Tinerii nu mai vor sa plece din tara

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 09:58
2304 citiri
Tinerii nu mai vor sa plece din tara

Doar 9% dintre tinerii romani isi mai doresc sa plece din tara, dupa ce in urma cu un an procentul acestora era de 38%.

Potrivit ultimului barometru realizat de Autoritatea Nationala pentru Tineret, continuarea studiilor in tara si gasirea unei slujbe bine platite sunt principalele tinte pe care le au tinerii intre 14 si 35 de ani, scrie Adevarul.

In schimb, principalul scop al plecarii in strainatate a ramas cel turistic (50%), dorinta de a lucra temporar (29%) si continuarea studiilor (11%).

Familia, realizarea personala si credinta in Dumnezeu sunt principalele valori la care tin tinerii Romaniei de astazi, desi numai 1% din acestia pun pret pe toleranta si tot atatia pe responsabilitate.

Tinerii sunt destul de retincenti in a avea drept vecini persoanele infectate cu HIV, homosexualii, fostii dependenti de droguri sau rromii.

In ceea ce priveste petrecerea timpului liber, 80% dintre tineri recunosc ca principala optiune este urmarirea programelor tv, iar 25% spun ca aleg si mersul saptamanal in cafenele, terase si baruri. In schimb, teatrul si cinematograful pierd tot mai mult teren in randul activitatilor preferate de tineri, aproximativ 70% din ei evitand aceste locuri.

Scoala, o pierdere de timp

Scoala este perceputa de majoritatea tinerilor ca neavand un rol determinant in formarea lor pentru viata. 55% din tinerii intre 14 si 35 de ani considerand ca materiile parcurse in scoala ii ajuta numai partial sa-si gaseasca un loc de munca.

Folosirea calculatorului si accesarea serviciilor de Internet atrag un numar tot mai mare de tineri, in contextul in care 68% au un calculator acasa si 51% au Internet. 40% din acestia utilizeaza zilnic Internetul, atat ca mijloc de comunicare cu prietenii din mediul virtual (33%), cat si ca mijloc de informare (32%). O alta utilitate a Internetului este vanzarea si cumpararea de produse si accesarea unor jocuri online.

Achizitionarea unei locuinte ramane un vis pentru 90% din tineri din cauza lipsei banilor.

In ceea ce priveste stilul de viata, sportul si activitatea fizica in general nu se numara printre preferintele tinerilor. Astfel doar 13% din persoanele cuprinse in studiu au declarat ca fac sport zilnic, 33% din acestia sustragandu-se oricarei forme de activitate fizica.

Ca stil de alimentatie, foarte multi tineri consuma legume si fructe (85%), in timp ce 35% obisnuiesc sa manance des la restaurante de tip fast-food.

Viata politica nu suscita interesul majoritatii tinerilor, 70% din ei declarandu-se dezinteresati si neincrezatori in personalitatile politice ale momentului, in timp ce 40% sunt nehotarati referitor la partidul cu care ar vota si chiar prefera sa nu voteze la urmatoarele alegeri. Singurii politicieni cu o cota mai mare de 1% sunt Traian Basescu cu 13,5% si Gigi Becali cu 3,5%.

Cercetarea a cuprins 1.205 de persoane cu varste intre 14 si 35 de ani.

Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Televiziunile SkyShowtime 1 şi SkyShowtime 2 au fost lansate oficial în România începând de astăzi, 25 aprilie. Cele două posturi se vor vedea în grila digitală a Digi. SkyShowtime 1 va...
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#tineri, #sondaj, #emigrare, #televiziune, #studii , #Bucuresti