania - a fost rastalmacit de Arhiepiscopia Majora de la Blaj, care acuza Patriarhia Romana ca "incita la ura interconfesionala si sustine procesul de epurare culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica este supusa in Romania", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Conform sursei citate, "saptamana trecuta, in timpul vizitei lor la Patriarhia Romana, 30 de preoti din Episcopia Maramuresului si Satmarului au relatat o serie de situatii grave, si anume, din cele 106 litigii pe care ortodocsii le au cu greco-catolicii, 76 de comunitati greco-catolice au deja in proprietate un lacas de cult sau isi construiesc unul cu sprijinul statului, iar, in cateva cazuri, si cu sprijinul credinciosilor ortodocsi".

"Patriarhia Romana isi reafirma punctul sau de vedere privind rezolvarea neintelegerilor patrimoniale dintre comunitatile ortodoxe si cele greco-catolice din Transilvania prin dialog si solutii practice realiste de la caz la caz, in spiritul ecumenic al Papei Ioan Paul al II-lea, manifestat in mai multe randuri, inclusiv in timpul vizitei sale de la Bucuresti din anul 1999. In acest context, conform datelor furnizate de catre eparhiile ortodoxe din Transilvania si Banat, din anul 1990 si pana in prezent, au fost cedate comunitatilor greco-catolice aproximativ 170 de lacasuri de cult (peste 60 prin dialog), 49 de case parohiale si 21 de scoli si alte edificii", se mai arata in comunicatul citat.

Patriarhia Romana considera ca doar printr-o abordare realista pot fi rezolvate situatiile litigioase existente intre comunitatile ortodoxe si cele greco-catolice din Transilvania. "Astfel, ar putea fi evitate conflicte interconfesionale si exprimari extrem de dure in limbajul dintre cele doua Biserici romanesti", se incheie comunicatul oficial.

Biserica Greco-Catolica: BOR sustine legiferarea epurarii culturale si religioase

Reactia BOR vine ca urmare a unor acuzatii grave aduse luni de conducerea Bisericii Greco-Catolice, fata de "intentia declarata a Bisericii Ortodoxe Romane de a sustine legiferarea epurarii culturale si religioase in Romania", prin comunicatul Patriarhiei Romane din 29 septembrie 2009.

"Comunicatul mentionat afirma ca Biserica Greco-Catolica ar dori 'sa intre in proprietatea lacasurilor de cult ortodoxe cu speranta acapararii credinciosilor ortodocsi care le frecventeaza', ca apoi sa concluzioneze ca Patriarhia Romana va continua 'sa sensibilizeze' autoritatile de stat pentru adoptarea unor masuri legislative si a unor solutii practice de rezolvare a neintelegerilor patrimoniale dintre cele doua Biserici romanesti in conformitate cu realitatea confesionala din teritoriu", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"'Realitatea confesionala din teritoriu', la care Patriarhia Romana face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecutie comunista indreptata impotriva Bisericii Greco-Catolice, urmati de inca 20 de ani in care comunitatea greco-catolica este supusa unui proces sistematic de epurare culturala si religioasa in Romania", se mai arata in sursa citata.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#acuzatii BOR Biserica catolica, #BOR legiferare proprietati, #Biserica Greco Catolica proprietati , #biserica