Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Emil Boc despre Codul Muncii: Daca iti faci treaba si esti performant, legea te apara

Luni, 28 Februarie 2011, ora 18:57
3372 citiri
Emil Boc despre Codul Muncii: Daca iti faci treaba si esti performant, legea te apara
Foto: Arhiva

Premierul Emil Boc le-a transmis romanilor ca noul Cod al Muncii este menit sa ii ajute sa isi gaseasca mai usor un loc de munca si, daca isi fac treaba si sunt performanti, atunci legea ii apara.

"Daca te ocupi de altceva si nu de performante e treaba ta, dar trebuie sa stii ca legea te apara peste tot si intotdeuna", a completat premierul.

"Guvernul a decis luni sa isi asume raspunderea pe Codul Muncii, a decis sa promoveze proiectul de lege prin procedura constitutionala a asumarii raspunderii. Daca Codul Muncii este aprobat, el va merge in celelalte etape procedurale, eventual contestatie la CCR, si dupa aia la presedinte, daca o motiune de cenzura este respinsa de catre Parlament", a declarat premierul.

De asemenea, seful Executivului a respins toate acuzatiile care au fost vehiculate pana in prezent, cum ar fi revenirea sclavagismului, si a tinut sa clarifice care sunt principalele modificari din Codul Muncii si ce beneficii aduc ele.

Emil Boc a reiterat ideea ca noul Cod al Muncii a fost realizat pentru ca romanii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca, angajatorii sa poata angaja mai usor salariati in Romania, salariatii sa poata fi platiti mai bine, romanii sa isi poata gasi mai usor eventual un al doilea loc de munca, daca doresc, si ca mai putini angajatori din aceasta tara sa foloseasca munca la negru.

"Cu cat mai putine firme vor folosi munca la negru, cu atat vom avea mai multe contracte de munca si mai putini oameni asistati social care vor depinde de ajutorul statului. Un contract de munca iti ofera aceste garantii. Vrem sa flexibilizam piata fortei de munca si vom inaspri drastic pedepsele pentru cei care folosesc munca la negru. Aceasta modificare face parte dintr-un program mai amplu al Guvernului de creare de locuri de munca pentru romani.

Actualul Cod al Muncii este din anul 2003 si de atunci au intervenit doua evenimente importante: intrarea Romaniei in UE si criza economica. Acum avem o legislatie care nu da posibilitatea romanului sa isi gaseasca un loc de munca", a subliniat premierul.

Ce se modifica in noul Cod al Muncii?

Premierul Emil Boc a declarat ca principala modificare in cazul contractelor pe perioada determinata este prelungirea termenului de la 24 de luni, pana la 36 de luni, dar regula ramane in continuare contractul de perioada nedeterminata.

"Prin aceasta prelungire mai usor se vor putea ocupa locuri de munca, in mod special pentru cineva care doreste un al doilea loc de munca sau e implicat intr-un proiect mai amplu. De foarte multe ori, un angajator care are nevoie de o persoana pentru a duce la sfarsit un proiect azi prefera sa il tina la negru in loc sa ii incheie un contract pe o perioada determinata de 3 ani de zile. Dupa ce expira termenul initial, de 36 de luni, contractul se poate prelungi numai cu acordul scris al partilor", a completat premierul.

In ceea ce priveste durata maxima a timpului de lucru, premierul a negat cu vehementa ca se introduce sclavagismul in Romania, singura modificare in acest sens fiind prelungirea cu o luna la calculul termenului de referinta de trei luni de zile, cat prevede acum, media de peste 48 de ore pe saptamana.

"Textul actual din Codul Muncii, art. 111, spune asa: durata maxima legala nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv cele suplimentare. Prin exceptie durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana la un interval de trei luni, dar nu poate depasi un interval de 48 de ore.

Pe anumite sectoare se pot negocia perioade de referinte mai mari de trei luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni. Singura modificare - termenul de referinta de trei luni de zile pentru calcularea mediei de 48 de ore pe saptamana este acum de 4 luni. Sunt multe activitati sezoniere si vrem sa oferim o mai mare flexibilitate cu privire la durata de munca pe care o presteaza un salariat, iar textul de referinta ramane acelasi", a mai explicat seful Executivului.

Emil Boc a subliniat ca noul Cod al Muncii stabileste performanta, iar angajatul va sti de la bun inceput ce se asteapta de la el si cum va fi evaluat.

Codul Muncii, varianta adoptata - vezi ce a modificat Guvernul

"Se stabilesc doua lucruri: obiective de performanta individuala - ce trebuie sa faci - si care sunt criteriile de evaluare ale acestor criterii de performanta. De la inceput se stie ce se asteapta de la tine si cum esti evaluat. Aceste modificari sunt importante ca in cazul in care apar concedierile colective criteriile sociale se aplica dupa criteriile de performanta", a precizat premierul.

Sporul de noapte creste

Emil Boc a anuntat, de asemenea, ca sporul pentru munca de noapte creste de la 15 la 25% din salariul de baza, daca timpul reprezinta 3 ore de noapte din timpul normal de munca.

In privinta muncii la negru, seful Executivului a precizat ca a inasprit drastic sanctiunile.

"Sunt sanctiuni de doua feluri: amenzile se tripleaza, iar daca prin munca la negru, de exemplu, un angajator foloseste mai mult de cinci salariati se aplica o sanctiune penala de la 1 la 2 ani de inchisoare. In cazul in care un angajator ar folosi 100 de angajati la negru instanta poate sa mai dispuna si una dintre urmatoarele masuri: sa dispuna si pierderea totala sau partiala a angajatorului de a beneficia de bani publici sau europeni sau de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pana la o perioada de 5 ani", a mai spus acesta.

In privinta contractelor colective de munca, Emil Boc a precizat ca actualul Cod al Muncii nu este facut pentru a intari pozitiile unor lideri de sindicat, ci pentru romani. Actualul Cod al Muncii nu desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national, iar modificarile vor fi stabilite in cadrul legii care va fi adoptata dupa Codul Muncii.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#Emil Boc Codul Muncii, #modificari Codul Muncii , #Codul Muncii