S-a schimbat Puterea, bolnavii de cancer inca nu au medicamente

Marti, 05 Iunie 2012, ora 14:10
2993 citiri
S-a schimbat Puterea, bolnavii de cancer inca nu au medicamente
Foto: Arhiva

Au trecut mai bine de trei luni decat presa a tras un semnal de alarma cu privire la lipsa medicamentelor necesare pentru pacientii bolnavi de cancer, iar situatia este la fel de dramatica, sustine Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

Intrebat de Ziare.com ce s-a schimbat in bine dupa dezvaluirile facute de mass-media la finalul lunii februarie, acesta a raspuns: "Nimic!".

"In acest moment, multe forme de cancer nu se mai pot trata in Romania, din cauza lipsei medicamentelor din piata, medicamente ieftine nu scumpe! Iar cei care au recomandari pentru medicamente scumpe nu fac decat sa astepte pe o lista de asteptare la Casa Nationala.

Deci lucrurile sunt destul de critice pentru pacientii de cancer. Am vorbit cu domnul ministru, i s-a lasat un memoriu...Mi-a spus ca panichez lumea. Eu nu cred. I-am spus ca ii aduc mamicile care plang ca nu gasesc medicamentele pentru copii, i-am spus ca ii aduc adultii care nu isi gasesc medicamentele, sa le spuna direct. Daca eu panichez lumea, sa vina ei sa vorbeasca", ne-a declarat Cezar Irimia.

Totodata, acesta a precizat ca a adresat saptamana trecuta un apel public premierului Victor Ponta.

"Am vorbit si cu presedinta comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, doamna Rodica Nassar, acum astept o reactie din partea lor", a mai spus presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

Scrisoare deschisa in sprijinul bolnavilor de cancer

Guvernul rezolva momentan criza morfinei - 750.000 de lei pentru bolnavii de cancer

Seful CNAS, despre criza de morfina si rabufnirea lui Gadea

In toata lumea civilizata medicamentele se gasesc si la spital si la farmacii

Intrebat unde se blocheaza lucrurile si daca problema este de natura legislativa sau birocratica, Cezar Irimia a raspuns: "Si si".

"Aici sunt probleme multiple. In primul rand, de subfinantare a sistemului. Doi, este vorba despre subfinantarea programului de oncologie fata de necesar. Pentru ca ei fac bugetul pe fiecare patologie cronica sau pe fiecare program national dupa istoric, adica dupa ureche. Nu au o statistica, nu au un registru national si intotdeauna sunt bani mai putini.

Nu mai spunem de arieratele inca nestinse. Nu mai spunem ca au introdus injectabilele din oncologie pe circuit inchis, de spital, si daca spitalele nu au buget (si nu au buget suficient) nu fac comenzi. Usor, usor medicamentele au disparut din piata pentru ca nu s-au justificat ba economic, ba datorita arieratelor...Si uite asa pacientul e cel care sufera", ne-a explicat acesta.

Mai mult, Cezar Irimia ne-a declarat ca a cerut noilor guvernanti eliberarea din nou a medicamentelor injectabile pe circuit deschis.

"Au spus ca iarasi depasim granitele cu costurile. Pai, ce vreti, sa introducem din nou iarasi plafon la farmacie? In toata lumea civilizata medicamentele se gasesc si pe spital si pe circuit deschis.

Faptul ca medicamentele necesare nu se gasesc pe spital, e din cauza ca spitalul nu le comanda, ca nu se gasesc pe circuit deschis e pentru ca nu le dau ei voie, ca au dat o ordonanta anul trecut la 1 aprilie. Am cerut revenirea asupra acestei ordonante, ni s-a promis, dar ba ca nu sunt bani, ba au spus ca diferenta la farmacie sa o plateasca pacientul. Cum adica? Va scutim de internare si tot noi sa platim? Daca omul si-o procura din circuit deschis, si-a facut injectia si a plecat, nu mai trebuie internare, nimic", a explicat acesta.

"Apelam la prieteni, la mila companiilor farmaceutice"

In plus, Cezar Irimia a subliniat faptul ca autoritatile sustin ca avem program national care presupune 100% gratuitate pentru bonavii de cancer, iar acum li se cere acestora sa plateasca diferenta de bani la farmacie.

"Cum sa platim diferenta cand noi ne batem cu caramida in piept ca avem program national care implica gratuitate 100%- monitorizare, investigatii? Dar din toate astea nu e nimic. Inca ne chinuim sa procuram medicamente pentru copii ilegal, sa aducem de afara, sa apelam la prieteni. Mai apelam la mila companiilor farmaceutice sa aduca cate o donatie, dar cui dam si cui nu dam? Situatia e destul de critica", a subliniat Cezar Irimia inca o data.

Intrebat ce ar trebui sa faca de urgenta noul guvern pentru deblocarea situatiei, acesta a facut referire la aducerea citostaticelor care au disparut de pe piata.

"Ministrul Ritli a recunoscut 27. Ele sunt peste 40, dar fie si alea 27 esentiale! Sa fie aduse, sa fie piata asigurata cu medicamente ieftine, repet si subliniez, ca orice pacient nou diagnosticat sa poata sa isi inceapa tratamentul, iar orice pacient in tratament sa nu isi intrerupa tratamentul si starea de sanatate sa se inrautateasca, iar banii investiti in el sa nu fie aruncati pe Apa Sambetei. Intreruperea din varii motive a tratamentului implica pierderea efectului tratamentului executat anterior. Sunt bani aruncati pe fereastra, nu exista o continuitate a programului national de oncologie.

Iar aducerea acelor 27 de citostatice inseamna o aprovizionare corecta a sistemului. Asta am si cerut, asta e urgenta, pentru ca pacientii nu au cu ce face tratament in acest moment", a subliniat inca o data presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#lipsa medicamente cancer, #Cezar Irimia medicamente cancer, #lipsa citostatice, #medicamente cancer injectabile , #medicamente