Revista Presei: Isteria E. coli - Castravetii romanesti nu se dau nici gratis

Luni, 06 Iunie 2011, ora 08:37
3028 citiri
Revista Presei: Isteria E. coli - Castravetii romanesti nu se dau nici gratis

Bacteria ucigasa E. coli face mari probleme agricultorilor romani, dupa ce specialistii germani au sustinut ca este transmisa de castraveti. Tone de castraveti romanesti zac in depozite, in conditiile in care cererea a scazut drastic, scrie presa centrala de luni.

Castravetii romanesti nu se dau nici gratis, titreaza "Romania Libera", care arata ca producatorii autohtoni nu mai au clienti.

Pana acum, s-au adunat peste 2.000 de tone de castraveti de sera pe stoc, iar pierderile de pana acum, plus inca pe doua luni, se apropie de 9 milioane de euro, scrie si "Jurnalul National".

Castravetii care trebuiau dati la export vor fi distribuiti la casele de batrani si in spitale, avand in vedere ca exporturile in Uniunea Europeana au fost oprite, arata "Evenimentul Zilei".

Pe de alta parte, specialistii europeni vin cu noi teorii privind cauza epidemiei de E. coli, si se pare ca mult-hulitii castraveti nu au nimic de a face cu transmiterea bacteriei ucigase.

Romania Libera: Isteria E. coli - Castravetii romanesti nu se dau nici gratis

Producatorii romani de castraveti si-au vazut afacerile apropiindu-se cu pasi repezi de faliment in ultimele doua saptamani, de cand a aparut isteria legata de legumele contaminate cu bacteria E. coli enterohemoragica. Atat partenerii externi, cat si cei locali au refuzat sa mai preia cantitatile la care se angajasera prin contracte, din cauza ca nu mai au cui sa le vanda, scrie Romania Libera.

Jurnalul National: E.coli nu iarta pe nimeni

Pana acum s-au adunat 2.000 de tone de castraveti de sera pe stoc, iar cantitatea creste zilnic cu cate 200 de tone. Pierderile adunate pana acum plus cele cuantificate pentru urmatoarele doua luni totalizeaza noua milioane de euro, a anuntat secretarul de stat Adrian Radulescu, citat de Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Castravetii romanesti refuzati la export, oferiti gratis spitalelor si azilelor

Castravetii romanesti de sera, destinati exportului in tarile Uniunii Europene, ar putea fi distribuiti gratuit spitalelor si caselor de batrani, din cauza blocarii contractelor in comertul intracomunitar.

Distributia gratuita se va face impreuna cu certificatele de analiza realizate in laboratoarele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), informeaza Evenimentul Zilei.

Adevarul: Castravetii sunt buni, isteria - nejustificata

Cu toate acestea, expertii din institutele europene avertizeaza ca isteria este nejustificata, pentru ca bacteria nu ar fi transmisa de legume. Reputatul doctor Klaus-Dieter Zastrow de la clinica Vivantes din Berlin sustine ca nu este exclus ca epidemia de EHEC, care a facut 20 de victime in Europa, sa fie rezultatul unui atac terorist biologic, scrie Adevarul.

(L.S.)

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#castraveti romanesti, #bacterie E coli castraveti , #E coli