Doar 10 dintre acuzatii de luare de mita fac puscarie

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 17:30
1829 citiri
Doar 10 dintre acuzatii de luare de mita fac puscarie

Doar 10 dintre cele 41 de persoane condamnate definitiv anul acesta pentru luare de mita au primit pedeapsa cu inchisoarea cu executare, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Marile dosare privind aceasta infractiune facute de procurori sunt tergiversate, relateaza Newsin.

Potrivit datelor CSM, 9 persoane au fost condamnate definitv anul acesta la pedepsa inchisorii cu executare intre 1 si 5 ani si o persoana a primit o pedeapsa definitiva de pana la 15 ani de inchisoare cu executare.

De altfel, informatii cu privire la persoane importante sa fi fost condamnate pentru mita sau depre sume mari de bani care sa fi facut obiectul unor astfel de dosare nu exista public.

Spre exemplu, unul dintre cazurile de condamnare pentru mita recente este cel al prim-procurorului la Parchetul de pe langa Judecatoria Dragomiresti , Anuta Bucur. Aceasta a fost condamnata la o pedeapsa de 4 ani de inchisoare cu executare, pentru o mita de 4000 de euro .

Alte 35 de persoane au fost trimise, anul acesta, in judecata pentru DNA pentru luare de mita.

Directia Nationala Anticoruptie a sesizat instantele, anul acesta, privind 35 de persoane care au savarsit infractiuni de luare de mita, persoane care detin functii de conducere si control in institutii publice, politisti, magistrati, avocati sau oameni de afaceri.

Potrivit datelor facute publice de DNA, valoarea totala a sumelor primite de cele 35 de persoane drept mita se ridica la peste 660.000 euro, reprezentand sume de bani efective, diverse bunuri alimentare, mobilier, aparatura electronica si terenuri.

"Astfel, limita legala maxima de 15 ani inchisoare pentru infractiunea de luare de mita savarsita de un functionar cu atributii de control este practic fara urmari , in conditiile in care instantele de judecata aplica in 90% din cazuri pedepse orientate catre minimul special de 3 ani ori chiar sub acest prag ", se arata in raport.

Acuzat de procurori ca ar fi primit cea mai mare mita este doctorul Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti (fost senator PSD in perioada 2000-2004).

DNA sustine ca acesta ar fi primit aproape 4 milioane de euro in schimbul favorizarii unor firme la licitatia privind atribuirea contractelor de achizitionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar.

Al doilea caz de in care a fost invocata o mita importanta este dosarul Zambaccian. Cazul il vizeaza pe fostul premier Adrian Nastase , acesta fiind acuzat de procurori ca ar fi luat 48 de miliarde de lei drept mita.

DNA l-a trimis in judecata pe Nastase in 2006, dar dosarul este blocat. Cazul nu a primit aviz din partea Camerei Deputatilor si va fost retrimis la DNA, pentru a doua oara, dupa cum au decis deputatii juristi.

Si dosarele de luare de mita ale altor fosti ministri nu s-au incheiat. Printre acestea s-ar numara cazul Miron Mitrea sau Traian Remes.

Comisia Europeana a cerut Romaniei, prin raportul din 23 iulie, rezultate in cazuri de mare coruptie . Acelasi document atragea atentia autoritatilor ca inclusiv in dosarele in care au fost condamnari pe coruptie, acestea s-au dat cu suspendare, fapt care face ineficienta lupta anticoruptie.

Citeste si:
Mită de 6000 de euro pentru o locuință socială, la Iași. Câți bani se cer pentru anularea amenzilor
Mită de 6000 de euro pentru o locuință socială, la Iași. Câți bani se cer pentru anularea amenzilor
Un bărbat din Iași a fost arestat la domiciliu sub acuzația de trafic de influență, după ce a fost prins că cerea mii de euro șpagă pentru o locuință socială. Ieșeanul este acuzat...
Mesajul Ursulei von der Leyen pentru Republica Moldova și Ucraina: „Trebuie să-și facă temele înainte de următoarea etapă a procesului de aderare”
Mesajul Ursulei von der Leyen pentru Republica Moldova și Ucraina: „Trebuie să-și facă temele înainte de următoarea etapă a procesului de aderare”
Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, că ţările candidate la...